Το Μαξίμου δεν βλέπει να αλλάζει κάτι μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία 

Το Μαξίμου δεν βλέπει να αλλάζει κάτι μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία 
Eurokinissi

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συναντήθηκε χθες με τον Κ. Μητσοτάκη και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια στην Τουρκία και για τη στάση της στην Ουκρανία 

Το γεγονός και μόνο ότι το τετ α τετ του Άντονι Μπλίνκεν, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, διήρκεσε 25 λεπτά και το δείπνο εργασίας στο Μαξίμου μιάμιση ώρα, ερμηνεύεται στην Αθήνα ως ενδεικτικό του ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Τουρκία δεν αλλάζει κάτι στις ισσοροπίες της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε μία πολύ πιο σύντομη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών νωρίτερα χθες και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ προηγούμενως είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και παρότι ο κ. Μπλίνκεν επανέλαβε τη θέση του Λευκού Οίκου υπέρ της πώλησης F16 στην Άγκυρα, όπως σημείωναν στην Αθήνα παραδέχθηκε ότι δε μπορούσε να δώσει χρονοδιάγραμμα, αφού το ζήτημα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο και εκεί υπάρχουν φωνές που αντιδρούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε μάλιστα όσον αφορά στην τουρκοαμερικανική συζήτηση για τα εξοπλιστικά ότι “οι δικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ και σε αυτό το κομμάτι βρίσκονται πολλά πολλά κεφάλαια μπροστά, σε σχέση με όσα η Τουρκία επιδιώκει”, αναφερόμενος έτσι εμμέσως πλην σαφώς στις συζητήσεις για πώληση F35 στην Ελλάδα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν πέρασε απαρατήρητο και το γεγονός ότι ο κ. Μπλίνκεν σε συνέντευξη του στο τουρκικό NTV ανέφερε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι παραπονιούνται για ανισορροπία στις σχέσεις των ΗΠΑ με Ελλάδα και Τουρκία, κάτι που ο ίδιος πάντως διέψευσε.

Σημειωτέον ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν την ένταση, καθώς η επίλυση των μακροχρόνιων διαφορών μπορεί να φέρει νέες και μεγάλες ευκαιρίες.

Σημειωτέον επίσης ότι χθες ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης και καθώς η αμερικανική Exxon Mobil έχει εκφράσει ενδιαφέρον, εφόσον υπάρχουν σε αυτή την περιοχή αξιόλογα κοιτάσματα, να προχωρήσει σε έρευνες και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε περιοχές δηλαδή που αμφισβητεί η Τουρκία. Η χώρα μας βέβαια επικαλείται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος οι αμερικανοί να προκρίνουν μία σολωμόντεια λύση, που καθόλου δίκαιη δε θα είνακι.

Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι ο κ.Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση και το δείπνο με τον κ.Μπλίνκεν χθες τόνισε ότι: “Γνώμονας της Ελλάδας παραμένει το διεθνές δίκαιο”, αλλά και ότι με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατήγγειλε τον αναθεωρητισμό από όπου και εάν προέρχεται, χωρίς πάντως να κατονομάσει την Τουρκία, η οποια χθες χτυπήθηκε και από νέους σεισμούς.

Ο κ. Μπλίνκεν μάλιστα ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια στην Τουρκία, αλλά και για τη στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο χαρακτηρισε ότι το πιο σημαντικό θέμα για τη Δύση. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση διέψευδε πως υπάρχει κάποιο αίτημα για νέα στρατιωτική βοήθεια της χώρας μας προς το Κιέβο. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε τεθεί θέμα για τους S300, αλλά η Αθήνα είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα έστελνε συστήματα κρίσιμα για την άμυνα της χώρας.

Στο κυβερνητικο στρατόπεδο σημείωναν επίσης με ικανοποίηση ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και εκτιμούσαν ότι η πολιτκή του “αξιόπιστου συμμάχου αποδίδει”.

Υπενθυμίζεται ότι στο δείπνο χθες δεν παρακάθισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για προληπτικούς λόγους καθώς εμφάνισε πυρετό λόγω κρυολογήματος.

Τα τεστ για γρίπη και κορονοϊό στα οποια υποβλήθηκε πάντως ο κ. Δένδιας ήταν αρνητικά και η συνάντησή του με τον κ. Μπλίνκεν την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως και το υπόλοιπο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, στο πλαίσιο του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος – ΗΠΑ, εκτός βεβαίως κάποιας απροοπτης νέας εξέλιξης με την υγεία του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα