Το “Ιερό Σαββατοκύριακο” των αντιφάσεων, για Μητσοτάκη – Τσίπρα

Το “Ιερό Σαββατοκύριακο” των αντιφάσεων, για Μητσοτάκη – Τσίπρα
Eurokinissi

Σε εκκλησία να παρακολουθεί μαζική μετάληψη, εν μέσω έξαρσης του Covid 19, βρέθηκε ο πρωθυπουργός. Διαδικτυακές αψιμαχίες δημιούργησε η ιδιαίτερα θερμή ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για την Θεοτόκο.

«Αντιφατικά μηνύματα». Οι δύο αυτές λέξεις αποδίδουν την εικόνα που έδωσαν το Σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου, οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν αυτό που αποκαλείται «θρησκευτικό λαϊκό αίσθημα». Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε εκκλησία των Χανίων να παρακολουθεί συνωστισμένους πιστούς να μεταλαμβάνουν την ίδια περίοδο που απευθύνει αυστηρά μηνύματα για την αποφυγή μετάδοσης του Covid 19. Ο Αλέξης Τσίπρας πάλι, με την ιδιαίτερα θερμή ανάρτησή του για τον εορτασμό της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου», φαίνεται να προκάλεσε συγχύσεις στο πολιτικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στο εσωτερικό του κόμματος.

Παρακολουθώντας την μετάληψη

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη συνοδεία της οικογένειάς του, στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι Χανίων, προκειμένου να «προσκυνήσουν για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου» -όπως αναφέρε η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση- δεν αποτελεί εξαίρεση στις συνήθειες του πρωθυπουργού. Συχνά άλλωστε δημοσιοποιεί επισκέψεις του σε ναούς. Όπως έκανε επισκεπτόμενος την Καπνικαρέα στα μέσα Μαϊου, στο πλαίσιο περιοδείας του στο κέντρο της Αθήνας.

Παρόλα αυτά οι εικόνες στις οποίες ο πρωθυπουργός καταγράφεται στην Μονή των Χανίων δύσκολα συνάδουν στο πνεύμα των ημερών, όπου βρίσκεται σε ανοδική πορεία η πανδημία και αναμένονται περισσότερα μέτρα για την ανάσχεσή της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δεκάδες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο εμφανίζεται να συνομιλεί με ιερείς που δεν φορούν μάσκα. Επίσης να παρακολουθεί την διαδικασία της Θείας Μετάληψης από δεκάδες πιστούς σε κλειστό χώρο, στην εκκλησία της Μονής. Οι πιστοί, παρότι φορούν στην πλειοψηφία τους μάσκα, την αφαιρούν και στέκονται στην ουρά για να μεταλάβουν με ότι αυτά τα δύο σημαίνουν για τις πιθανότητες διάδοσης του Covid 19, ενώ παρατηρείται και σχετικός συνωστισμός. Αυτά μερικές μέρες μετά την τελετή ορκωμοσίας στο Μέγαρο Μαξίμου, που ακολούθησε τον ανασχηματισμό της 4ης Αυγούστου, στην οποία οι ιερείς ορκίζουν τους υπουργούς δίχως και αυτοί να φορούν μάσκα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Μονή στο Ακρωτήρι Χανίων Eurokinissi

Θυμίζουμε ότι στο μήνυμά του για τον 15αύγουστο ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων επισήμανε: «Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος μας βρίσκει όλους σε φυσική απόσταση μεταξύ μας. Όμως, ενωμένους όσο ποτέ. Γι’ αυτό και τον υποδεχόμαστε μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά: Φοράμε τη μάσκα μας. Δεν συνωστιζόμαστε. Και τηρούμε τις οδηγίες των γιατρών και της Πολιτείας. Γιορτάζουμε την Παναγία, προστατεύοντας την ζωή μας και την υγεία του διπλανού μας».

Αναστάτωση από την ανάρτηση Τσίπρα για την Θεοτόκο

Μόνο ο αριθμός των σχολίων που υπήρξαν κάτω από την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δεκαπταύγουστο,στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν αν μη τι άλλο τον «θόρυβο» που προκάλεσε η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να αναρτήσει μήνυμα με αναφορές τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην ανάρτησή του καταγράφονται 3.5 χιλιάδες σχόλια. Πολλαπλάσια δηλαδή από τις δύο προηγούμενες αναρτήσεις του, που αφορούσαν τα ελληνοτουρκικά αλλά και τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι γραμμένη προσεκτικά και αναφέρεται αποκλειστικά στο θρησκευτικό αίσθημα λέγοντας πως «ο λαός μας τιμά σήμερα την Παναγία» δίχως κατ’ ανάγκη να το υιοθετεί. Επίσης κάνει αναφορά στην αξία αλλά και το σεβασμό της πίστης, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε όλες και όλοι το κουράγιο, την ελπίδα, το φως, που η πίστη καθενός, αλλά και ο σεβασμός στην πίστη καθενός, στις παραδόσεις και στη λαϊκή ψυχή, μπορούν να προσφέρουν». Εντυπωσιάζει όμως η εκτενής αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στις προσωνυμίες της Θεοτόκου αφού μιλά για «την Aνύμφευτη Nύμφη, την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Ελεούσα, τη Γιάτρισσα, τη Θαλασσινή, την Παρηγορήτρα». Στοιχείο που όπως φαίνεται ξένισε, κυρίως στο εσωτερικό του κόμματος, δημιουργώντας, όπως φάνηκε, μεγάλη συζήτηση αλλά και αντεγκλήσεις για την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Οι προβληματισμοί – που εκφράζονται στο διαδίκτυο – αφορούν κυρίως την αφετηριακή πολιτική θέση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αλλαγή στις σχέσεις κράτους και εκκλησίας αλλά και την κριτική που έχει ασκηθεί στην Νέα Δημοκρατία, για ανοχή στις απαιτήσεις της Εκκλησίας.

Εικόνα έντασης πάντως διαφαίνεται όμως σε ανάρτηση που έκανε στο facebook ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας. Εκεί σημειώνει ότι «κάτι αστείες υπάρξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας που ενοχλήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα, που χαιρέτισε με σεβασμό την μεγάλη γιορτή του χριστιανισμού, ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Παράλληλα σε ιστότοπους που φέρονται να εκφράζουν σκληρές εκδοχές των λεγόμενων «προεδρικών» το θέμα αυτό συνδέθηκε με την εσωκομματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάποιους εξ αυτών γίνεται λόγος για επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα «από τα τρολ του Μητσοτάκη και την αριστερή «διανόηση»».

Κατά πάσα πιθανότητα για το ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια. Στην Κουμουνδούρου, τέτοια φαινόμενα γίνονται αντιληπτά ως δείγμα του εύρους του πολιτικού ακροατηρίου στο οποίο εφεξής θα απευθύνεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Αποτελεί όμως ίσως μια πρόγευση των εσωκομματικών διεργασιών που θα ξεκινήσουν στο ΣΥΡΙΖΑ με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στο τέλος Αυγούστου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα