Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τους 2 στρατιωτικούς - Εκτός διαβουλεύσεων η "Μακεδονία του 'Ιλιντεν"

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο αμερικανός ομόλογός του Μ. Πομπέο
Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο αμερικανός ομόλογός του Μ. Πομπέο AP

Ο ηγετικός ρόλος, που διαδραματίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και την ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά - Πομπέο

Τα τέσσερα από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς αποτελούν τη βάση διαπραγμάτευσης όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο στην Ουάσινγκτον.

Έτσι λοιπόν η πρόταση για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι πλέον εκτός συζήτησης με τον πιο επίσημο τρόπο ενώ η αμερικανική πλευρά δια στόματος του συμβούλου ασφαλείας Γ. Μίτσελ είπε στον έλληνα υπουργό ότι επιθυμεί τη λύση της εκκρεμότητας. «Η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς με νόημα και ενώ αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον υπουργό εξωτερικών της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη.

ADVERTISING

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έδειξαν ενδιαφέρον για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών και έχει τη σημασία του ότι η Τουρκία κρατά στις φυλακές της και αμερικανούς πολίτες.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και εισέπραξε τον σκεπτικισμό των συνομιλητών του.

Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου μεταξύ τους σε βασικούς τομείς συνεργασίας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επαίνεσε την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Προσέφερε επίσης σύμφωνα με το State Department συνεχή στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ρόλο τους ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση 2018 Θεσσαλονίκης.

Οι δύο συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία για αυτά και άλλα διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν στενά το επόμενο διάστημα για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Έλληνες Στρατιωτικοί, Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η τουρκική προκλητικότητα στη συνάντηση Πομπέο - Κοτζιά

Πρώτο θέμα το Σκοπιανό στην συνάντηση Κοτζιά - Πομπέο

SHARE:

24Media Network