Τα οικονομικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από Τσίπρα ο Μητσοτάκης

Τα οικονομικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από Τσίπρα ο Μητσοτάκης
Συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τα δάνεια στα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ, την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Άλλο τα δάνεια των ΜΜΕ, άλλο των κομμάτων, δεν υπάρχει θέμα για τα πρώτα, υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ζήτησε πάλι εκλογές και εκτίμησε ότι "ζούμε ξανά το δράμα του 2015"

Για υιοθέτηση των ίδιων πρακτικών όσον αφορά στη χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές για τις οποίες κατηγορεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, “κάρφωσε” τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για την εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

Ο κ.Μητσοτάκης πάντως διαφώνησε με το γεγονός ότι προτείνεται η εξέταση των δανείων των ΜΜΕ μαζί με αυτά των κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα και πως δεν υπάρχει ζήτημα για τα πρώτα.

“Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τα μόνα κόμματα που υιοθέτησαν την πρακτική που καταγγειλατε. Θα σας διηγηθώ την ιστορία ενός μικρού κόμματος που το 2010 όταν ήδη είχε ξεκινήσει η κρίση απευθύνθηκε σε τράπεζα για συμπληρωματικό δανεισμό. Στην επιστολή του προς το διοικητή της τράπεζας, ο πρόεδρος αυτού του μικρού κόμματος αναφέρει ότι οι υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις του κόμματος του στην τράπεζα ήταν 6,6 εκ ευρώ και προσέφερε ως εγγύηση έναντι αυτών την τακτική χρηματοδότηση του 2011-2014. Αναφέρει και κάτι άλλο στην επιστολή του το Δεκέμβριο του 2010. Για να δικαιολογήσει το αίτημα του συμπληρωματικού δανεισμού, απαιτεί από την τράπεζα ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά και μοναδικά με χρηματοοικονομικά κριτήρια. Ποιον κοροϊδεύετε κύριε Τσίπρα;”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Υποστήριξε επίσης ότι: “Στην πρόταση σας για εξεταστική συνδέετε δύο διαφορετικά ζητήματα, τα δάνεια στα ΜΜΕ και τα δάνεια σε κόμματα. Κανονικά αυτά θα έπρεπε να είναι δύο εξεταστικές. Αυτή η εξεταστική να εστιαστεί στα δάνεια στα κόμματα γιατί εκεί υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Τα δάνεια στα ΜΜΕ είναι κανονικά επιχειρηματικά δάνεια και υποθέτω ότι η Τράπεζα της Ελλάδας κάνει καλά τη δουλειά της και έχει εποπτεύσει τα δάνεια στα ΜΜΕ. Ο συσχετισμός των δανείων δεν έχει λογική. Το πως συνήφθησαν τα δάνεια των ΜΜΕ έχει μικρότερη σημασία από τα δάνεια των κομμάτων που μας αφορούν άμεσα”.

Ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι αφού εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία του κόμματος και ένα πλάνο εξυγίανσης, προκαλώντας τον κ.Τσίπρα να κάνει το ίδιο.

“Η ΝΔ δε θα επιβαρύνει άλλο τους Έλληνες πολίτες”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ρώτησε τον πρωθυπουργό: “Γιατί δεν παρουσιάζετε κι εσείς τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ όπως παρουσίασα εγώ τα χρέη της ΝΔ; Πως χρηματοδοτήσατε τις τρεις προεκλογικές εκστρατείες του τελευταίου χρόνου; Δεν υπήρχε σελίδα στο διαδίκτυο χωρίς διαφήμιση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρχε κολώνα στην Αθήνα χωρίς αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ, πως τα χρηματοδοτησατε; Ασχοληθείτε πρώτα με τα του οίκου σας”.

Απέρριψε την κατηγορία του κ.Τσίπρα ότι συμπλέει με το ΔΝΤ, λέγοντας: “Εγώ υπερασπίζομαι συμφέροντα της χώρας, αλλά αυτά δεν ταυτίζονται πια με τα δικά σας συμφέροντα. Το συμφέρον της χώρας επιβάλει να φύγετε μία ώρα αρχύτερα”. Εκλεισε άλλωστε την ομιλία του υποστηρίζοντας ότι το αίτημα για εκλογές είναι πιο επιτακτικό από ποτέ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δε δέχεται την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξεταστική για τα capital controls, σχολιάζοντας με νόημα ότι “το σημαντικό είναι εάν το περσινό πάθημα σας έγινε μάθημα ή εάν φέρνετε πάλι τη χώρα στο χείλος του γκρεμού”. Υποννόησε δηλαδή ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει ρήξη με κίνδυνο Grexit, καθώς είπε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα: “Δεν  πείθετε ότι έχετε διδαχθεί” και προσθέτοντας: “Για να δανειστώ μία φράση του Μάρξ, η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα”.

Ο κ.Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το Σταύρο Παπασταύρου, στον οποίο είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος το τεκμήριο της αθωότητας και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις δηλώσεις Πολάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα