Το επεισόδιο με το λιμενικό και η βιασύνη της Τουρκίας να σηκώσει τους τόνους

Το επεισόδιο με το λιμενικό και η βιασύνη της Τουρκίας να σηκώσει τους τόνους

Η ελληνική πλευρά δεν κρύβει την ενόχλησή της για τη στάση της Άγκυρας, μετά τα προειδοποιητικά πυρά σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, προς τουρκικό πλοίο, που δεν υπάκουσε σε έλεγχο. Με τι συνδέει τη συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς

Διαστάσεις θερμού επεισοδίου επιχείρησαν να δώσουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μόλις έγινε γνωστό ότι σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος έριξε προειδοποιητικά πυρά σε ύποπτο φορτηγό πλοίο με τουρκική σημαία στα ανοικτά της Ρόδου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με γρήγορη ταχύτητα μεγάλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όπως η Hurriyet και η Daily Sabah το έκαναν πρώτο θέμα στις ιστοσελίδες τους. Στη συνέχεια το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας έτσι μια διπλωματική διάσταση στο γεγονός τη στιγμή που στην Αθήνα και το υπουργείο εξωτερικών και το υπουργείο εθνικής άμυνας κρατούσαν χαμηλούς τόνους και παρέπεμπαν στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το οποίο εξέδωσε την ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση του μάλιστα το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κάνει λόγο για δυο τουρκικά λιμάνια, υπονοώντας ότι το λιμάνι της Ρόδου είναι τουρκικό, ωστόσο η Αθήνα σκοπίμως επέλεξε χτες το βράδυ να μη σηκώσει τους τόνους στην απάντησή της, όπως επίσης διέψευδε ότι τρία τουρκικά πλοία πλησίασαν τη συγκεκριμένη περιοχή μετά το επεισόδιο.

Η ελληνική πλευρά δεν κρύβει την ενόχλησή της για τη συγκεκριμένη στάση της Άγκυρας και δεν αποκλείει να συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που είναι ακόμη σε εξέλιξη για 7η μέρα.

Το ακανθώδες κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι και σήμερα πάνω στο τραπέζι των συνομιλιών και η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία αφήνει να εννοηθεί ότι ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου ενδεχομένως επιθυμεί άλλες σκοπιμότητες και προβαίνει σε δηλώσεις που σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση των πραγμάτων.

Είναι ενδεικτική η χθεσινοβραδινή φράση του Νίκου Αναστασιάδη μόλις ολοκληρώθηκε το δείπνο:” Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι είναι όλα όπως θα θέλαμε”.

φωτογραφία αρχείου: AP/ Mehmet Guzel

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα