Τα σοσιαλδημοκρατικά ραντεβού του Μητσοτάκη στο Βερολίνο

Διαβάζεται σε 3'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Σολτς, αλλά και Μερτς. Θα παρακαθίσει σε δείπνο ηγετών υπό τον Μισέλ. Ενέργεια, μεταναστευτικό και οικονομική πολιτική της ΕΕ στην ατζέντα

Το μήνυμα ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν περάσει σε νέα φάση επιδιώκει να εκπέμψει με την επίσκεψη του στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό καθώς η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Σημειολογικά πάντως είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί στο πλαίσιο αυτό την Τρίτη με τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, με τον οποίο είχε πρόσφατα συνάντηση και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια, όπως έδειξε και με την παρουσία του στην εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη, διεκδικεί για εαυτόν και τη ΝΔ το ρόλο του εκφραστή και των κεντρώων ψηφοφόρων.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί φυσικά το απόγευμα της Δευτέρας και με τον επικεφαλής του  – αδελφού κόμματος της ΝΔ – CDU, Φρίντριχ Μερτς. Στη συνέχεια, θα έχουν δημόσια συζήτηση στο Ίδρυμα Konrad Adenauer , την οποία θα προλογίσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Νόρμπερτ Λάμμερτ. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη- Ένα νέο κεφάλαιο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Η ατζέντα Μητσοτάκη- Σολτς

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν άλλωστε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο πραγματοποείται μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Τονίζουν επίσης ότι η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022, ως λόγος χρέους προς ΑΕΠ.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι επιδόσεις αυτές – σημειώνουν – είναι υψηλότερες και από αναπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Η ελληνική οικονομία, οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας- Γερμανία, αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, βρίσκονται άλλωστε ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για το μεταναστευτικό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, δηλαδή για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Μητσοτάκης- Σολτς θα συζητήσουν και για τα ενεργειακά. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν άλλωστε ότι η Ελλάδα αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά, γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία, αλλά και ότι η χώρα μας επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της Αθήνας ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, καθώς και ότι η ανάγκη προστασίας των συνόρων αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μητσοτάκης- Σολτς θα συζητήσουν επίσης τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Το δείπνο ηγετών

Απόψε το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο δείπνο ηγετών που φιλοξενεί στην καγκελαρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Το δείπνο εντάσσεται στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της ΕΕ για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για την Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ ξεκίνησε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας. Κεντρικό θέμα στο πλαίσιο αυτό αποτελεί η διερεύνση της ΕΕ, αλλά και πως η Ένωση θα αντιμετωπίσει τις γεωοπολιτικές προκλήσεις και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα