Τα φώτα στην οικονομία

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ   .(EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ .(EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Έμφαση στην ατζέντα της οικονομίας και στην προοπτική εξόδου από το Μνημόνιο που επιβεβαιώνει η ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δίνει το Μέγαρο Μαξίμου

Μήνυμα στην κοινωνία πως τα χειρότερα είναι πίσω μας και πως οι καλύτερες μέρες… έρχονται στέλνει η κυβέρνηση, με μία συντονισμένη επικοινωνιακή και πολιτική εκστρατεία, προκειμένου να παραμείνει ως κεντρικό θέμα στην επικαιρότητα η οικονομία και η αντίστροφη μέτρηση για έξοδο από το Μνημόνιο, που έχει ήδη ξεκινήσει.

Η ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση προκάλεσε εμφανή ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου για δύο λόγους: πρώτον, διότι η τρίτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου αποτελεί την πρώτη διαπραγμάτευςη από… καταβολής Μνημονίων που έκλεισε στην ώρα της –κάτι που στο Μαξίμου ελπίζουν πως μπορεί να ερμηνευθεί από την κοινωνία ως σήμα επιστροφής στην πολυθρύλητη και πολυαναμενόμενη "κανονικότητα". Δεύτερον, η διαπραγμάτευση όχι μόνο έκλεισε γρήγορα, αλλά ολοκληρώθηκε αφενός χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα, αφετέρου με διαπραγματευτικά «κέρδη» που παραπέμπουν στο "ξήλωμα" των Μνημονίων.

Διπλό μήνυμα

Αυτό το δίπτυχο, άλλωστε, αποτελεί το βασικό πολιτικό μήνυμα που επιδιώκει να στείλει η κυβέρνηση στους πολίτες, έχοντας ως στόχο αφενός να αλλάξει  η συλλογική ψυχολογία και αφετέρου αυτό να οδηγήσει σε αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών. Το πρώτο «κομμάτι» του μηνύματος είναι πως, το γεγονός ότι κλείνει μία αξιολόγηση χωρίς αξιώσεις για δημοσιονομικά μέτρα δείχνει πως οι δανειστές παραδέχονται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί. Το δεύτερο σήμα που θέλει να στείλει το Μαξίμου στην κοινωνία είναι ότι πριν καν η Ελλάδα εξέλθει του Μνημονίου, η κυβέρνηση δείχνει την πρόθεσή της να συνεχίσει τη "ταξικά μεροληπτική" πολιτική της υπέρ των αδυνάμων. Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς και δεν είναι συνηθισμένο να κλείνει μία αξιολόγηση με… 40% αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων ή με ρυθμίσεις που θέτουν τους εργαζόμενους σε προτεραιότητα έναντι των τραπεζών και λοιπών πιστωτών, όπως θα γίνεται πλέον με τις υπό εκκαθάριση και πλειστηριασμό επιχειρήσεις που έχουν αφήσει απλήρωτους εργαζομένους.

Μήνυμα εξόδου

Όλα τα παραπάνω θα αναλάβει να συγκεφαλαιώσει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εξάλλου, ήδη από χθες ο υπουργός Επικρατείας είχε αρχίσει να στέλνει τα σχετικά μηνύματα, αποφαινόμενος ότι «ανοίγει πια ο δρόμος όχι τυπικά, αλλά επί της ουσίας, ο δρόμος για την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία" (ραδιοφωνικός σταθμός «Πρακτορείο 104,9»). "Σε περίπου 9 μήνες η χώρα θα έχει εξέλθει από τον φαύλο κύκλο των Μνημονίων", διεμήνυσε χθες, σε πολιτική εκδήλωση στη Καλλιθέα και ο έτερος υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επανέλαβε χθες ότι "το 2018 θα είναι έτος απεμπλοκής από την επιτροπεία, έτος ανάκαμψης και αύξησης της απασχόλησης".

SHARE: