Τα προνόμια εμβολιασμένων θα περιμένουν, η μουσική επιστρέφει στα μπαρ

Τα προνόμια εμβολιασμένων θα περιμένουν, η μουσική επιστρέφει στα μπαρ
Στιγμιότυπο από μπαρ eurokinissi

Πότε θα ανοίξει τελικά η συζήτηση για μεγαλύτερες ελευθερίες σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Αυτή την εβδομάδα θα συζητηθεί η επανεκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων.

“Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία” τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, καλώντας εκ νέου όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να εμβολιαστούν να το πράξουν και προαναγγέλλοντας ότι θα ανοίξει η συζήτηση για μεγαλύτερες διευκολύνσεις και ελευθερίες για τους εμβολιασμένους.

Η κ. Πελώνη όμως ήταν ιδιαίτερα προσεκτική αποφεύγοντας τη λέξη “προνόμια”, ενώ ξεκαθάρισε ότι η σχετική συζήτηση γίνεται σε συνεργασία με τους ειδικούς που αξιολογούν τα επιστημονικά δεδομένα, όμως δεν μπορεί να λάβει σάρκα και οστά πρακτικά, εάν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων.

Επιβεβαίωσε όμως ότι αυτή την εβδομάδα η επιτροπή θα συζητήσει για διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας, επιστροφή της μουσικής σε μπαρ, καφέ, εστιατόρια κλπ και για τις δεξιώσεις και γάμους. Οι αποφάσεις πιθανότατα να ανακοινωθούν την Παρασκευή και ορισμένα μέτρα όπως η άρση της απαγόρευσης μουσικής να εφαρμοστούν σύμφωνα με πληροφορίες από το Σαββατοκύριακο, ενώ άλλα σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κληθείσα να σχολιάσει και τις εικόνες από “κορονοπάρτι”, τόνισε ότι: “Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση των νέων μετά από μήνες περιοριστικών μέτρων, αλλά να μην επαναπαυόμαστε στην καλή επιδημιολογική εικόνα” και πρόσθεσε: “Μακάρι οι νέοι να επιδείξουν το ίδιο πάθος και ενθουσιασμό με το οποίο ‘παρτάρουν’ και για τον εμβολιασμό τους που θα ανοίξει σύντομα”.

Σημείωσε επίσης ότι η συχνότητα των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 60 ετών έχει μειωθεί σημαντικά και η διάμεση ηλικία των νέων φορέων έχει κατέλθει στα 36 έτη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται και οι νοσηλευόμενοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι.

“Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη σημασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ και κυρίως των εμβολιασμών. Υποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, αλλά και να αποτρέψουμε νέα έξαρση”, υπογράμμισε και πρόσθεσε:

“Έχουμε ευθύνη να εμβολιαστούμε για να αποκτήσουμε ασπίδα προσωπικής προστασίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας στη χώρας μας. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία.”

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δια της εκπροσώπου επικαλείται ότι ήδη έχουν γίνει περισσότεροι από 6 εκατομμύρια εμβολιασμοί και η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι για να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής, τέθηκε από την Παρασκευή σε λειτουργία ένας διαδραστικός χάρτης στον οποίο θα παρουσιάζονται οι κατά τόπους βασικοί δείκτες: Ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, το ποσοστό θετικότητας, η εμβολιαστική κάλυψη, καθώς και η εβδομαδιαία τάση.

Ανάλογα με την επιδημιολογική της κατάσταση, κάθε περιοχή θα χρωματίζεται με κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο ή πράσινο. Έτσι ώστε, αφενός να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της και αφετέρου να εφαρμόζονται ανάλογα μέτρα όπου χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών- από σήμερα το πρωί, εφαρμόζονται τέσσερις νέες ρυθμίσεις:

-Πρώτον, έχουν υποχρέωση διενέργειας τεστ για την είσοδο στη χώρα και οι ανήλικοι έξι ετών και άνω, σύμφωνα με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Δεύτερον, περιορίζεται η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών από τις 14, στις 10 ημέρες, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ECDC.

Τρίτον, επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.

Και τέταρτον, επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι χθες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα