ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκίνησε η “κούρσα” για την προεδρία

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκίνησε η “κούρσα” για την προεδρία
Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς EUROKINISSI

Ο "διατασικές" δηλώσεις στήριξης στην Έφη Αχτσιόγλου, η τακτική του Νίκου Παππά και η απόφαση του Τσακαλώτου να απαντά.

Τα …πρώτα μέτρα στην «κούρσα της διαδοχής» στον ΣΥΡΙΖΑ διανύουν οι 4 υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος με τα επιτελεία τους να έχουν ήδη σχεδιάσει πρόγραμμα περιοδειών και την προβολή των θέσεών τους. Ήδη άλλωστε οι υποψήφιοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην ειδησεογραφία με τις δημόσιες δηλώσεις τους για τις πυρκαγιές στην Αττική.

Αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ένταση των δραστηριοτήτων τους. Στην συνέχεια αναμένεται μια σχετική κάμψη καθώς θα μπαίνουμε στην «καρδιά του Αυγούστου» και την – εκτός απροόπτου- θερινή ραστώνη, ενώ οι προσπάθειες θα κορυφωθούν μετά τις 15 Αυγούστου και με «τέρμα» την πρώτη ημέρα της εκλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει οριστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα ανακηρυχθούν επισήμως και καταστατικά οι 4 υποψήφιοι ενώ αναμένεται να δώσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια το στίγμα των προθέσεών τους.

Η Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να ξεκινήσει τις περιοδείες της την ερχόμενη εβδομάδα με αρχή από την Βόρεια Ελλάδα από όπου και κατάγεται. Έως στιγμής πάντως συνεχίζει να αποτελεί την υποψηφιότητα που καταγράφει την μεγαλύτερη δυναμική και έχει τον πλέον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα. Κάθε μέρα που περνά από τις 12 Ιουλίου, οπότε και ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της οι δημόσιες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχείς. Μάλιστα το χαρακτηριστικό τους είναι ότι προέρχονται από όλες τις τάσεις και τις προελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δίνοντας στην Έφη Αχτσιόγλου την εικόνα μίας υποψήφιας προέδρου που συσπειρώνει στελέχη από τον χώρο των «Πασοκογενών» μέχρι και την Ριζοσπαστική Αριστερά. Ένα δεδομένο που ενισχύει ταυτόχρονα την προοπτική μίας προέδρου που θα λειτουργήσει ενωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία περίοδο που η συσπείρωση του θεωρείται «ένα το κρατούμενο» και η βάση για μια πορεία ανάσχεσης της πτωτικής του πορείας έτσι ώστε να ασκήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευση με τρόπο τέτοιο που θα τον φέρει σύντομα σε τροχιά διεκδίκησης της διακυβέρνησης της χώρας. Άλλωστε η προοπτική της «κυβερνησιμότητας» θεωρείται ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν την υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Εργασίας.

Έτσι λοιπόν μόνον χθες την στήριξη της Έφης Αχτσιόγλου ανακοίνωσε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα καθώς και δύο στελέχη που καταγράφονταν στον χώρο της Κίνησης Μελών ο Γιάννης Μαντζουράνης και ο Κώστας Ζαχαριάδης. Ο τελευταίος μάλιστα ανήκει στην νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται συνολικά να βρίσκεται στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου, όπως πιστοποιεί η από την πρώτη μέρα στήριξη των δύο κορυφαίων εκπροσώπων αυτής της γενιάς στον ΣΥΡΙΖΑ: Του Νάσου Ηλιόπουλου και του Αλέξη Χαρίτση. Αίσθηση επίσης προκάλεσε η απόφαση του Νίκου Βούτση να στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου κάτι το οποίο και ανακοίνωσε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το Σαββατοκύριακο. Ηχηρές είναι και οι στηρίξεις από την πλευρά των ΠΑΣΟΚογενών αφού υπέρ της υποψηφιότητας της Έ.Αχτσιόγλου έχουν ταχθεί – ενδεικτικά- η Λούκα Κατσέλη και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Δυνατά στην προεκλογική διαδικασία επιθυμεί να μπει ο Νίκος Παππάς που έχει δηλώσει ότι είναι θετικός στην προοπτική την ύπαρξης όσο των δυνατών περισσότερων δημόσιων συζητήσεων ανάμεσα στους υποψηφίους. Την καμπάνια του έχει αναλάβει ο – προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ – Άγγελος Τόλκας, ενώ αιχμή των θέσεων του θα είναι το ζήτημα της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο του κέντρου.

Ο Νίκος Παππάς θέτει ως επίδικο των εσωκομματικών τον κίνδυνο του ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα του να καταφύγει στην «φωλιά της ριζοσπαστικής αριστεράς» ενώ όπως επισήμανε χθες σε συνάντησή του με δημοσιογράφους «είμαστε κομμάτι και των κεντρώων και των κεντροαριστερών και των αριστερών στην ταυτότητά μας και απευθυνόμαστε σε όλους τους μετριοπαθείς και κεντρώους και προοδευτικούς πολίτες». Παρά το ότι του έχει ασκηθεί έντονη κριτική – ιδίως από την ΝΔ- για το ζήτημα του διαγωνισμού τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών το 2016 που κατέληξε στην περίφημη καταδίκη για «παράβαση καθήκοντος» ο Νίκος Παππάς δεν φαίνεται να φοβάται την ανάδειξή του ζητήματος αυτού στις εσωκομματικές εκλογές. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «εγώ έφερα λεφτά στο δημόσιο ταμείο και αν χρειαστεί να στείλεις μήνυμα ότι πρέπει να ξανα-συγκρουστείς, θα το κάνεις». Ποντάροντας προφανώς στο ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να αποβεί θετικό εφόσον θα απευθυνθεί στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου αυτή βασίζεται κατά κύριο λόγο στον χώρο της λεγόμενης «Ομπρέλλας» όμως ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει ήδη φροντίσει να δώσει αίσθηση ευρύτητας στην υποψηφιότητά του. Έτσι λοιπόν πλάι σε στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Λάμπρου, ο Θοδωρής Δρίτσας κ.λ.π καταγράφονται και άλλα που ανήκουν κινούνται σε διαφορετικούς χώρους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Με πιο γνωστούς τον Γιώργο Σταθάκη και τον Χάρη Μαμουλάκη.

«Μότο» της προεκλογικής καμπάνιας του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα είναι το δίπολο «Συνέχεια και Τομή». Εστιάζοντας έτσι στην αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε αυτή να απευθυνθεί μαζικά στην κοινωνία. Όπως επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα. Και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παράλληλα φαίνεται να είναι διατεθειμένος να απαντά στους εσωκομματικούς επικριτές του για την φορολογική πολιτική που ακολουθήθηκε το 2015-2019 ιδίως στις συνθήκες του μνημονίου. Αυτό έκανε και σε χθεσινές τηλεοπτικές δηλώσεις του. Όπως είπε «όποιος λέει ότι θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε αυτά τα 7 δις (από τα 37) είτε για μειώσεις φόρων είτε για κάποια κοινωνική πολιτική ή κάποια παροχή δεν καταλαβαίνει πως λειτουργούν τα δημόσια λογιστικά γιατί ό,τι ξοδεύεις είναι δαπάνη και σου μειώνει το πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα, δε θα φτάναμε στους στόχους και δε θα βγαίναμε στις αγορές. Άρα αυτό δεν είναι θέμα γνώμης. Αυτό είναι να κατανοήσεις πώς δουλεύει ο προϋπολογισμός».

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο Στέφανος Τζουμάκας που επίσης έχει υποβάλλει υποψηφιότητα για τη προεδρία. Πάντως το προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ στέλεχος είναι σαφές ότι κατά κύριο λόγο στοχεύει στην δημόσια καταγραφή των απόψεών του για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα