“Τυράκια” από Μητσοτάκη στους αγρότες για “φρένο” στα μπλόκα

Διαβάζεται σε 5'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή αναμένεται να αναφερθεί σε μέτρα στήριξης των αγροτών, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ.

Σε μία ακόμη προσπάθεια να πείσει τους αγρότες να μην κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με μπλόκα αναμένεται να επιδοθεί σήμερα από βήματος Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στις 11 πμ σε ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Και όπως ο ίδιος προανήγγειλε χθες από τις Βρυξέλλες, θα αναφερθεί συνολικά σε μέτρα ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει και για το 2024 η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Άλλωστε, όπως σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, το μέτρο αυτό είχε εφαρμοστεί τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε επίσης τα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνεχιστούν.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός πηγαίνει σήμερα στη Βουλή έχοντας ως επιχείρημα και τα μέτρα που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες.

Δηλαδή την αύξηση της πρώτης αρωγής για τους αγρότες της Θεσσαλίας στα 5.000 με 10.000 ευρώ. Και την κατάθεση τροπολογίας ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν ξανά διακοπές ρεύματος σε πλημμυροπαθείς. Τροπολογία που και ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης πάντως παραδέχθηκε ότι άργησε, με αποτέλεσμα εν τω μεταξύ να έχει κοπεί το ρεύμα σε 300 αγρότες.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα τελειώσει ο πολιτικός εφιάλτης με τα μπλόκα

Με αυτές τις κινήσεις, το Μαξίμου ελπίζει ότι θα βάλει οριστικά φρένο στα τρακτέρ. Στην κυβέρνηση δεν θέλουν άλλωστε ούτε καν να συζητάνε το ενδεχόμενο οι αγρότες να κόψουν για τα καλά τη χώρα στα δύο με μπλόκα.

Και ενώ ακολουθούν σκληρή γραμμή απέναντι στους φοιτητές που διαμαρτύρονται για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η γραμμή απέναντι στους αγρότες έχει μαλακώσει. Παρότι το κλείσιμο των εθνικών οδών θα έφερνε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, ιδίως απέναντι σε ένα συντηρητικό ακροατήριο που ενδιαφέρεται πρωτίστως για την προσωπική του βολή.

Άλλωστε σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse, το 68% των ερωτηθέντων τάσσεται με τους αγρότες, με μόλις το 13% να τοποθετείται αρνητικά.

Ο κ. Μαρινάκης μάζεψε μάλιστα χθες στο briefing τα περί κομματικά υποκινούμενων κινητοποιήσεων, που ουσιαστικά χρέωναν τους αγρότες στο ΚΚΕ. Είναι γεγονός άλλωστε ότι μεγάλο ποσοστό των αγροτών, που διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής, είναι στην πραγματικότητα ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας.

Όταν η κυβέρνηση Σημίτη ξεφούσκωνε τα λάστιχα των τρακτέρ

Και στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις της δεκαετίας του 1990 άλλωστε, οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ και της ΝΔ ήταν μαζί στα μπλόκα των αγροτών, επί κυβέρνησης Σημίτη. Η οποία κυβέρνηση Σημίτη είχε μάλιστα υιοθετήσει… δραστικές μεθόδους:

Τα ξημερώματα της 7ης Φεβρουαρίου 1997, δυνάμεις των ΜΑΤ συνέλαβαν εννέα αγρότες που βρισκόταν στο μπλόκο  στις Μικροθήβες και ξεφούσκωσαν τα λάστιχα των τρακτέρ που ήταν παραταγμένα αριστερά και δεξιά της εθνικής οδού. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους υπόλοιπους αγρότες της περιοχής όταν προσπάθησαν να φτάσουν στο σημείο.

Μάλιστα αγρότες κατηγόρησαν την αστυνομία ότι έριξε ζάχαρη στους κινητήρες των τρακτέρ, τα οποία όμως διαπιστώθηκε στη συνέχεια ότι έπαιρναν κανονικά μπροστά. Η πραγματικότητα ήταν ότι τα ΜΑΤ έφτιαχναν φραπέδες και ακουμπούσαν τη ζάχαρη στα καπώ των τρακτέρ.

Η μάχη για την επόμενη ΚΑΠ

Αιτία των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων του 1996- 1997 ήταν η αλλαγή της αγροτικής πολιτικής σε συμμόρφωση με τη νέα τότε Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προέβλεπε σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων και κατάργηση τους σε ορισμένες καλλιέργειες, όπως ο καπνός.

Η ΚΑΠ αποτελεί όμως και σήμερα βασικό λόγο των αγροτικών κινητοποιήσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Και αυτό καθώς η ΚΑΠ 2023 – 2027, οι βασικές γραμμές της οποίας είχαν χαραχθεί το 2020, εστίαζε στην πράσινη μετάβαση. Ενώ ταυτόχρονα οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου αφήνουν τους Ευρωπαίους αγρότες εκτεθειμένους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

“Ζητάμε από τους Ευρωπαίους παραγωγούς να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν πρέπει να ζητάμε από τις χώρες που εισάγουν στην ΕΕ να έχουν τους ίδιους περιορισμούς, ώστε να μην έχουν φυσικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα κοστολόγια;”, διερωτήθηκε μάλιστα ρητορικά χθες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επομένως να προσπαθήσει να πείσει τους δυσαρεστημένους δεξιούς αγρότες ότι στις ευρωεκλογές δεν πρέπει να ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας προς τα δεξιά, αλλά να ψηφίσουν και πάλι ΝΔ, ώστε η κυβέρνηση να έχει πολιτική ισχύ για να διαπραγματευτεί την επόμενη ΚΑΠ.

Βέβαια η συζήτηση για αναθεώρηση της ΚΑΠ ξεκινά κυρίως από τη Γαλλία. Ο Εμμανουέλ Μακρόν πρωτοστατεί σχετικά, καθώς οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι απειλούνται από τις εισαγωγές βοδινού κρέατος από την Αργεντινή.

Από προστατευτικά μέτρα θα επωφεληθούν όμως για παράδειγμα πχ και οι Έλληνες παραγωγοί πατάτας απέναντι σε εισαγωγές από Αίγυπτο και Τουρκία.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος για την αγρανάπαυση στην ΕΕ. Επισήμανε μάλιστα ότι ένα εκατομμύριο στρέμματα θα απελευθερωθούν για καλλιέργειες στην Ελλάδα με αυτή την πρόταση της Κομισιόν.

Τα έργα αποκατάστασης της Θεσσαλίας

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να αναφερθεί στα έργα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας μετά την καταστροφική πλημμύρα Daniel. Στο θεσσαλικό κάμπο πάντως υπάρχει δυσαρέσκεια για το θέμα, καθώς οι κάτοικοι λένε ότι τα έργα έχουν καθυστερήσει και πολλοί αναρωτιούνται μήπως τελικά υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι μόνον.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τροπολογία που είχε κατατεθεί το Σεπτέμβριο, τα έργα αποκατάστασης προβλέπεται να γίνουν με fast track διαδικασίες. Είχε δε ανακοινωθεί απευθείας ανάθεση των έργων για την αποκατάσταση  των κατεστραμμένων υποδομών της Θεσσαλίας, ύψους 600 εκ. ευρώ.  Ωστόσο καταγγέλονται καθυστερήσεις, γεγονός που έχει προσθέσει στη δυσαρέσκεια των αγροτών του κάμπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα