Δένδιας σε Πάιατ: Σε μία κρίσιμη συγκυρία για το ΝΑΤΟ οι υπερπτήσεις της Τουρκίας

Δένδιας σε Πάιατ: Σε μία κρίσιμη συγκυρία για το ΝΑΤΟ οι υπερπτήσεις της Τουρκίας
Οι Νίκος Δένδιας και Τζέφρι Πάιατ Eurokinissi

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές για την προσφώνηση του ΥΠΕΞ στο αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν του Πρέσβη των ΗΠΑ.

Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και βεβαίως η στρατηγική ελληνοαμερικανική συνεργασία, αποτέλεσαν το μενού του αποχαιρετιστήριου γεύματος που παρέθεσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προς τιμήν του Πρέσβη των ΗΠΑ  

Στην προσφώνηση του, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- στις δύσκολες συνθήκες εντός των οποίων ο Αμερικανός Πρέσβης κλήθηκε να εργασθεί, όπως η πανδημία και πιο πρόσφατα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας μνεία στο γεγονός ότι ο κ. Pyatt είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στην χώρα αυτή. 

Παρατήρησε ότι, δυστυχώς, η αποχώρηση του Αμερικανού Πρέσβη, συμπίπτει με την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς και στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι μόνο χθες έγιναν πάνω από 40 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία για το ΝΑΤΟ. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, επιστέγασμα της οποίας είναι και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε λίγες ημέρες. 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις δύο τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), τις συχνές επαφές με τους Αμερικανούς ομολόγους του, αρχικά με τον Mike Pompeo και στην συνέχεια με τον Antony Blinken, καθώς και με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Robert Menendez.

Επίσης αναφέρθηκε στην συνεργασία 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), επισημαίνοντας ότι η προσεχής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον. 

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε ο Αμερικανός Πρέσβης για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ο οποίος, ξεφεύγοντας από το αυστηρό διπλωματικό πρωτόκολλο, επισκέφθηκε πολλά μέρη της.

Παρόντες στο γεύμα ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, καθώς και Πρέσβεις άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ολλανδίας.  

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα