TAP και ΔΕΣΦΑ στο τραπέζι της συνάντησης Σαμαρά-Αλίγιεφ

TAP και ΔΕΣΦΑ στο τραπέζι της συνάντησης Σαμαρά-Αλίγιεφ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ Ι. ΑΛΙΓΕΦ(PHASMA/M.KARAGIANNIS) Phasma

Τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Διαβάστε τι συζήτησαν

Της Βίκυς Σαμαρά

Θέματα ενέργειας, όπως ο αγωγός ΤΑΡ και η ΔΕΣΦΑ, καθώς και γενικότερα γεωστρατηγικα ζητήματα, κυριάρχησαν σύμφωνα με πληροφορίες στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στο Μέγαρο Μαξίμου και στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε.

Ο κ.Αλίγιεφ επισκέπτεται την Αθήνα την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλλει ενστάσεις και για τη πώληση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, αντίστοιχες με εκείνες που είχαν μπλοκάρει τελικά την αγορά της ΔΕΠΑ από τη ρωσική Gazprom πριν από ένα περίπου χρόνο.

Η Κομισιόν φέρεται να διαφωνεί με τη μεταβίβαση του εθνικού φορέα διαχείρισης φυσικού αερίου μίας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία χώρα μη μέλος. Η συμφωνία με την αζέρικη Socar για το ΔΕΣΦΑ υπεγράφη το Δεκέμβριο του 2013, ωστόσο η αποκρατικοποίηση δεν έχει προχωρήσει.

Ο Αζέρος πρόεδρος συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ χθες το βράδυ παρακάθισε με τη σύζυγο του Μεχριμπάν Αλίεβα, σε δείπνο στο σπίτι  της Ντόρας Μπακογιάννη και του Ισίδωρου Κούβελου στη Γλυφάδα. Ο κ.Αλίγιεφ γνωριζεται με την κ. Μπακογιάννη λόγω της θέσης της στο Συμβούλιο της Ευρώπης και η σύζυγος του μάλιστα απόψε πρόκειται να βραβευθεί στην Πνύκα για την προσφορά της στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.

Ο κ.Σαμαράς και ο κ.Αλίγιεφ συζήτησαν επίσης για τις εξελίξεις στη Ρωσια και την Ουκρανία καθώς και για το ρόλο της Ελλαδας στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ως προεδρεύων του ευρωπαίους συμβουλίου συνομίλησε με τον Αζερο Πρόεδρο και για τις τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές της Ευρωπςικης Ένωσης.

Το κλίμα στις συνομιλίες ήταν ιδιαιτέρως θερμό και κυβερνητικές πηγές τονίζουν οτι εχει σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος στις σχέσεις των δυο χωρών σε πολύ υψηλό επίπεδο, κατι που ξεκίνησε απο την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού του Αζερμπαιτζαν το Μάιο του 2013.

Η σύζυγος του πρωθυπουργού Γεωργία Σαμαρα υποδέχτηκε εν τω μεταξύ στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα τη σύζυγο του προέδρου του Αζερμπαιτζαν. Η κα Σαμαρα μαζί με τον υπεύθυνο του μουσείο ξενάγησε την κα Αλιγιεβα στο μουσείο και στη συνέχεια οι δυο κυρίες γευμάτισαν μαζί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα