Τι θα κάνει στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής 

Διαβάζεται σε 4'
Τι θα κάνει στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής 
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής Eurokinissi

Το ερώτημα εάν θα είναι ξανά υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός απασχολεί τη ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πάντως λάβει τις δικές του αποφάσεις, με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Με τις εκλογές να… αχνοφαίνονται στον πολιτικό ορίζοντα, η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται με ενδιαφέρον. Και ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί προς το παρόν είναι τι θα πράξει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Τα σενάρια πως ο κ. Καραμανλής ενδεχομένως να μην είναι ξανά υποψήφιος είχαν κυκλοφορήσει εδώ και δύο χρόνια. Τότε το Μαξίμου φερόταν να προτιμούσε και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, δηλαδή και ο Αντώνης Σαμαράς, να αποσυρόταν και να μην είναι στην επόμενη Βουλή.

Πλέον όμως στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται πως εάν θέλουν να ελπίζουν στην αυτοδυναμία, πρέπει να συσπειρώσουν όλες τις δυνάμεις της γαλάζιας παράταξης.

Ο κ. Καραμανλής σύμφωνα με συνομιλητές του δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις του. Φαίνεται πάντως ότι το σκέφτεται. Σε κάθε περίπτωση θα ανακοινώσει την όποια απόφαση του πριν προκηρυχθούν οι εκλογές και θα καταστήσει σαφές ότι στηρίζει φυσικά την παράταξη της ΝΔ.

Σημειωτέον πάντως ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ.Καραμανλή εδώ και πολύ καιρό, σίγουρα όχι μετά την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού για το θέμα των υποκλοπών. Ενώ τα σενάρια για επιστροφή του Γιώργου Καρατζαφέρη, τον οποίο ο κ.Καραμανλής είχε διαγράψει από τη Νέα Δημοκρατία, έχουν δημιουργήσει γενικότερα μουδιασμα στον καραμανλικό χώρο.

Όσο για τον κ.Σαμαρά, δεν είχε σκεφτεί καν το ενδεχόμενο να μην ήταν ξανά υποψήφιος και έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα είναι οπωσδήποτε ξανά στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας.

Ο κ. Σαμαράς θέλει άλλωστε να είναι παρών εφόσον το αποτέλεσμα και των δεύτερων εκλογών δεν είναι το ιδανικό για τον κ.Μητσοτάκη (δηλαδή δεν έχει αυτοδυναμία και δεν βρίσκει κυβερνητικό εταίρο) με συνέπεια να δρομολογηθούν εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ.

Η αγωνία του Μαξίμου για την επόμενη ημέρα

Σημειωτέον ότι στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι θα συμμετέχει σε κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, ούτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας χθες ξανα έκανε άνοιγμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: “Δεν πιστεύω ότι ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να είναι σε ομηρία ή είναι σε ομηρία”.

Και δεν ήταν βέβαια τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης χθες από την Κοζάνη δήλωσε ότι δεν πιστεύει τον κ.Τσίπρα όταν λέει πως δεν θα κάνει “κυβέρνηση ηττημένων”, επαναφέροντας το σενάριο “πολιτικής τερατογένεσης”, στο οποίο είχε αναφερθεί πρώτη φορά στη ΔΕΘ, δηλαδή το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ως τρίτο κόμμα και ενδεχομένως και με το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

“Αριθμητικά θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από το δεύτερο, τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο. Πιστεύω τον κ. Τσίπρα όταν λέει ότι δεν θα το διερευνήσει; Δεν τον πιστεύω. Είμαι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Άρα οι πολίτες οι οποίοι θα ψηφίσουν στην πρώτη κάλπη να γνωρίζουν ότι αριθμητικά αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να υπάρξει, ότι μπορεί να προέκυπτε μια τέτοια κυβέρνηση, άσχετα αν αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ δύσκολο διότι το «προοδευτικό μέτωπο» το οποίο προσπαθεί να διαμορφώσει ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει πολλούς αποδέκτες. Θεωρητικά, όμως, είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο όλοι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει.”

Η επαναφορά αυτού του σεναρίου από τον κ. Μητσοτάκη έχει βεβαίως καταρχήν ως στόχο να τρομοκρατήσει ιδίως τους δεξιούς ψηφοφόρους ώστε να αποτρέψει την “χαλαρη ψήφο” στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής. Δευτερευόντως όμως απευθύνεται και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και υποκρύπτει το δίλημμα στο οποίο θα βρεθεί και η ΝΔ εάν μετά την πρώτη κάλπη “βγαίνουν τα κουκιά” για συγκυβέρνηση.

Το Μαξίμου φυσικά στοχεύει στην αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές και πιστεύει ότι μπορεί να την επιτυχεί, εφόσον όμως ξεπεράσει τον πήχη του 33%. Αλλά ανάλογα με το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, θα πρέπει να έχει καβάτζα έναν πιθανό εταίρο και παρότι υπάρχει ο Κυριάκος Βελόπουλος θα ήταν η έσχατη λύση ανάγκης…

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη πάντως αντέδρασαν οργισμένα χθες κάνοντας λόγο για “ψεκασμένες διαρροές” για το θέμα των υποκλοπών, τις οποίες χρέωσαν στην κυβέρνηση.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα