Τα διλήμματα του ανασχηματισμού και των εκλογών

Τα διλήμματα του ανασχηματισμού και των εκλογών
O Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Ο πρώτος σταθμός, της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια ολοκληρώθηκε για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Επόμενος σταθμός ο κυβερνητικός ανασχηματισμός ο οποίος πάει πίσω για λίγες ημέρες προκειμένου ο πρωθυπουργός να μοντάρει καλύτερα το νέο σχήμα. Θα έχει ανακοινωθεί ωστόσο πολύ πριν από την ΔΕΘ.

Τα διλήμματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης έβαλε μέσω του διαγγέλματός του για την έξοδο από τα Μνημόνια ο Αλέξης Τσίπρας υπονοώντας ότι η μάχη στις κάλπες θα κριθεί στο εάν οι πολίτες επιλέξουν να εμπιστευθούν όσους χρεοκόπησαν την χώρα ή εκείνους που έχουν διδαχθεί από τα μνημόνια. Το τέλος των μνημονίων σηματοδοτεί επί της ουσίας και την έναρξη μίας άτυπης αλλά ιδιαίτερα σκληρής προεκλογικής περιόδου κάτι που αποτυπώθηκε και στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Φαίνεται όμως ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον διλημμάτων καθώς χθες αποφάσισε να μεταθέσει για λίγες ημέρες τις ανακοινώσεις του για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Αρχικώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ως στόχο να προχωρήσει στις αλλαγές στην κυβέρνησή του αμέσως μετά την τυπική έξοδο της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης. Μάλιστα αρμόδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι ο ανασχηματισμός επρόκειτο να γίνει Τετάρτη ή Πέμπτη καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απουσιάζει από την Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή. Αμέσως μετά θα ακολουθούσε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για να εκλέξει τον νέο της γραμματέα.

Όμως χθες το απόγευμα και πριν την αποχώρηση της πρωθυπουργικής αντιπροσωπείας από την Ιθάκη ανώτατη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε πληροφορίες που διακινούνταν ήδη από το μεσημέρι, ότι δηλαδή ο ανασχηματισμός επρόκειτο να πάει λίγες ημέρες πίσω. “Δεν χαλάμε τις διακοπές του κόσμου” είπε η εν λόγω πηγή υπαινισσόμενη ότι οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Κατά τις πληροφορίες η καθυστέρηση στην λήψη των οριστικών αποφάσεων οφείλεται σε κάποιες τρύπες που θα δημιουργήσουν πιθανές καραμπόλες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Εάν τελικώς θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης- κάτι που φαίνεται αρκετά πιθανό- το πρόσωπο που θα επιστρέψει στην Κουμουνδούρου για να αναλάβει καθήκοντα γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ τότε θα παραμείνει κενή η θέση του στο υπουργείο Εσωτερικών. Όμως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα είναι ο Χρήστος Σπίρτζης ο υπουργός που θα διαδεχθεί τον Σκουρλέτη στο Εσωτερικών.

Άρα θα αναζητηθεί πολιτικό στέλεχος που θα έχει κυβερνητική εμπειρία όμως εάν πρόκειται για σημερινό υπουργό θα αφήσει εκ των πραγμάτων κενό το δικό του χαρτοφυλάκιο. Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες φαίνεται πως δεν θα σημειωθεί κάποια σημαντική αλλαγή, καθώς το θέμα του ανασχηματισμού συζητήθηκε στην διάρκεια συνεργασίας που είχαν πρόσφατα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο Πάνος Καμμένος.

Ερωτηματικά προκαλεί η διαθεσιμότητα που κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα να πλαισιώσει την κυβέρνηση (Ραδιόφωνο 24/7) λέγοντας μάλιστα ότι ήδη έχει κάνει συζητήσεις. Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ανοίγματός του προς τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Εκεί ορισμένοι επιμένουν ότι θα ακουστούν ονόματα που θα συζητηθούν και δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα των ονομάτων που θεωρούνται επικρατέστερα για να ενταχθούν στην κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα