Τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα στην πολιτική ατζέντα της εβδομάδας

Τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα στην πολιτική ατζέντα της εβδομάδας
Από διαδήλωση καλλιτεχνών έξω από την Βουλή Eurokinissi

Σε διεθνές συνέδριο για ζητήματα ισότητας των φύλων θα μετάσχει ο πρωθυπουργός. Ολιστική κριτική για οπισθοδρόμηση από την αντιπολίτευση. Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Η ατζέντα του διπόλου πρόοδου – συντήρησης, ιδίως όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, φαίνεται να «μπαίνει» σταδιακά, αυτή την εβδομάδα, στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση δείχνει να παίρνει, μέσω του πρωθυπουργου Κυριάκου Μητσοτάκη, πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Έρχονται μάλιστα αμέσως μετά τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία (ιδίως τα ζητήματα με την θέσπιση της διαγωγής) αλλά και η έντονη φημολογία για την έλευση νομοσχεδίου για την περιστολή των διαδηλώσεων στα αστικά κέντρα. Για το θέμα αυτό άλλωστε καταγράφονται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

 

Η κυβέρνηση

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται θα υπάρξει μία εμβληματική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, προκειμένου να δώσει έμφαση στα προοδευτικά χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης. Την ερχόμενη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετάσχει στο Διεθνές Διαδικτυακού Συνεδρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον. Ο πρωθυπουργός θα είναι από τους κεντρικούς εισηγητές σε μία εκδήλωση διεθνούς εμβέλειας στο οποίο θα μετάσχει και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ. Επίσης η Μισέλ Μπασελέ επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντικείμενα του συνεδρίου θα είναι τα ζητήματα της ισότητας των φύλων, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση και θεωρείται μάλιστα ότι είναι ένας από τους λόγους που βάρυναν ιδιαίτερα στο να προτείνει την Κατερίνα Σακελαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επίσης στα ζητήματα που σχετίζονται με τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η αντιπολίτευση

Αυτά την ίδια στιγμή που από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γενικεύονται οι επικρίσεις στην κυβερνητική πολιτική.Εγκαλείται ότι υιοθετεί μια σκληρή νεοφιελεύθερη ατζέντα με οπισθοδρομικά χαρακτηριστικά. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης άσκησε κριτική με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Όπως είπε «μέσα στην ίδια τη διαδικασία της Βουλής, αποδομήθηκε πλήρως τόσο το μέρος του νομοσχεδίου που αφορούσε επιμέρους ρυθμίσεις, όπως αυτή για την αναγραφή της διαγωγής των μαθητών ή για την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, όσο και ο «πυρήνας» που έφερε τη δημιουργία και τη λειτουργία των προτύπων, με εξετάσεις μάλιστα, και δευτερευόντως πειραματικών σχολείων, ως μια ριζική αλλαγή δήθεν αναβάθμισης της ποιότητας των σπουδών. Επί της ουσίας, όμως, μια ισχυρή και απροκάλυπτη πολιτική διακρίσεων και ευθείας υπονόμευσης της κοινωνικής κινητικότητας». Αρνητική κριτική για το σύνολο των επιλογών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έκανε ο Νίκος Παππάς μιλώντας για «πορεία αντιστροφής των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων» κι επισημαίνοντας ότι «το πάθος και η σπουδή για το πισωγύρισμα είναι αξιοσημείωτα». Επισήμανε ότι «πρόκειται για μία σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα, η οποία έρχεται μαζί με μια πρωτοφανή διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και καθεστωτική αδιαφάνεια».

Έμφαση στα προοδευτικά χαρακτηριστικά των πολιτών, δίνει και το Κίνημα Αλλαγής. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Παύλος Χρηστίδης αυτή την συζήτηση «την κάνουμε καθημερινά με τους πολίτες αυτούς οι οποίοι την τελευταία δεκαετία ψήφισαν και ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και Νέα Δημοκρατία ένα χρόνο πριν και είναι προοδευτικοί και αντιλαμβάνονται ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει επιτέλους σελίδα. Με αυτούς τους πολίτες συζητούσαμε, συζητάμε και θα συνεχίσουμε να συζητάμε, διαμορφώνοντας ένα πλατύ, προοδευτικό μέτωπο».

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Αυτά ενώ ήδη από κόμματα της αριστεράς εκφράζονται αντιδράσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει την ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, στην ιστοσελίδα του, γίνεται λόγος για «προσπάθεια να μπουν στο «γύψο» οι κινητοποιήσεις». Επισημαίνεται επίσης πως «η επιλογή της κυβέρνησης να το ανασύρει από τη «δημόσια διαβούλευση» δεν είναι άσχετη με την πανδημία και την προσπάθεια να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου»  απέναντι στα μέτρα που φορτώνουν τη νέα κρίση στις πλάτες του λαού και μετατρέπουν τους εργασιακούς χώρους σε κάτεργα».

Το Μέρα25 (του οποίου ο γ.γ Γιάννης Βαρουφάκης θα δώσει σήμερα συνέντευξη τύπου) μιλά για «καθόλα αντισυνταγματική προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι» τονίζοντας πως το νομοθέτημα «οφείλει να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων και να μη διανοηθεί καν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να το φέρει στη Βουλή». Όπως σημειώνει «οι ασαφείς όροι του “κινδύνου της δημόσιας ασφάλειας” και της “διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής”, δίνουν στις αρχές το περιθώριο να καταστέλλουν τις συναθροίσεις μη αρεσκείας τους, ειδικά όταν δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη που να θωρακίζει ή να υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα