Το think tank του Αλέξη Τσίπρα – όλα τα πρόσωπα

Το think tank του Αλέξη Τσίπρα – όλα τα πρόσωπα
Μετά απο συνεχείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα, διαμορφώνεται μια 30μελής συμβουλευτική ομάδα από ειδικούς υψηλού κύρους Eurokinissi

Μία 30μελής ομάδα με «βαριά βιογραφικά» και διεθνές επιστημονικό κύρος, θα συμβάλει στις θέσεις που θα διαμορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την συγκρότηση ενός 30μελούς think tank που δομήθηκε με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην παραγωγή των πολιτικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η διαμόρφωση μίας καταξιωμένης συμβουλευτικής «ομάδας», με βασικά χαρακτηριστικά την υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση και διεθνές κύρος, αποτελεί στόχο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και αρκετούς μήνες. Πρόκειται για μία υπόθεση που επιμελήθηκε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας που πραγματοποίησε σειρά επαφών και συζητήσεων προκειμένου αυτή να συγκροτηθεί. Στο θέμα αυτό άλλωστε είχε αναφερθεί και στις παρεμβάσεις του από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, μιλώντας για την κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στην προοδευτική διακυβέρνηση, προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”, ο ρόλος του νέου think tank θα είναι αφενός να διαμορφώνονται οι παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα για όλα τα σύγχρονα πολιτικά ζητήματα με έμφαση στην πανδημία, την κλιματική κρίση, τα ζητήματα ανάπτυξης, τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας, τα διατροφικά ζητήματα την θεσμική λειτουργία και συνολικά το σύνολο των σύγχρονων προκλήσεων. Παράλληλα οι επεξεργασίες αυτές θα ενισχύσουν και θα τεκμηριώσουν τον πολιτικό λόγο συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ όπως και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του.

Έτσι ο βασικός πυρήνας των συμβούλων που είχε οικοδομηθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, υπερ – τριπλασιάζεται. Αυτός αποτελείται από τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλη Καλογήρου (που πλέον έχει τον ρόλο του συντονιστή της ομάδας) και τους Κώστα Γαβρόγλου (θέματα εκπαίδευσης) , Γιώργο Χουλιαράκη (οικονομία), Γιώργο Καμπά (πρώην Α/ΓΕΣ) Βαγγέλη Καλπαδάκη, Δημήτρη Λιάκο, Τάκη Κορκολή, Ακρίτα Καϊδατζή, Ευάγγελο Αποστολάκη και Παυσανία Παπαγεωργίου.

Τα ονόματα

Ανάμεσα στα ονόματα που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνονται οι εξής:

Στα ζητήματα της υγείας και της πανδημίας ο Όθωνας Ηλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Harvard Medical School καιστο Massachusetts General Hospital Cancer Center με μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό, μελέτη και εκτέλεση στρατηγικών στην Ιατρική εκπαίδευση και βασική βιοιατρική έρευνα. Επίσης ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας αναπληρωτής καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI) στο Παρίσι και Υπεύθυνος του Τμήματος Θρόμβωσης και Αιμόστασης του Service d’Hématologie Biologique του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tenon στο Ανατολικό Παρίσι.

O Γρηγόρης Γεροτζιάφας ΙΝΤΙΜΕ

 

Μια ισχυρή ομάδα όμως δημιουργείται και για τα ζητήματα που αφορούν την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στους συμβούλους περιλαμβάνεται ο Δημήτρης Χριστόπουλος Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών & καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου που υπήρξε πρόεδρος έως το 2019 της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με έδρα το Παρίσι. Επίσης ο Κωστής Παπαϊωάννου από τους πρωτεργάτες για την σύσταση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ενώ μετείχε στο συντονισμό του Παρατηρητηρίου στη Δίκη της Χρυσής Αυγής.

Για τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια, ενεργοποιούνται πρόσωπα με εμπειρία αλλά ταυτόχρονα δημοκρατική οπτική στα ζητήματα αυτά με έμβαση στην κοινωνική τους διάσταση. Ανάμεσά τους η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπηρέτησε ως Εθνικός Εκπρόσωπος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Europol και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Επιβολής του Νόμου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SELEC). Επίσης η Σοφία Βιδάλη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου. Επίσης η Ντόρα Γιαννάκη πολιτικός Επιστήμονας και Εμπειρογνώμονας σε Θέματα Ασφάλειας & Δικαιοσύνης (MA Political Theory – University of Essex, MA Security & Justice – University of Leeds).

Ιδιαίτερη έμφαση όμως δίνεται και στα ζητήματα έρευνας κι ανάπτυξης. Έτσι στο think tank που διαμορφώνεται μετέχουν επιστήμονες διεθνούς κύρους. Όπως η Διάνα Βουτυράκου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών που το 2018 κατέκτησε την πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στη Σαγκάη κι έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έγινε δεκτή σε Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Ο Σταύρος Κατσανέβας καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστήμιου του Παρισιού (Université de Paris) και Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βαρύτητας. Επιπρόσθετα η Ζωρζέττα Λάλη , στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου κατέλαβε διευθυντικές θέσεις στις Θαλασσιές Μεταφορές, στην Βιομηχανία στην Καινοτομία , στο πρόγραμμα Galileo και στην Ενέργεια.

Η Διάνα Βουτυράκου

 

Επίσης ανάμεσα στις προσωπικότητες που θα αποτελέσουν την ομάδα συμβούλων ξεχωρίζουν ό Αρις Καζακος Καθηγητής εργατικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο Νικόλας Φαραντούρης διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας, Μεταφορών & Ανταγωνισμού και Διευθυντής του διεθνούς διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ενέργεια στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Η Νατάσσα Ρωμανού ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ στη Νέα Υόρκη και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, την κατάσταση των ωκεανών και τον κύκλο του άνθρακα. Όπως και ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο την «Τεχνολογία Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος». Στα διατροφικά ζητήματα θα υπάρξει η συνδρομή του Σπύρου Κίντζιου πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα