Μητσοτάκης για αγρότες: Αυξάνεται στις 5.000 με 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή

Διαβάζεται σε 5'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι η πρώτη αρωγή για τους αγρότες της Θεσσαλίας θα αυξηθεί από τις 2.000 ευρώ. Ανακοινώσεις σήμερα, θα ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα

Την αύξηση της πρώτης αρωγής για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία προσπάθεια να προλάβει μπλόκα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ειδικότερα μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ότι ήδη οι αγρότες έχουν πάρει πρώτη αρωγή 2.000 ευρώ και αυτή τη στιγμή προχωρά η διαδικασία για τον κύριο πυρήνα αποζημίωσης.

“Ζήτησα από το υπουργείο να προχωρήσουμε άμεσα στην αύξηση της πρώτης αρωγής. Από 2.000 να πάμε στις 5.000 έως 10.000 ευρώ. Ώστε ένα ποσό που ούτως ή άλλως θα πάρουν οι αγρότες να το δώσουμε πιο νωρίς”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή η αρωγή, που θα φτάσει στις 5.000 με 10.000 ευρώ, αφορά ζημιές στον εξοπλισμό. Ενώ υποστήριξε ότι ο ΕΛΓΑ έχει κινηθεί γρήγορα όσον αφορά στην αποζημίωση φυσικού κεφαλαίου. Επικαλέστηκε δε ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ την περασμένη τετραετία.

Προανήγγειλε δε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις σήμερα και θα ανοίξει άμεσα η σχετική πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή.

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα
Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δομικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και υποστήριξε ότι “η κυβέρνηση μας από το 2019 έχει κάνει πολλά για τους αγρότες”. Υποστήριξε επίσης ότι μπορεί να αυξάνονται τα έξοδα παραγωγής, αλλά “αυξάνονται για πολλά προϊόντα οι τιμές, άρα και τα έσοδα”.

Σχολίασε επίσης ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας διαμαρτύρονται γιατί για το σιτάρι και το βαμβάκι το 2023 δεν ήταν τόσο καλή χρονιά όσο το 2022. Αλλά επικαλέστηκε ότι “αυτή είναι η παγκόσμια διακύμανση των τιμών. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό”.

Όσον αφορά στα παράπονα των κτηνοτρόφων για ελληνοποιήσεις γάλακτος, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι “να γνωρίζουν όσοι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν ότι κράτος θα είναι αμείλικτο”.

“Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο για το ρεύμα”

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πάντως ότι καθυστέρησε η κατάθεση της τροπολογίας που βάζει φρένο στη διακοπή ρεύματος σε αγρότες.

Η τροπολογία είχε εξαγγελθεί το Νοέμβριο και κατατέθηκε χθες. “Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για σχετική καθυστέρηση στην κατάθεση της τροπολογίας για το ρεύμα”, παραδέχθηκε ο κ.Μητσοτάκης, αλλά επικαλέστηκε ότι τελικά το ζήτημα προχώρησε.

“Η Νέα Δημοκρατία έχει βαθιά σχέση με τον πρωτογενή τομέα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Φροντίσαμε να κρατήσουμε όλες τις πόρτες του διαλόγου ανοιχτές. Κάθε μορφή κινητοποίησης πρέπει να μην επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις, όπως το ζήτημα του ρεύματος, φροντίζω εγώ ο ίδιος να πατήσω το γκάζι”.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι έχουν οριστικοποιηθεί οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Daniel, oι οποίες θα φτάσουν το ένα δισ ευρώ.

“Οι πρυτάνεις έχουν ευθύνη”

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με καταλήψεις σε πολλά ΑΕΙ της χώρας. Αλλά και στη χθεσινή απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων για εξετάσεις εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου, ώστε να μη χαθεί η εξεταστική.

“Η αστυνομία ουκ ολίγες φορές παρενέβη, όχι η πανεπιστημιακή, η κανονική. Οι πρυτάνεις έχουν μία ευθύνη να ενημερώνουν για παράνομες πράξεις, ώστε η αστυνομία να παρεμβαίνει”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Οι καταλήψεις είναι παράνομες πράξεις. Μία εντός εισαγωγικών δημοκρατική διαδικασία, η συνέλευση φοιτητών, δεν δικαιολογεί μία παράνομη πράξη. Είναι σα να είμαστε εδώ στο στούντιο 10 άτομα και να λέμε πάμε να ληστέψουμε ένα μπακάλικο”.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα υποστήριξε ότι: “Δεν είμαι σίγουρος ότι καθρεφτίζεται η πραγματική θέληση των φοιτητών, γιατί ξέρουμε πως παίρνονται αποφάσεις στις συνελεύσεις”.

Άφησε πάντως να διαφανεί μία ενόχληση γιατί οι πρυτάνεις δεν κάλεσαν την Αστυνομία, όπως εμμέσως πλην σαφώς τους είχε υποδείξει η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Εκτός από την αναφορά στην ευθύνη των πρυτάνεων, τόνισε ότι “πρέπει να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματοςμε τους πρυτάνεις”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πάντως ότι χαιρετίζει την απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων  για εξ απόστασης διεξαγωγή εξετάσεων ώστε να σωθεί εξεταστική. Εκτίμησε ότι θα βοηθήσει να εκτονωθεί η κρίση.

“Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν. Πρέπει να διαχειριζόμαστε τις αντιδράσεις. Δεν πάμε να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο, ούτε να δώσουμε αφορμή για προβοκάτσιες” είπε επίσης ο κ.Μητσοτάκης. Ενώ τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του Φεβρουαρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε επίσης την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Ενώ εκτίμησε ότι θα έρθουν στη χώρα μας αμερικανικά πανεπιστήμια. “Γιατί να πάνε στις χώρες του Κόλπου, που πάνε σήμερα, και να μην έρθουν στην Ελλάδα; Δεν έχω αμφιβολία ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από κάποια”, υποστήριξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα