Κεκλεισμένων των θυρών η συνάντηση Ερντογάν με Μπλίνκεν – Τι συζήτησαν

Κεκλεισμένων των θυρών η συνάντηση Ερντογάν με Μπλίνκεν – Τι συζήτησαν
Ο Αντονι Μπλίνκεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo/Burhan Ozbilici, Pool

Ο τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για συνομιλίες, ύστερα από το τετ α τετ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συνάντηση είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας (20/2), στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ερντογάν και Μπλίνκεν συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών στη μεγάλη αίθουσα του αεροδρομίου Εσένμπογκα στην Άγκυρα, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ.

Η συνάντηση των δύο ανδρών ήρθε λίγο μετά τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, η Τουρκία αναμένει την στήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων για μαχητικά F-16.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι συζήτησε το θέμα των F-16 με τον Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προσφέρει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αλλά δεν υπάρχει ωστόσο κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια τους.

“Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει ένθερμα το πακέτο που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 και την παροχή νέων στην Τουρκία” επεσήμανε ο Μπλίνκεν, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει “επίσημο χρονοδιάγραμμα”, καθώς οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού υλικού πρέπει να έχει την έγκριση του Κογκρέσου.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αντονι Μπλίνκεν AP Photo/Burhan Ozbilici, Pool

Η συνάντηση με Ερντογάν

Κατά τη συνάντηση Μπλίνκεν – Ερντογάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ο αμερικανός υπουργός, Εξωτερικών επαναβεβαίωσε την δέσμευση των ΗΠΑ να παρέχει την “αναγκαία υποστήριξη στο Νατοϊκό μας σύμμαχο την Τουρκία και μετέφερε τα συλλυπητήριά μας για όλους όσοι έχασαν την ζωή τους στους πρόσφατους σεισμούς”.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν, επίσης, τη στήριξη στην Ουκρανία την ώρα που υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας και έδωσαν έμφαση στη δουλειά που πρέπει να γίνει σε διμερή θέματα όπως η άμυνα, η ενέργεια, το εμπόριο και η συλλογική ασφάλεια”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα