Τσίπρας στον ΣΕΒ: Πολιτική αλλαγή για την προστασία της κοινωνικής συνοχής

Τσίπρας στον ΣΕΒ: Πολιτική αλλαγή για την προστασία της κοινωνικής συνοχής
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ eurokinissi

Αρνητικό για την πορεία της οικονομίας το λεγόμενο "Μητσοτάκης effect" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπε στους βιομήχανους για τον ρόλο του κράτους.

Απαιτείται άμεσα πολιτική αλλαγή στην χώρα προκειμένου να προστατευθεί η κοινωνική ειρήνη και συνοχή αφού το «Μητσοτάκης effect» έχει οδηγήσει την κοινωνία στα όρια της. Το μήνυμα αυτό έδωσε σήμερα μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη για ένα άμεσο σχέδιο ανάσχεσης της ακρίβειας που όπως επισήμανε πλήττει και το εισόδημα των νοικοκυριών και το παραγωγικό κόστος.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην θεωρία που αναπτύχθηκε την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι «κάποιοι λέγανε τρία χρόνια πριν, το λεγόμενο Μητσοτάκης effect. Η ανάδειξη δηλαδή μιας νέας κυβέρνησης που ασπάζεται νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, ήταν αυτή που άμα τη εμφανίσει της, ξαφνικά άλλαξε όλη την εικόνα της ελληνικής οικονομίας». Έθεσε όμως στην συνέχεια το ερώτημα: «Αν ισχύει αυτός ο ισχυρισμός, τίνος το effect είναι αυτό που τροφοδοτεί σήμερα όλες τις αρνητικές πρωτιές στον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση; Τίνος το effect τροφοδοτεί το ράλι στα spreads που χθες ανέβηκαν κατά 300 μονάδες βάσης; Τρία χρόνια μετά και με οδυνηρό για τη χώρα τρόπο αποδεικνύεται ότι οι συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009 δεν είναι ικανές να δώσουν ώθηση προοπτικής και ευημερίας στη μεταμνημονιακή αλλά εύθραυστη ελληνική οικονομία του2022».

Επίσης, αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης για την ακρίβεια λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που με τις στρατηγικές της επιλογές, τη διόγκωσε. Όπως ακριβώς και στην πανδημία, ακόμα ένα παγκόσμιο πρόβλημα κατέληξε να έχει πολύ μεγαλύτερες συνέπειες στην Ελλάδα απ’ ότι στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την διαφωνία του με το μείγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Όπως είπε «η επιλεκτική μείωση της φορολογίας για τα μερίσματα και τα κέρδη κάποιων λίγων εταιρειών, η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η δογματική απουσία του κράτους από το κρίσιμο ρόλο του να ρυθμίζει και να ελέγχει την αγορά, η διατήρηση σε επίπεδα φτώχειας του κατώτατου μισθού προκειμένου να μένει χαμηλό το μισθολογικό κόστος, δεν αποτελούν συνταγή επιτυχίας»

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τον «κίνδυνο της κοινωνικής κρίσης, που είναι ορατός ξανά για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία». Όπως είπε «η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής είναι μια συνθήκη που τη βιώσαμε πρόσφατα πολύ σκληρά και δεν γίνεται να επιτρέψουμε να επαναληφθεί. Και ξέρετε, η ακρίβεια είναι μια πραγματικότητα που δεν κάνει μόνο τους φτωχούς φτωχότερους, αλλά το σύνολο του ενεργού παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το σύνολο δηλαδή της μεσαίας τάξης. Συρρικνώνει και αδρανοποιεί την παραγωγική βάση της χώρας, ενώ τώρα είναι ανάγκη στη μεταπανδημική περίοδο, να πετύχουμε μια πολύπλευρη και δυναμική αναπτυξιακή ώθηση».

Με βάση αυτά κατέληξε πως «μαζί με τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι συνέπειες αγγίζουν και τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία – όπως εύστοχα επισημάνει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας εδώ και μήνες με στοιχεία που παρουσιάζει. Η χώρα χρειάζεται και οι καιροί απαιτούν άμεση αλλαγή στρατηγικής στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε το πώς η αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται τον ρόλο του κράτους. Όπως τόνισε «όσο λάθος είναι το «κράτος ως τύραννος», άλλο τόσο και πιο πολύ είναι και το «κράτος ως κομπάρσος» για την οικονομία και την κοινωνία. Ο επανασχεδιασμός της παραγωγής, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η διαμόρφωση προοπτικών ευημερίας για την πλειοψηφία της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, δε μπορεί παρά να περνά μέσα από ένα σχέδιο. Ένα σχέδιο που από τη μεριά του κράτους, υπάρχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Δικαίωμα στο να ενισχύει παραγωγικές δραστηριότητες που ενισχύουν τόσο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και την περιβαλλοντική ισορροπία. Υποχρέωση στο να παρέχει πόρους, ασφαλές επενδυτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και να άρει τα εμπόδια για την δέουσα και δίκαιη λειτουργία της αγοράς». Επισήμανε ότι «την ίδια στιγμή, οφείλει να διαμορφώνει και το κοινωνικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της οικονομίας. Κοινωνικό κράτος, καλά σχολεία, καλά πανεπιστήμια, καλά νοσοκομεία, δημόσιοι χώροι, δομές πολιτισμού, χώροι άθλησης. Το κράτος λοιπόν, όπως μια επιχείρηση επενδύει στις υποδομές της, οφείλει να κάνει το ίδιο, με αντάλλαγμα κάτι πολύ μεγαλύτερο από το κέρδος: την κοινωνική ειρήνη και συνοχή».

Στην συζήτηση που ακολούθησε στην συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας ερωτώμενος για το θέμα του μισθολογικού κόστους, ξεκαθάρισε ότι απαιτείται αύξηση του κατώτατου μισθού και συνολικά των αποδοχών των εργαζομένων θυμίζοντας ότι συγκριτικά είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά επισήμανε ότι υπάρχει πεδίο διαλόγου για την αναζήτηση τρόπων μείωση του μη – μισθολογικού κόστους.

Γιάννης Οικονόμου: “Ο κ. Τσίπρας παραμένει ο τελευταίος πολιτικός στο πλανήτη που δεν μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της παγκόσμιας κρίσης”

Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή τις δηλώσεις του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

“Ο κ. Τσίπρας παραμένει ο τελευταίος πολιτικός στο πλανήτη που δεν μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της παγκόσμιας κρίσης και προσπαθεί, επιμένοντας σε αερολογίες και κούφια λόγια, να την προσάψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιχειρώντας μια φτηνή και αναποτελεσματική αντιπολίτευση, μακριά από τις αγωνίες των πολιτών. Αυτό που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κληθεί να διαχειριστεί διαρκείς εξωγενείς κρίσεις και χάρη στις πολιτικές της Κυβέρνησης η πατρίδα και η κοινωνία αντέχουν και στέκονται όρθιες, παρά τα αλλεπάλληλα μείζονα πλήγματα και τις προκλήσεις.

Αντιθέτως, στην περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, η Ελλάδα πλήρωσε τις καταστροφικές επιλογές του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που όλος ο κόσμος, ακόμη και οι σύντροφοί του στην Ευρώπη, τον θεωρούσαν παράδειγμα ανυποληψίας και αποτυχίας”, αναφέρει ο Γιάννης Οικονόμου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα