Το όνομα του Λίνου Σισιλιάνου στο τραπέζι για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Το όνομα του Λίνου Σισιλιάνου στο τραπέζι για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Ο Λίνος Σισιλιάνος Eurokinissi

Πρόκειται για τον έλληνα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, γεννημένο το 1960, που έχει διατελέσει και επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου. Ο πατέρας του Γιώργος, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες συνθέτες συμφωνικής μουσικής του 20ού αιώνα.

Ένα νέο πρόσωπο, του όνομα του οποίου δεν έχει ακουστεί καθόλου έως τώρα, βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων για την Προεδρία της Δημοκρατίας και μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, με πολύ μεγάλες πιθανότητες να είναι και το πρόσωπο που θα επιλεγεί από τον πρωθυπουργό για την Ηρώδη του Αττικού.

Πρόκειται για τον Λίνο Σισιλιάνο, που το καλοκαίρι του 2011 διαδέχθηκε τον Χρήστο Ροζάκη στη θέση του δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στασβούργου και το 2019, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον εξέλεξε ως νέο Πρόεδρο του Δικαστηρίου. 

Ο Λίνος Σισιλιάνος είναι γεννημένος το 1960. Ο πατέρας του Γιώργος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες συνθέτες συμφωνικής μουσικής του εικοστού αιώνα, μετά τον Μανώλη Καλομοίρη και τον Νίκο Σκαλκώτα, ενώ τα συμφωνικά του έργα έχει διευθύνει μεταξύ άλλων κορυφαίων μαέστρων και ο Δημήτρης Μητρόπουλος. Στο οικογενειακό αυτό περιβάλλον ο Λίνος Σισιλιάνος ασχολήθηκε αρχικά με το βιολί, αλλά τελικά τον κέρδισε η Νομική, από όπου αποφοίτησε με άριστα, ενώ ακολούθησε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Robert Schumanστο Στρασβούργο στο Διεθνές Δίκαιο το 1984 και το Διδακτορικό του στο ίδιο Πανεπιστήμιο το 1990- όλα με βαθμό άριστα. Έχει διατελέσει επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος για τα δικαιώματα του ανθρώπου «Αλίκη Μαραγκοπούλου», αλλά και αντιπρόεδρος της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, ενώ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαδέχτηκε το 2011 τον Χρήστο Ροζάκη.

Ο Λίνος Σισιλιάνος φέρεται να είναι πρόταση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ενώ εκτιμάται ότι, εφόσον προταθεί, θα τον ψηφίσει και το ΚΙΝΑΛ, λόγω και των άριστων σχέσεων που έχει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Βασίλη Σκουρή κοκ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων προσώπων- θα δυσκολευτεί να πεί όχι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα