Τα μηνύματα Τσίπρα στον ΣΕΒ για αύξηση μισθών και τον ρόλο του κράτους

Τα μηνύματα Τσίπρα στον ΣΕΒ για αύξηση μισθών και τον ρόλο του κράτους
Ξεκάθαρο στίγμα για την αύξηση των μισθών και τον ρόλο του κράτους στην αγορά εργασίας έδωσε στην συνέλευσή του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Δεν αντιμετωπίζεται η κρίση με μισθούς χαμηλότερους από τον πληθωρισμό δήλωσε στην συνέλευση των βιομηχάνων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αγορά εργασίας με κανόνες, όχι στο κράτος-κομπάρσο.

Ξεκάθαρα μηνύματα για τις πολιτικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την αύξηση των μισθών αλλά και ενός κράτους που θα βάλει κανόνες στην αγορά εργασίας έδωσε χθες μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Αλέξης Τσίπρας. Απεύθυνε έκκληση στους εκπροσώπους της υγιούς επιχειρηματικότητας να αντιληφθούν ότι η οικονομική αλλά και πολιτική κρίση που εξελίσσεται δεν μπορεί να ξεπεραστεί με συνταγές υποτίμησης της εργασίας και με αποδοχές των οποίων η αγοραστική αξία συνεχώς μειώνεται.

Ευρωπαϊκή εξαίρεση η Ελλάδα στους μισθούς

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση που είχε μετά την ομιλία του με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο έκανε ένα σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στις βιομηχανικές επιχειρήσεις που βασίζουν την κερδοφορία και την λειτουργία τους στην συνεχή συρρίκνωση των μισθών και σε αυτές που επιθυμούν την ανάπτυξη με βάση τις επενδύσεις σε ένα σταθερό περιβάλλον. Υπό αυτό το πρίσμα προσέγγισε το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Θυμίζουμε άλλωστε ότι μία από τις βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι να φθάσει ο κατώτατος μισθός τα 800 ευρώ συμπαρασύροντας φυσικά και τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο «η διαφωνία μας δεν είναι τόσο μεγάλη στο θέμα του κατώτατου μισθού μ’ εσάς, νομίζω. Είναι μεγάλη μ’ ένα κομμάτι που ανήκει στον κλάδο σας, αλλά όχι με τις θέσεις σας εν γένει. Οφείλω να το πω αυτό, αλλά για εμάς είναι κρίσιμο: δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την κρίση του πληθωρισμού αν ο μισθός τρέχει πολύ χαμηλότερα απ’ όσο τρέχει ο πληθωρισμός».

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε παράλληλα πως «η Ελλάδα είναι η χώρα που δεν αύξησε τον κατώτατο μισθό μαζί με την Εσθονία καθόλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης. Και τον αύξησε πρόσφατα, μ’ ένα ποσοστό που είναι μικρότερο από τον πληθωρισμό. Και βεβαίως είναι η χώρα η οποία έχει σήμερα, το 2022, χαμηλότερο κατώτατο μισθό απ’ ό,τι πριν από την κρίση του 2010. Αυτή είναι μια δραματική υποτίμηση της εργασίας στη χώρα μας».

Από την συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο Eurokinissi

Όχι κράτος-Τύρρανο αλλά ούτε και κράτος – κομπάρσο

Το δεύτερο σημείο στο οποίο επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ρόλος του κράτους. Όπως επισήμανε αρχικά στην ομιλία του «όσο λάθος είναι το «κράτος ως τύραννος», άλλο τόσο και πιο πολύ είναι και το «κράτος ως κομπάρσος» για την οικονομία και την κοινωνία». Με βάση αυτό έδωσε σαφές μήνυμα στην ηγεσία του ΣΕΒ σχετικά με την κομβική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από την πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «φανταζόμαστε μια αγορά εργασίας η οποία θα λειτουργεί μέσα σε πλαίσια και κανόνες. Το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε όλα, πρέπει όμως να θέτει κάποια όρια λειτουργίας. Και γνωρίζετε ότι η βασική διαφωνία μας έγκειται στο ότι εμείς έχουμε μια ιδιαίτερη προσήλωση στην ανάγκη να προστατευθεί η εργασία με κανόνες και να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί». Συνολικά επισήμανε πως «αυτός είναι ο σημαντικός και αναντικατάστατος ρόλος του κράτους: να θέσει τα πλαίσια, να θέσει τους κανόνες, να έχει τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς εκείνους ώστε να παραμείνει η επιχειρηματικότητα υγιής και παραγωγική προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και της οικονομίας μας».

Όπως επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι επιχειρηματικοί δείκτες θα είναι καλύτεροι «εάν συμφωνήσετε να θέσουμε κανόνες ως πολιτεία και να θέσουμε κανόνες που να προστατεύουν και την εργασία, που δεν θα επιτρέπουν την αδήλωτη ή μαύρη εργασία, που θα διευκολύνουν και τις επιχειρήσεις όμως ταυτόχρονα στο να αμείβουν επαρκώς ένα καλό στέλεχος χωρίς να πηγαίνουν τα 2/3 των αμοιβών έξω από την τσέπη του στελέχους».

Το μη – μισθολογικό κόστος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «ανοιχτός» να συζητήσει με τους φορείς της επιχειρηματικότητας το ζήτημα του μη-μισθολογικού κόστους. Τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας αλλά και με κριτήριο την παροχή υψηλότερων αμοιβών στους νέους κι εξειδικευμένους εργαζόμενους. Όπως ανέφερε «νέοι επιστήμονες, υψηλά ειδικευμένοι, στο εξωτερικό παίρνουν πολύ υψηλότερους μισθούς στις τελικές τους απολαβές, διότι στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που πάει στην τσέπη του εργαζόμενου, του μισθωτού και σε αυτό που δίνει η επιχείρηση».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΒ πως «θίξατε το θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών. Εγώ είπα ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους χαμηλούς μισθούς, αλλά είπατε ότι δεν οφείλεται μόνο εκεί. Είναι γεγονός ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει μια δραματική απειλή, διαχρονική, θα έλεγα, θα την αντιμετωπίσουμε τις επόμενες δεκαετίες. Η μεγάλη απειλή είναι το δημογραφικό».

Κοινωνικός κίνδυνος

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον άμεσο κίνδυνο ρήξης της κοινωνικής συνοχής εάν συνεχιστούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές. Όπως δήλωσε «όλοι κατανοούμε ότι μετά από 8 χρόνια θυσιών και κόπων να ξαναβρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, αμφισβήτησης του συνόλου του πολιτικού συστήματος». Συνέχισε λέγοντας πως «όταν βλέπει κανείς την εξίσωση να διαμορφώνεται με τη σταθερά να είναι η εξής, οι μισθοί να παραμένουν και το εισόδημα να παραμένει σταθερό ή να μειούται αλλά τις τιμές να αυξάνονται δραματικά, με ταχύτητα πληθωρισμού 11,5%, πηγαίνουμε λοιπόν κατευθείαν σε μια κατάσταση κοινωνικής έντασης και όξυνσης και κοινωνικής κρίσης και πρέπει να βρεθούν απαντήσεις». Έκανε μάλιστα λόγο για «μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον πανευρωπαϊκό ενεργειακό πληθωρισμό και τον ελληνικό ενεργειακό πληθωρισμό: 39% – 62%».

Συνολικά ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ενεργειακή ακρίβεια πλήττει το σύνολο της κοινωνίας. Όπως είπε «δεν μπορεί, ο μισθωτός να παίρνει τον λογαριασμό του ρεύματος και να είναι ισόποσος ή μεγαλύτερος από το μισθό του ή ο συνταξιούχος και ούτω καθεξής. Δεν μπορεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας να μην έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει την επιχείρησή του, οι παραγωγικές βιομηχανίες να βλέπουν το παραγωγικό κόστος, το κόστος ενέργειας, να αυξάνεται σ’ αυτά τα επίπεδο σήμερα που καθιστούν την παραγωγική δραστηριότητα επισφαλή».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα