θαλασσοδάνεια: Όψιμη ενεργοποίηση τραπεζών προκάλεσε η Εξεταστική

θαλασσοδάνεια: Όψιμη ενεργοποίηση τραπεζών προκάλεσε η Εξεταστική
Συνεδρίαση σχετικά με τη σύνταξη του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τη Δευτέρα ψηφίζεται το πόρισμα της Εξεταστικής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ χωρίς να προσωποποιούνται ευθύνες σε πολιτικούς

Στοιχεία που καταδεικνύουν ότι μόνο μετά την έναρξη των ερευνών της Εξεταστικής Επιτροπής έσπευσαν οι τράπεζες να εφαρμόσουν τους κανονισμούς τους για τον έλεγχο των δανείων τους προς τα κόμματα και τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς είδαν το φως τη δημοσιότητας με αφορμή την κατάθεση του πορίσματος της πλειοψηφίας στο οποίο όμως δεν καταλογίζονται ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα.

«Το 98% των νομικών ενεργειών των τραπεζών απέναντι σε ΜΜΕ και κόμματα έλαβαν χώρα μετά την έναρξη της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής στις 19 Απριλίου» απεκάλυψε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Σπύρος Λάππας στο πλαίσιο μιας καταγγελίας που δεν αμφισβητήθηκε ούτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Λάππας ανέφερε μάλιστα ότι η μόνη ενέργεια που είχε ληφθεί για το θέμα πριν την έναρξη της επιτροπής ήταν οι έρευνες που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γ. Μπρης για τη νομιμότητα των δανείων. «Όλες οι καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων λαμβάνουν χώρα μετά την έναρξη των εργασιών της επιτροπής. Δεν είναι τυχαίο…» είπε ο κ. Λάππας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Τράπεζα Πειραιώς, που χορήγησε σε το 88% του συνόλου των δανείων προς τα κόμματα και η οποία κατήγγειλε τις συμβάσεις μετά την συγκρότηση της επιτροπής το 2016.

«Επί 5 ½ χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς δεν είχε κάνει καμία καταγγελία και καμία νομική ενέργεια. Και τα κάνει τώρα…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας και σημείωσε ότι η συγκεκριμένα τράπεζα περίμενε μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 για να καταθέσει αγωγή κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν εξοφλήσει τα δάνειά τους.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής επισήμανε οι τράπεζες «έκλεισαν την κάνουλα» μετά την έναρξη της επιτροπής. «Τα αντανακλαστικά της εποπτεύουσας Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και των δανειστριών τραπεζών ενεργοποιήθηκαν μετά τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής» είπε. Υποστήριξε μάλιστα ότι τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το δάνειο της οποίας καταγγέλθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς. «Επί 11,5 χρόνια η Τράπεζα δεν είχε κάνει τίποτα» είπε ο κ. Τζαμακλής.

Βορίδης: Kατέρρευσε η θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ περί διαπλοκής

Στον αντίποδα ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης υπογράμμισε την αδυναμία της Εξεταστικής Επιτροπής να καταλήξει σε ευθύνες πολιτικών προσώπων και συμπέρανε ότι με τον τρόπο αυτό κατέρρευσε η «θεωρία» του ΣΥΡΙΖΑ περί διαπλοκής κομμάτων-τραπεζών-ΜΜΕ.

«Δεν μπορέσατε να βρείτε έναν πολιτικό. Δεν ακούστηκε ούτε ένα όνομα…» είπε στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορίδης και τόνισε ότι τα μόνα ευρήματα της Εξεταστικής Επιτροπής αφορούν τις συμπεριφορές της Κουμουνδούρου.

«Το μοναδικό κόμμα με offshore στην κομματική εφημερίδα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Βορίδης και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι με επιστολή του είχε ζητήσει να καμφθούν οι τραπεζικοί κανόνες για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Λοβέρδος: Aυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ η στοχοποίηση Στουρνάρα


Σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος χαρακτήριζε «αυτογκόλ» της πλειοψηφίας τις διαρροές περί ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του Γιάννη Στουρνάρα που τελικά δεν συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο πορίσματος της συμπολίτευσης.

Για «απόπειρα αποπροσανατολισμού» μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και υπογράμμισε ότι η Εξεταστική Επιτροπή έδωσε βήμα στους χρυσαυγίτες για να δώσουν «σόου». Εκ μέρους του Ποταμιού ο Γ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι η ακροαματική διαδικασία αποτέλεσε καλή αφορμή για την υλοποίηση προτάσεων «ώστε να διορθωθούν οι παθογένειες του παρελθόντος».

Το πόρισμα της πλειοψηφίας και τα ξεχωριστά υπομνήματα της αντιπολίτευσης θα τεθούν σε ψηφοφορία το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα