Τετραήμερο ανατροπών για την Ελλάδα

Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Βουλή, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012, με αντικείμενο συζήτησης θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στη φωτογραφία ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, αριστερά και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. (EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Βουλή, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012, με αντικείμενο συζήτησης θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στη φωτογραφία ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, αριστερά και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. (EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Πιέζει ο χρόνος προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να επικυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών

Ενόψει της ψήφισης των κρίσιμων ρυθμίσεων για τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, συγκαλεί το υπουργικό Συμβούλιο για να τονίσει την κρισιμότητα των στιγμών.

Η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, πριν από την επίσημη επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης στη Σύνοδο Κορυφής και την υλοποίησή της.

Από τη Βουλή θα περάσουν σήμερα Τρίτη οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, τις περικοπές 12% - 20% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ αύριο έρχονται προς ψήφιση οι βαθιές αλλαγές του υπουργείου Υγείας για τη συνταγογράφηση στα φάρμακα και το ωράριο των φαρμακείων.

Ειδικά για τις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, πληροφορίες που επικαλούνται "Τα Νέα" αναφέρουν ότι θα αφορούν την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας των φαρμάκων, την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Το νομοσχέδιο-σκούπα των υπουργείων Εργασίας και Υγείας θα ψηφιστεί από τη Βουλή μεθαύριο Πέμπτη και πριν ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο συνέρχεται το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Ο Λουκάς Παπαδήμος θα τονίσει στους υπουργούς την κρισιμότητα των ψηφοφοριών στην Βουλή αλλά και την ανάγκη κάθε υπουργείο να προχωρήσει απαρέγκλιτα τον προγραμματισμό που απορρέει από το νέο πρόγραμμα.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να αποφασιστεί η έναρξη ισχύος των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις από την 1η Μαρτίου. Με την ίδια πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Υπουργικού Συμβουλίου θα δοθεί προθεσμία έως τις 14 Μαΐου στους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία για κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τους εφαρμοστικούς νόμους.

Επίσης θα ρυθμίζονται οι αλλαγές στο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα που αφορούν τη μείωση του χρόνου της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας σε τρεις από έξι μήνες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα τους μισθούς έως και 40%.

Για τα θέματα που αφορούν την αυστηρή τήρηση του νέου προγράμματος ανά υπουργείο θα τοποθετηθεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών θα εξειδικεύσει τους στόχους που έχουν τεθεί σε κάθε υπουργείο χωριστά και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν οριστεί.

Ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο είναι ο νέος οικοδομικός κανονισμός, με εισηγητή τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη.

Στις επόμενες τέσσερις ημέρες θα πρέπει να εκδοθούν δεκάδες εγκύκλιοι που θα ρυθμίζουν μεταξύ άλλων την κατάργηση της μετενέργειας, το πάγωμα των ωριμάνσεων στις συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα, την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, το κλείσιμο ΟΕΚ και ΟΕΕ, τα έργα του ΠΔΕ που θα περικοπούν, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και το άνοιγμα 20 κλειστών επαγγελμάτων.

Οι ψηφοφορίες της Τρίτης και της Τετάρτης αναμένεται να κρίνουν και την επιστροφή ή όχι των διαγραφέντων από τα δύο μεγάλα κόμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Ναι" από τη Γερμανική Βουλή στη βοήθεια προς την Ελλάδα

Κρούγκμαν: "Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ"

SHARE:

24Media Network