Τετ α τετ Γεροβασίλη - Πάιατ: Ανανέωση βίζας ανά δύο χρόνια για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ

Η Όλγα Γεροβασίλη και ο Τζέφρι Πάιατ
Η Όλγα Γεροβασίλη και ο Τζέφρι Πάιατ -

Την ανακοίνωση έκανε ο Τζέφρι Πάιατ κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και Υπηρεσίας Τελωνείων των ΗΠΑ που έγινε παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη και της αρμόδιας για θέματα καταπολέμησης τρομοκρατίας του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ. και της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ υπέγραψαν την Πέμπτη ο Προϊστάμενος Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, στο περιθώριο της συνάντησης της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη με την αρμόδια για θέματα καταπολέμησης τρομοκρατίας και βίαιου εξτρεμισμού αξιωματούχο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Alina Romanowski.

Αντικείμενο του Μνημονίου είναι η παροχή τεχνικής συνδρομής από πλευράς ΗΠΑ για την υλοποίηση των προβλέψεων του Ν. 4579/2018 (υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών), ο οποίος ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στα ονομαστικά αρχεία επιβατών για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Πάιατ ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας του για επαναφορά της Ελλάδας στη διετή διάρκεια του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδιωτικής Άδειας εισόδου και παραμονής ( ESTA ) στις ΗΠΑ του Προγράμματος Απαλλαγής Θεωρήσεων (Visa Waiver Program), σε αναγνώριση, όπως ανέφερε, της προόδου που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στον τομέα της εφαρμογής της νομοθεσίας PNR , αλλά και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της προστασίας συνόρων.

Στο εξής, οι Έλληνες επιχειρηματίες και τουρίστες θα μπορούν να ανανεώνουν κάθε δύο χρόνια, αντί για ένα που ίσχυε μέχρι τώρα, την διάρκειας 90 ημερών άδεια εισόδου και παραμονής χωρίς προξενική θεώρηση στις ΗΠΑ. Αυτή η χρονική διάρκεια αποτελεί το ανώτατο προβλεπόμενο όριο. Η σημαντική αυτή εξέλιξη έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία, διότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εμπράκτως ότι η Ελλάδα αποτελεί μια απολύτως ασφαλή χώρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία, Τζέφρι Πάιατ
SHARE:

24Media Network