Το μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία και η κριτική στην Ι.Χ εξωτερική πολιτική του Μητσοτάκη

Το μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία και η κριτική στην Ι.Χ εξωτερική πολιτική του Μητσοτάκη
Σαφές μήνυμα ενότητας του Αλέξη Τσίπρα από την Σύμη με αποδέκτη την Άγκυρα

Το στίγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους γείτονες αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να κινείται με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας: Δηλαδή θα διατηρήσει αρραγές το εσωτερικό μέτωπο ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις και επιδιώξεις, ασκώντας όμως παράλληλα έντονη κριτική στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας πως αποδυναμώνει συνεχώς την εξωτερική πολιτική. Αυτό το στίγμα έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με το αυστηρό μήνυμα του προς την Τουρκία από την Σύμη, ενώ ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρατίθεται με την κυβέρνηση τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο ουκρανικό ζήτημα.

Ηχηρό μήνυμα ενότητας

Το μήνυμα Τσίπρα προς την Τουρκία από την ακριτική Σύμη ήταν ηχηρό. Εστιάζοντας μάλιστα στην ενότητα των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό και συνολικά του ελληνικού λαού. Όπως χαρακτηριστικά είπε απευθυνόμενος προς την Άγκυρα «η κλιμάκωση της ρητορικής της έντασης και της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών είναι αδιέξοδη και ανώφελη. Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Και σε αυτό είναι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι».

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τόνισε πως «η όποια διαφορά, η μία και σημαντική διαφορά μας στο Αιγαίο, αυτή που αφορά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, πρέπει να λυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου στο δικαστήριο της Χάγης με διάλογο». Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί στην ανάγκη για ειρήνη και συνεργασία ανάμεσα στους δύο λαούς καλώντας τις δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Κριτική στην «Ι.Χ πολιτική του Μητσοτάκη»

Παράλληλα όμως ο Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στην «Ροδιακή», τοπική εφημερίδα της Ρόδου όπου περιόδευσε, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων η πολιτική της κυβέρνησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η εξωτερική πολιτική Ι.Χ. του κ. Μητσοτάκη κινείται χωρίς στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε το ουκρανικό ζήτημα με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισημαίνοντας ότι κοινός παρανομαστής είναι η πολιτική του πρόθυμου συμμάχου που ακολουθεί η κυβέρνηση. Επισήμανε πως «τα δίνει όλα στους συμμάχους μας είτε μιλάμε για όπλα στην Ουκρανία, είτε για επ’ αόριστον παραχώρηση ελληνικών εγκαταστάσεων, χωρίς κανένα αντάλλαγμα και καμία εγγύηση.

Με αποτέλεσμα και η Ελλάδα να εμπλέκεται σε επιπλέον κινδύνους και οι σύμμαχοί μας να μην ασκούν πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να τερματίσει την ένταση και να επιστρέψει στο τραπέζι». Συνέχισε σημειώνοντας πως «αντιθέτως οι δηλώσεις που μας ενθαρρύνουν «να τα βρούμε» αποθρασύνουν την Άγκυρα όλο και περισσότερο. Το ερώτημα είναι ποια είναι η στρατηγική για να μην φτάσουμε σε αντίστοιχο επεισόδιο με αυτό του “OrucReis” το 2020 ή να αποφευχθούν ατυχήματα; Και αν αύριο έχουμε μια επανάληψη αντίστοιχου επεισοδίου, οι σύμμαχοί μας θα μας στηρίξουν ή θα επιδείξουν την ίδια στάση με το 2020;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις εδώ και ενάμιση χρόνο για μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά, την εποχή που μπορούσαν να ασκηθούν πολύ περισσότερες πιέσεις στην Τουρκία. Αλλά η επικοινωνιακή διαχείριση των ελληνοτουρκικών από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία είναι εγκλωβισμένη στις εσωκομματικές αντιθέσεις της ΝΔ, οδηγεί σε επικίνδυνο αδιέξοδο».

Η αντιπαράθεση στην επιτροπή Εξωτερικών & Άμυνας

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής όπου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε ουσιαστικά να ενημερώσει το κοινοβούλιο για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, επιβεβαιώθηκε ο «προσωπικός» χαρακτήρας που έχει δώσει στην εξωτερική πολιτική ο πρωθυπουργός.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να επιλέγει το κρυφτό για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα». Τονίζεται πως «χωρίς καν τη στοιχειώδη συνεννόηση και ενημέρωση, εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά σε έναν πόλεμο και αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής» ενώ καταλήγει στο ότι πρέπει να «καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι η χώρα δεν είναι τσιφλίκι του και η εξωτερική της πολιτική δεν είναι ιδιωτική του υπόθεση. Είναι μια δημοκρατική χώρα με θεσμούς και διαδικασίες τις οποίες οφείλει να σέβεται».

Απούσα ξανά η Ελλάδα

Τέλος ως ενδεικτικό στοιχείο της αποτυχίας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην Κουμουνδούρου θεωρούν την διάσκεψη που πρόσφατα αποφασίστηκε να γίνει στην Ιταλία για την κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη με την συμμετοχή μεγάλων χωρών της Δύσης. Από αυτή θα λείπει η Ελλάδα ενώ θα είναι παρούσα η Τουρκία.

Χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, έθεσε το ερώτημα: «Μία ακόμα πρωτοβουλία για τη Λιβύη οργανώνει η Ιταλία στις 22/6, χωρίς την Ελλάδα. Εκτός από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Αίγυπτο προσκλήθηκε κ η «απομονωμένη» Τουρκία. Στην αντίστοιχη του Παλέρμο το 2018 η Ελλάδα ήταν παρούσα με τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί τώρα απουσιάζει;»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα