Τι κρύβει η στήριξη Κακλαμάνη σε Άδωνι Γεωργιάδη

Τι κρύβει η στήριξη Κακλαμάνη σε Άδωνι Γεωργιάδη
Οι βουλευτές Νικήτας Κακλαμάνης και Άδωνις Γεωργιάδης στα εγκαίνια του κοινωνικού φαρμακείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI Eurokinissi

Ο ρόλος Βορίδη και η διαμάχη για την δεξιά πτέρυγα της ΝΔ

Ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν είναι λίγες οι φορές που έχει στηρίξει δημόσια τον Άδωνι Γεωργιάδη όσο αυτός βάλλεται από την κυβέρνηση για το σκάνδαλο τηςNovartis και παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαλείται ότι τελεί υπό την ατζέντα του αντιπροέδρου του. Τελευταία φορά που ο αντιπρόεδρος της βουλής με ηχηρό τρόπο στάθηκε στο πλευρό του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν προ περίπου μιας εβδομάδας όταν από τη συχνότητα του ραδιοφώνου 24/7 ανέφερε ότι ορθώς ο κ. Γεωργιάδης υπέβαλε την παραίτησή του και ορθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν την έκανε αποδεκτή καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πρόεδρος της ΝΔ θα ήταν «σαν να έβγαζε πόρισμα για την ενοχή του οποιουδήποτε».

Βεβαίως ο κ. Κακλαμάνης είχε στηρίξει σε μια ακόμη κρίσιμη στιγμή δημοσίως τον Άδωνι Γεωργιάδη, παίρνοντας αποστάσεις από τον Γιώργο Βλάχο όταν ο βουλευτής Αττικής είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της παραίτησης Γεωργιάδη από την αντιπροεδρία της ΝΔ προκειμένου να διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα τότε ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε δηλώσει ότι προέβη σε αυτή την τοποθέτηση έχοντας μια μέρα πριν πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή. Παράλληλα είχε κρατήσει αποστάσεις και από τον Ευάγγελο Αντώναρο όταν ο τελευταίος διεγράφη εξαιτίας των επιθέσεών του στον αντιπρόεδρο της ΝΔ.

Μάλιστα αυτή η στάση του Νικήτα Κακλαμάνη είχε προκαλέσει και συζητήσεις περί διαφορετικών γραμμών στο εσωτερικό της καραμανλικής πτέρυγας της παράταξης. Γεγονός πάντως είναι πως ο κ. Κακλαμάνης δεν αποποιείται της ιδεολογικής του ταυτότητας ως «καραμανλικού» και «δεξιού». Άλλωστε ο αντιπρόεδρος της βουλής είναι παλιά καραβάνα και διαβλέπει ότι η στοχοποίηση Γεωργιάδη δημιουργεί πολιτικές παρενέργειες με μια από αυτές να είναι το ψαλίδισμα του αντιπροέδρου της ΝΔ ως ηγήτορα της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, γεγονός που δημιουργεί κενό που αναζητά κάλυψη.

Το τελευταίο διάστημα ο Μάκης Βορίδης φαίνεται να κερδίζει πόντους και ν’ αναλαμβάνει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ΝΔ σε κρίσιμα θέματα. Στην τελευταία μάλιστα συνεδρίαση των τομεαρχών, εμφανίστηκε μαζί με το Βασίλη Κικίλια υπέρμαχος της σκληρής αντικυβερνητικής γραμμής στα εθνικά θέματα και ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση με τη Ντόρα Μπακογιάννη η οποία μαζί με το Γιώργο Κουμουτσάκο τάσσονται υπέρ μια πιο υπεύθυνης και μετριοπαθούς πολιτικής στα εθνικά θέματα.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση Κακλαμάνη είναι ότι ο ίδιος συνοδεύει τη πολιτική στήριξή του στο «βαλλόμενο» αντιπρόεδρο της ΝΔ με πολύ σοβαρές και καθαρές αιχμές κατά τον ανοιγμάτων της ΝΔ στα «ορφανά του Σημίτη» και τους «ιεροκήρυκες του εκσυγχρονισμού». Πρόκειται για τον χώρο που η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ μετά το 2012 και τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεωρεί ως τον πλησιέστερο σύμμαχό της με σαφή αντι-ΣΥΡΙΖΑ προσανατολισμό, αν κανείς λάβει υπόψη του το τρίγωνο Σαμαράς, Άδωνις και Στουρνάρας, συμπεριλαμβάνοντας φυσικά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Από αυτό τον προσανατολισμό εντός της ΝΔ, δεν εξαιρείται και ο Μάκης Βορίδης.

Υπό αυτή την έννοια αποκτά ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον για όσους θυμούνται τα όσα είχαν διαμειφθεί την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης ήταν από εκείνους που είχαν πρωτοστατήσει δημοσίως ώστε να αποτρέψουν την υποψηφιότητα Βορίδη για την προεδρία της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό ο Νικήτας Κακλαμάνης θέτει μια διαφορετικού τύπου ατζέντα συμμαχιών της ΝΔ επιχειρώντας να εκφράσει σε επίπεδο θέσεων τη δεξιά πτέρυγα μέσα στη ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα