Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

"Ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το λαό μας, που έχει ζήσει την προσφυγιά και τη μετανάστευση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του με αφορμή την Ημέρα Προσφύγων ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έχει ιδιαίτερη σημασία για το λαό μας, που έχει ζήσει την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Σε μια περίοδο που πάσχιζαν να κρατηθούν όρθιοι εν μέσω μιας μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, οι συμπατριώτες μας ανταποκρίθηκαν στην ιστορική τους μνήμη και συμπαραστάθηκαν στο 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες που πέρασαν από τον τόπο μας». Αυτό τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, αναφέρει πώς αντιμετώπισε η κυβέρνηση το Προσφυγικό, επικρίνει τη σημερινή κυβέρνηση για «αδράνεια, αναποτελεσματικότητα» και «προσπάθεια να δηλητηριάσει με ξενοφοβικά αντανακλαστικά τη συλλογική συνείδηση του λαού μας», ενώ σημειώνει πως το κρίσιμο είναι η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «την αλληλεγγύη χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, από το 2015 έως το 2019, να τη μετουσιώσει σε κυβερνητική πολιτική». Προσθέτει ότι διαχειρίστηκε το προσφυγικό «με αποτελεσματικότητα, σεβόμενοι τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και το Διεθνές Δίκαιο αλλά κυρίως δείξαμε ότι τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης δεν είναι κενές λέξεις».

Αντίθετα, τονίζει, «η σημερινή κυβέρνηση, με την αδράνεια, την αναποτελεσματικότητα, τις διαρκείς παλινωδίες και τις ακροδεξιές της ιδεοληψίες της, μέσα σε λίγους μήνες οδήγησε την κατάσταση σε αδιέξοδο και δημιούργησε εκρηκτικές συνθήκες διαβίωσης, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες». Την κατηγορεί επίσης ότι «καταβάλει μια συνεχή προσπάθεια να δηλητηριάσει με ξενοφοβικά αντανακλαστικά τη συλλογική συνείδηση του λαού μας».

«Όμως», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είναι βαθιά χαραγμένες στην πολιτισμική μας ταυτότητα επειδή κι εμείς κάποτε αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τον τόπο μας». Συμπληρώνει πως «η χώρα μας αποτελεί εδώ και αιώνες ένα σταυροδρόμι που συναντιούνται διαφορετικοί πολιτισμοί και δεν θα μετατραπεί, όσο και αν το επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πολιτική της, από χώρα που διδάσκει την ανθρωπιά, σε χώρα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, τέλος, πως το κρίσιμο όμως είναι «η Ευρώπη να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν στη διαχείριση του προσφυγικού και απέναντι στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν ξεριζωμένοι». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «πρέπει άμεσα να συμπεριλάβει και να εμπεδώσει στο ευρωπαϊκό δίκαιο το τρίπτυχο αξιών που αναφέρει στη χθεσινή του ανακοίνωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης: Σταματήστε τις επαναπροωθήσεις. Προστατέψτε τους Πρόσφυγες. Σεβαστείτε τα Δικαιώματά τους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα