Τι κρύβει η κοινή παρουσία Σημίτη - Βενιζέλου - Αλιβιζάτου - Βούλγαρη

Ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε παρουσίαση βιβλίου τον Απρίλιο του 2019
Ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε παρουσίαση βιβλίου τον Απρίλιο του 2019 EUROKINISSI

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο εκ των κορυφαίων συνταγματολόγων παρουσιάζουν στο Κοραχώρι (!), το βιβλίο του γνωστού καθηγητή «Ελλάδα: μια χώρα παραδόξως νεωτερική». Μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, μια ημέρα πριν η Φώφη Γεννηματά μιλήσει στη ΔΕΘ και την ίδια ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρεί την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο.

Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη πολιτική είδηση των τελευταίων ημερών: Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο εκ των κορυφαίων συνταγματολόγων Νίκος Αλιβιζάτος παρουσιάζουν το βιβλίο του γνωστού καθηγητή, που θα είναι βεβαίως και αυτός στο πάνελ, Γιάννη Βούλγαρη, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Μιχάλη Μητσό.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ελλάδα: μια χώρα παραδόξως νεωτερική» (εκδόσεις «Πόλις»), ωστόσο, δεν θα γίνει στην Αθήνα, αλλά στο …Κοραχώρι, μέρος που είναι το εξοχικό του Κώστα Σημίτη. Είναι δε προγραμματισμένη για το «καλημέρα» της έναρξης της νέας πολιτικής σεζόν και συγκεκριμένα για τις 8 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που θα παραχωρεί την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και την προηγούμενη από την οποία η Φώφη Γεννηματά θα περιοδεύει στη ΔΕΘ. Τυχαία, άραγε;

Στη Χαριλάου Τρικούπη, πρωτίστως, αλλά και γενικότερα, από το Σάββατο, που τα «Νέα» και ο Δημήτρης Μανιάτης έφεραν στο φως της δημοσιότητας την συγκεκριμένη εκδήλωση, αναζητούν να μάθουν τι ακριβώς «ψήνεται», καθώς θα ήταν κανείς αφελής να πιστεύει ότι πρόκειται απλά για μια παρουσίαση και όχι για σηματοδότηση κυοφορούμενων πολιτικών διεργασιών.

Το ερώτημα που επικρατεί είναι αν η συγκεκριμένη παρουσίαση αποτελεί την απαρχή ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου συγκρότησης νέου πολιτικού κόμματος στο χώρο του κέντρου, καθώς κάτι τέτοιο υποδεικνύει η σύνθεση του πάνελ, κόμματος ανταγωνιστικού προς το Κίνημα Αλλαγής, που όμως δεν θα ενσωματώνεται στη Νέα Δημοκρατία και θα είναι τελείως αντιπαραθετικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτως ή άλλως στο χώρο του κέντρου φαίνεται να υπάρχει πολιτικό κενό, καθώς και πρόσωπα ικανά να ηγηθούν σε αυτόν, ενώ μόνο και μόνο οι διεργασίες από μόνες τους έχουν ως στόχο να μην επιτρέψουν προοπτικώς προσεγγίσεις μεταξύ της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου, προσεγγίσεις για τις οποίες το γεγονός ότι κυβέρνηση είναι η ΝΔ, τις διευκολύνει και εν πολλοίς τις καθιστά αναγκαστικές. Στη Χαριλάου Τρικούπη κατ’ αρχήν υποβαθμίζουν τη σύνθεση της παρουσίασης του βιβλίου του Γιάννη Βούλγαρη (που θεωρείται και από τους θεωρητικούς του «εκσυγχρονισμού» και του «σημιτισμού» στη χώρα), εναγωνίως όμως αναζητούν να πληροφορηθούν τους πραγματικούς στόχους της κίνησης αυτής…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνημα Αλλαγής, ΠΑΣΟΚ, Βενιζέλος, Σημίτης
SHARE: