Τι θα πει στην Βουλή ο Σαμαράς;

Τι θα πει στην Βουλή ο Σαμαράς;
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς Eurokinissi

Ένα ερώτημα που πλανάται, για την αντιπολίτευση αλλά …κυρίως για την κυβέρνηση, ενόψει της συζήτησης για παραπομπή του Δ.Παπαγγελόπουλου, μεθαύριο Τετάρτη 22 Ιουλίου. Ιδίως λόγω των απόψεων του πρώην πρωθυπουργού για τα ζητήματα που σχετίζονται με τον διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας.

Συνολικά 4 πρώην πρωθυπουργοί αναμένεται – εκτός απροόπτου- να βρεθούν μεθαύριο Τετάρτη 22 Ιουλίου στην Βουλή όπου θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση και η ονομαστική μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Όμως μόνο ενός εξ αυτών η ομιλία αποτελεί ερωτηματικό: Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά. Αρχικά για τις αναφορές τους στις πολιτικές πτυχές των κατηγοριών περί παραδικαστικού κυκλώματός, κυρίως όμως για την πιθανότητα να αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά. Σε διαφορετικό τόνο από αυτόν που δίνει η πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς – θυμίζουμε- έχει εδώ και καιρό προαναγγείλει την ομιλία του στο κοινοβούλιο, συγκεκριμένα από το Σάββατο 27 Ιουνίου. Τότε που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ανέφερε ότι «η Προανακριτική θα βγάλει το πόρισμα της. Τότε θα μιλήσω στη Βουλή για όλους και για όλα».

Για Novartis και Τσίπρα

Ακριβώς αυτή αναμένεται να είναι και η βασική του στόχευση. Το ζήτημα της εισαγγελικής και κοινοβουλευτικής έρευνας για την Novartis. Υπόθεση για την οποία ο ίδιος παραπέμφθηκε σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2018 μαζί με 9 ακόμη πολιτικά πρόσωπα. H τότε εξεταστική αποφάσισε την άμεση παραπομπή του θέματος στην Δικαιοσύνη, όπου δεν προέκυψε ζήτημα εμπλοκής του πρώην πρωθυπουργού και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε. Παρόλα αυτά ο Αντώνης Σαμαράς είχε κάνει λόγο για σκευωρία με στόχο την πολιτική του σπίλωση. Στην ίδια συνέντευξη ο Αντώνης Σαμαράς είχε επισημάνει σχολιάζοντας τον δικαστικό συμβιβασμό μεταξύ των ΗΠΑ και της φαρμακευτικής πολυεθνικής Novartis λέγοντας πως αυτή είναι «η πλήρης απόδειξη της σκευωρίας με τη βούλα της αμερικανικής κυβέρνησης. Αντί να ψάξουν από το 2017 τα κυκλώματα και τους λογαριασμούς του ιατρικού κόσμου άλλαξαν την «ατζέντα». Στοχοποίησαν, υπό τις εντολές Ρασπούτιν τους πολιτικούς αντιπάλους με σκοπό την εξυπηρέτηση των άθλιων σχεδίων του κ. Τσίπρα».

Ο Αντώνης Σαμαράς στο γραφείο του Eurokinissi

Η ονομαστική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα ααποτελεί ένα ερωτηματικό αν θα υπάρχει και στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο. Ιδίως από την στιγμή που και στο πόρισμα της πλειοψηφίας της Προανακριτιής Επιτροπής, που θα συζητηθεί, υπάρχει αντίστοιχο χωρίο. Συγκεκριμένα στο πόρισμα υποστηρίζεται πως «η παραδικαστική λειτουργία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι υποκινείτο, κατευθυνόταν και τελούσε εν γνώσει της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Η Επιτροπή μας, ωστόσο, στην παρούσα φάση βάσει της εντολής που έχει λάβει, εστιάζει στις τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Παπαγγελόπουλου, τις οποίες επισημαίνει αναλυτικά ανά υπόθεση, με την ελπίδα να μην επαναληφθούν από κανέναν που θα βρεθεί στην αντίστοιχη θέση στο μέλλον». Ο τρόπος που θα θέσει το ζήτημα αυτό ο Αντώνης Σαμαράς είναι κρίσιμος, σχετικά με το αν υφίσταται ζήτημα εντός της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξουν στο μέλλον ανάλογες κινήσεις με στόχο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να μνημονεύσουμε ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει τόσο στην Βουλή όσο και σε άλλες δημόσιες παρεμβάσεις ότι στόχος είναι η προσπάθεια της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διαλευκάνει το σκάνδαλο Novartis, όσο και ο ίδιος προσωπικά.

Ελληνοτουρκικά

Το δεύτερο ερωτηματικό (που κυρίως αφορά την Νέα Δημοκρατία) σχετίζεται με το αν η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά θα είναι προσανατολισμένη αποκλειστικά στο ζήτημα της παραπομπής του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ή θα έχει γενικότερο πολιτικό ενδιαφέρον. Κάτι που σαφώς δικαιολογείται από την παρέμβαση ενός πρώην πρωθυπουργού. Σε περίοδο που είναι «ανοιχτά» σημαντικά ζητήματα τόσο για τη πανδημία και την οικονομία, όσο και γα τα ελληνοτουρκικά.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε -στις 26 Ιουνίου -απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεσολάβησε η προκλητική στάση της Τουρκίας για τα ζητήματα που αφορούν την Αγία Σοφία ενώ υπήρξε και διαρροή σχετικά με τριμερή επαφή υπηρεσιακών παραγόντων. Σε αυτή μετείχαν η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της ‘Ανγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, ο οποίος φέρεται να προσκάλεσε και τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία για την Συμφωνία των Πρεσπών Eurokinissi

Να επισημάνουμε ότι για τις εξελίξεις μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε πως «στους 20 αιώνες ύπαρξης του Χριστιανισμού, η Αγία Σοφία είναι για περισσότερο από 1000 χρόνια ο πιο εμβληματικός και μεγαλειώδης Χριστιανικός ναός. Σήμερα μετατρέπεται ξανά σε τζαμί! Και οι παγκόσμιες αντιδράσεις, χλιαρές! Η Ευρώπη κοιμάται. Η Δύση αυτοκτονεί. Όποιοι δεν υπερασπίζονται την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους, αφανίζονται..».

Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος Ελλάδας και Τουρκίας, Χαρακτηριστικα στην τελευταία του συνέντευξη επισήμανε πως «όποιος γνωρίζει σοβαρά τον διάλογο θυμάται το εξής: ότι πριν κάτσεις στο τραπέζι ο απέναντι πρέπει να σε υπολογίζει και να σε σέβεται. Αλλιώς δεν γίνεται διάλογος. Γι’ αυτό με πειρατές δεν διαπραγματεύεται κανείς». Επίσης είχε αναφέρει ότι «κάποιοι θεωρούν … εθνικιστές όσους θέλουν να υπερασπιστούν την ελληνική κυριαρχία! Και την ίδια στιγμή οι ίδιοι φλέγονται από επιθυμία να εμπλακούν σε «διάλογο» με τους πραγματικούς εθνικιστές- στην Τουρκία». Συνολικά ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά, ότι στόχος της Άγκυρας είναι να υπάρξει προσφυγή στην Χάγη μέσω συνυποσχετικού, προκειμένου να παρακαμφθεί το διεθνές δίκαιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα