Την αξιοπιστία την πήρε το ποτάμι

Την αξιοπιστία την πήρε το ποτάμι
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη EUROKINISSI

Με επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την πολιτική της απομόνωση η κυβέρνηση, όπως έδειξε χθες τόσο η συνέντευξη του πρωθυπουργού, όσο και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βουλή.

Κρίση αξιοπιστίας σε πολλά μέτωπα πλέον για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν φαίνεται πώς μπορούν να καλύψουν το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Η χθεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε από μια συνέντευξη – αποπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης της λαϊκής δυσαρέσκειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να «παίζει παιχνίδια» με την ημερομηνία των εκλογών και να συντηρεί την “θεωρία του ανθρώπινου λάθους” για την τραγωδία των Τεμπών.

Την ίδια μέρα που στην Βουλή κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πίστεψε τις απανωτές δηλώσεις του Κώστα Σκρέκα και άλλων κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το ότι η κυβέρνηση δεν στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η συνέντευξη Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή παρουσία του στην εκπομπή “Πρωταγωνιστές” του Σταύρου Θεοδωράκη, συναίνεσε στο να μετατραπεί ένα δημόσιο πολιτικό βήμα, όπως αντικειμενικά είναι κάθε τηλεοπτική εμφάνιση ενός πρωθυπουργού, σε ένα προεκλογικό “σπότ” μακράς διαρκείας.

Με φόντο το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να καλύψει πίσω από ένα “συναισθηματικό πορτρέτο” το ότι διατηρείται στο ακέραιο το κυβερνητικό αφήγμα συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε να μιλά για “τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης” στο σταθμό της Λάρισας παρά το γεγονός ότι ο ισχυρισμός αύτός έχει καταρρεύσει από τα στοιχεία που έχουν έρθει στην δημοσιότητα. Τόσο από δημοσιεύματα αλλά και τις καταγγελίες των συνδικάτων του σιδηροδρόμου. Παράλληλα επανέλαβε το ότι οι δραματικές εξελίξεις την μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου πυροδοτήθηκαν από το “ανθρώπινο λάθος” του σταθμάρχη. Προκαταλαμβάνοντας εκ νέου τις έρευνες που διενεργούνται για την υπόθεση.

Στις ευρύτερες πολιτικές αναφορές του ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να εκδηλώσει την ικανοποίησή του γιατί – όπως υποστήριξε- συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δεν είναι συνηθισμένο -τουλάχιστον στην ιστορία της μεταπολίτευσης- το κόμμα εξουσίας και ο Πρωθυπουργός να προηγείται έστω και με πιο μειωμένα νούμερα”. Επίσης συνέχισε το επικοινωνιακό παιχνίδι με την ημερομηνία την εκλογών δηλώνοντας πως “μετά βεβαιότητας” θα γίνουν τον Μάιο, ενώ εκτίμησε ώς “πολύ πιθανο” να απαιτηθούν και δεύτερες εκλογές που θα γίνουν τον Ιούλιο. Δίχως πάντως να διευκρινίσει ποιός είναι ο σχεδιασμός του σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος που – για μια ακόμη φορά διακήρυξε- περί αυτοδύναμης κυβέρνησης της Ν.Δ

Στη Βουλή

Χθές επίσης ήταν η ημέρα που η Ν.Δ βρέθηκε για πολλοστή φορά σε πολιτική απομόνωση, παρότι κατάφερε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που μεταφέρει την εποπτεία των υδάτων στην ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Μια νομοθετική πρωτοβουλία που ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Μέρα 25 θεωρούν πως στοχεύει στην μεταφορά στον ιδιωτικό τομέα ενός δημόσιου αγαθού. Επισημαίνεται ότι την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία έχουν δηλώσει (και διαδηλώσει) δεκάδες κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί φορείς ακόμη και «γαλάζιες» φωνές της αυτοδιοίκησης ενώ η νομιμότητα του έχει αμφισβητηθεί και από σημαντικούς φορείς της δικαιοσύνης.

Δεν έπεισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας παρότι επανέλαβε δεκάδες φορές ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ιδιωτικοποποιήσει το νερό Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις

Αξίζει να σημειωθεί πώς όλη την προηγούμενη εβδομάδα που το νομοσχέδιο συζητούνταν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αλλά και κατά την διάρκεια της διήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας διαβεβαίωσε δεκάδες φορές ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Παρόλα αυτά στο ερώτημα που πολλάκις τέθηκε από την αντιπολίτευση σχετικά με το γιατί – εφόσον δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση – η εποπτεία των εταιριών ύδρευσης φεύγει από το δημόσιο και αποδίδεται σε μία ανεξάρτητη αρχή που επιτηρεί αγορές, ο υπουργός δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις. Ενδεικτική ήταν και η χθεσινή αναφορά του όπου επισήμανε πως «λέμε το εξής απερίφραστα, ξεκάθαρα, απόλυτα: Δεν υπάρχει καμία διάθεση ιδιωτικοποίησης του νερού. Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό όσο είμαστε εμείς Κυβέρνηση» ενώ υποστήριξε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση πως «έρχεστε και παλεύετε για ένα θέμα το οποίο δεν υπάρχει». Ανέφερε επίσης πως «θωρακίζουμε στη χώρα το ότι οι μόνοι που μπορούν να παρέχουν πόσιμο νερό και αρδευτικό νερό στη χώρα είναι δημόσιοι δημοτικοί οργανισμοί».

Πολύ λίγοι συγκριτικά με την κοινοβουλευτική δύναμη της Ν.Δ οι βουλευτές που επέλεξαν να στηρίξουν με τις ομιλίες τους το νομοσχέδιο Eurokinissi

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Χρήστος Μπουκώρος ερμήνευσε την στάση της αντιπολίτευσης ως σκοπιμότητα. Εκτίμησε ότι «λέτε κάποια νεφελώδη περί ιδιωτικοποίησης. Προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε το κλίμα των ημερών, να τα κάνετε όλα μια σαλάτα και θα λέγαμε ότι δεν σας βγαίνει για μία ακόμη φορά το σενάριο». Είπε πως την αναφορά περί ιδιωτικοποίησης τα κόμματα της αντιπολίτευσης «δεν μπορούν να την στοιχειοθετήσουν, όταν το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει ποιοι είναι οι πάροχοι ύδατος και ξεκαθαρίζει ποιες είναι και οι αρμοδιότητες της ρυθμιστικής αρχής». Ειδικά μάλιστα για την εποπτεία των υδατικών πόρων από ανεξάρτητες αρχές ανέφερε πως «όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο για αγαθά που δεν υπάρχει ανταγωνισμός και εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, όπως είναι το νερό, στη γειτονική Ιταλία και στη Γαλλία υπάρχουν ρυθμιστικές αρχές». Αξίζει να σημειωθεί πάντως η πολύ μικρή συμμετοχή των κυβερνητικών βουλευτών στην υπεράσπιση του εν λόγω νομοθετήματος. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν στην αίθουσα και δεν αμφισβητήθηκαν, από τους 156 βουλευτές που διαθέτει η πλειοψηφία μόνον 20 ήταν πρόθυμοι να προσέλθουν και να μιλήσουν υπέρ του νομοσχεδίου.

Αντιπολιτευτικό σφυροκόπημα

ΟΙ κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για τον δημόσιο χαρακτήρα των υδάτων κάθε άλλο παρά έπεισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο ξεκάθαρα «επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση του νερού. Προβλέπεται η διεύρυνση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με αρμοδιότητες για το νερό και τα απόβλητα. Η ύπαρξη Ρυθμιστικής Αρχής παραπέμπει στην εμπορευματοποίηση με τις γνωστές επιπτώσεις, όπως στον χώρο της ενέργειας». Τόνισε πως «η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν το ζήτησε κανείς. Το προσφέρει η ίδια στα μεγάλα συμφέροντα». Διευκρίνισε επίσης πως «στη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων μεταφέρονται αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται από το δημόσιο. Επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, θα λειτουργούν με βάση το κριτήριο του κέρδους, που σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα τιμολόγια».

Σε μια ευρύτερη κριτική η Όλγα Γερβασίλη επισήμανε στην ομιλία της πως «ενώ εσείς της ΝΔ ισχυρίζεστε εδώ ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσετε πια δημόσια αγαθά, σήμερα ολοκληρώθηκε το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Χωρίς απόδοση της χερσαίας ζώνης και βεβαίως χωρίς την υποχρέωση επενδύσεων, αγνοώντας πλήρως την τοπική κοινωνία». Σημείωσε επίσης ότι «ενώ η Χώρα πενθεί για τα Τέμπη, η Κυβέρνηση προχωρά το μεταρρυθμιστικό της έργο κανονικά. Τα τελευταία deals ολοκληρώνονται, αλλά είναι στο τέλος, ξέρετε αυτά και δεν θα προλάβουν να πάρουν σάρκα και οστά».

Στις αντιδράσεις από πολλούς χώρους αναφέρθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης λέγοντας ότι «ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της συνήθους στενής κομματικής αντιπαράθεσης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με διαδοχικές αποφάσεις του ξεκαθαρίζει ότι δεν νοείται παρά μόνο ο άμεσος κρατικός έλεγχος στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος. Είδαμε το πρόσφατο υπόμνημα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, όπου διατυπώνονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι ενστάσεις της Ένωσης για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού. Είδαμε το πλήθος των αντιδράσεων από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στους οποίους περιλαμβάνονται και σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και από «γαλάζιους» αυτό-διοικητικούς».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαρχής της συζήτησης καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νομοσχεδίου. Με τον βουλευτή του Σωκράτη Φάμελλο να σημειώνει ότι με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος «η Ρυθμιστική Αρχή δεν μπορεί να υποκαταστήσει το δημόσιο έλεγχο που απαιτεί η σχετική συνταγματική πρόβλεψη» κι αυτό «επειδή το νερό δεν είναι εμπορικό αλλά κοινωνικό αγαθό και δεν ανήκει στην αγορά». Τόνισε πως «η λογική του πολυνομοσχεδίου καταστρατηγεί ευθέως τα παγίως κριθέντα από την Ολομέλεια του ΣτΕ, κάτι που είναι προκλητικό». Πιο συγκεκριμένα είπε πως «οι σχετικές διατάξεις καταστρατηγούν τις αποφάσεις 1904/2014, 190/2022 και 191/2022 της Ολομέλειας του ΣΤΕ, ανατρέπουν το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος και ενέχουν, ως εκ τούτου, σοβαρούς κινδύνους για τη συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών τους εκτός περιβάλλοντος αγοράς και ανταγωνισμού και υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή».

Σαφή πρόθεση ιδιωτικοποίησης των υδάτων εντόπισε και ο ομιλητής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά πώς «άκουσα να διαβεβαιώνει την Ολομέλεια ο Υπουργός Ενέργειας ότι δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση του νερού. Θα ήθελα να σεβαστώ ως ειλικρινή τη δήλωση του Υπουργού, αλλά δεν μου το επιτρέπει η ανάγνωση του κειμένου του συζητουμένου νομοσχεδίου». Πιο συγκεκριμένα είπε πως «στο άρθρο 7 ορίζεται ρητά ότι μία από τις αρμοδιότητες της πολλαπλασιαζόμενης ως προς τις εξουσίες της Ρυθμιστικής Αρχής είναι ο έλεγχος, η ρύθμιση και η εποπτεία των υπηρεσιών παροχής ύδατος. Όμως, ο έλεγχος, η εποπτεία και η ρύθμιση υπηρεσιών παροχής ύδατος είναι μια σκληρή -στον σκληρό πυρήνα- αρμοδιότητα του Κεντρικού Κράτους».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε πως το νομοσχέδιο «έρχεται να επιταχύνει την παραχώρηση του νερού και των αστικών αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Εξάλλου αυτό είναι ένα από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Οι επιπτώσεις στον λαό θα είναι άμεσες, αφού θα κληθεί να ξεπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού. Η λογική του κόστους-οφέλους θυσιάζει την υγεία και την ασφάλεια στον βωμό του κέρδους. Γι’ αυτό και θα έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα του νερού, με κίνδυνο βέβαια για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Αυτό έγινε και με τον σιδηρόδρομο, αυτό με την υγεία, αυτό σε σημαντικούς τομείς».

Σε «δηλώσεις Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσφατο παρελθόν» αναφέρθηκε η Μαρία Απατζίδη (Μέρα 25) αναρωτώμενη «ποιος μπορεί να ξεχάσει πραγματικά δηλώσεις όπως «Το νερό είναι απαράδεκτα φθηνό και αυτό οδηγεί σε σπατάλη;». Σημείωσε επίσης ότι «το ανάχωμα που έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την σχετική του απόφαση στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού, θέλει τώρα να το κατεδαφίσει η «Μητσοτάκης Α.Ε.». Βάζει στο κάδρο τα απόβλητα, τομέας που βοά ότι αυτή η χώρα έχει πάρα πολύ ζεστό χρήμα».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα