Το χρονοδιάγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου

Το χρονοδιάγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου

Μέχρι αύριο ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να έχουν καταθέσει επεξεργασμένα τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιό τους έτσι ώστε ακόμα και τη Δευτέρα το νομοσχέδιο με το πρώτο πακέτο μέτρων να έχει κατατεθεί στη Βουλή. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 το χρονοδιάγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου για τους επόμενους 20 μήνες

Ικανοποίηση υπάρχει στην κυβέρνηση τόσο από την έκβαση της συζήτησης, με τον πρωθυπουργό, όπως υποστηρίζουν, να απαντά συγκεκριμένα στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και στην σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε προς το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το γεγονός ότι τελικά στο σύσσωμο «όχι» της αντιπολίτευσης η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίστηκε συμπαγής. Το μόνο ερωτηματικό που υπήρχε της τελευταίες ημέρες ήταν γύρω από τον Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος τελικά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να φτάνουν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα προκειμένου να ελέγξουν την πρόοδο των εργασιών.

Μέχρι τις 15 Οκτώβρη

Θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση και να ξεκινά η υλοποίηση των 48 προαπαιτούμενων που έχουν θέσει οι δανειστές για την εξασφάλιση της δόσης των 2 δισ. €. Δεν πρόκειται για έναν νόμο με 48 άρθρα, καθώς κάποια από τα μέτρα έχουν ήδη περάσει και χρειάζονται απλώς υπουργικές αποφάσεις, ενώ για άλλα υπολείπονται κάποιες τελευταίες ρυθμίσεις ή διατάξεις.

15-16 Οκτώβρη

Στη Σύνοδο Κορυφης, εκτός από το προσφυγικό θέμα, θα γίνει μεταξύ άλλων μια πρώτη αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των συμφωνηθέντων

Μέχρι το τέλος Οκτώβρη

Θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του 2ου πακέτου μέτρων που κατά πολλούς, ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου, αποτελεί και το πιο δύσκολο έργο της κυβέρνησης, καθώς περιέχει μέτρα και εξεύρεση ισοδυνάμων που δεν έχουν βρεθεί ακόμα, όπως:

- Η αύξηση στη φορολογία των αγροτών

- Οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους

- Να προσδιοριστούν τα ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

- Να προσδιοριστούν τα ισοδύναμα για την μη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ

- Η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια

- Η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις

Μέχρι το τέλος Οκτώβρη

Θα πρέπει να έχει γίνει η εκταμίευση 824 εκατ. € από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, καθώς και η εκταμίευση άλλων υπολειπόμενων χρημάτων από το ΕΣΠΑ 2013 – 2020. Για την κυβέρνηση αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στην ελληνική οικονομία.

Αρχές Νοέμβρη

Η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τους δανειστές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση.

Μέσα στον Νοέμβρη

Θα πρέπει να έχει κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη

Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει  να έχει ολοκληρώσει και να έχει καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Πριν το τέλος του 2015

- Ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

- Έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους

Πρώτο εξάμηνο του 2016

Σύμφωνα και με τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού η χώρα θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη σημαντική στροφή προς την ανάπτυξη.

Μέσα στο 2016

Το υπουργείο Οικονομίας, με βάση και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, έχει θέσει ως στόχο να εισπράξει από τις αποκρατικοποιήσεις 2 δισ. €.

Μέσα στους επόμενους μήνες

Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει την μεγάλη συζήτηση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο για την συνταγματική αναθεώρηση, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στόχος, όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις, η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Μέσα στους επόμενους 20 μήνες (αρχές του 2017)

Να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει επιτευχθεί η έξοδος στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο δανεισμού.

Παράλληλα με την υλοποίηση της συμφωνίας

- Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

- Καταπολέμηση ανθρωπιστικής κρίσης με κάρτες για ανασφάλιστους και σχολικά γεύματα

- Εξυγίανση ΕΣΥ

- Μεταρρύθμιση της Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης

- Κάθαρση στο χώρο του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου

- Αδειοδότηση ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων (νομοσχέδιο μέσα στον Οκτώβριο)

- Καταπολέμηση λαθρεμπορίου καπνικών (έτοιμος νόμος)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας
SHARE:

24Media Network