Ο ανταγωνισμός των αντίμετρων

Ο ανταγωνισμός των αντίμετρων
Pre daily discussion agenda in the plenum of the parliament about corruption in Athens on Oct. 10, 2016 / . 10 , 2016 Alexandros Michailidis

Ο Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει τα αντίμετρα στις 16-17 Μαΐου και φέρνει κάθε αντίμετρο σε ξεχωριστό άρθρο, ενώ ο Μητσοτάκης έκανε ρελάνς προτείνοντας μέτρα ελάφρυνσης 0,5% του ΑΕΠ το 2017 από το πρωτογενές και η Γεννηματά ρελάνς στη... ρελάνς και των δύο με πρόταση για ελαφρύνσεις 1% του ΑΕΠ

Πολιτική αντιπαράθεση όχι μόνο για τα μέτρα, που φέρνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και για τα αντίμετρα, στα οποία εστιάζει η κυβέρνηση, με την αντιπολίτευση να προτείνει τα δικά της αντίμετρα στα κυβερνητικά. 

Τα απότοκα της συμφωνίας, μέτρα και αντίμετρα, προβλέπεται να ψηφιστούν ταυτόχρονα στις 16 ή το αργότερο στις 17 Μαϊου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καλεί κατά την εισήγηση του στο υπουργικό τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τα θετικά μέτρα και να προτείνει κάθε αντίμετρο να κατατεθεί σε ξεχωριστό άρθρο στο πολυνομοσχέδιο με στόχο να στριμώξει περαιτέρω την αξιωματική αντιπολίτευση.

“Περιμένουμε φυσικά να δούμε και την τελική στάση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος σήμερα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, γιατί ισχυρίζεται πως αυτά τα θετικά μέτρα είναι απλά ψίχουλα. Με αυτή του στάση έχει βρεθεί όμως μπροστά σε ένα αδιέξοδο που δημιούργησε ο ίδιος. Είτε θα αρνηθεί να ψηφίσει τα θετικά μέτρα και θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν καταψήφισε την παροχή της εφ άπαξ 13ης σύνταξης. Είτε θα τα ψηφίσει, αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα όχι απλά δεν αποτελούν ψίχουλα αλλά μια ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις”, είπε μεταξύ άλλων ο κ.Τσίπρας στο υπουργικό.

Ministers` cabinet meeting, in the Hellenic Paliament, in Athens, on May 4, 2017 / Y o, , 4 , 2017 Menelaos Myrillas / SOOC

 

Ο ίδιος δεν απάντησε ευθέως στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, που χθες κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε ελαφρύνσεις ύψους 0,5% του ΑΕΠ από το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, επαναλαμβάνοντας ότι δε θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα, ούτε τα αντίμετρα.

Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε απαντήσει νωρίτερα σήμερα το πρωί το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση του, στην οποία ανέφερε: “Εαν δοθεί σήμερα το οποιοδήποτε ποσό εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2017. Άρα, μπορούν αυτές οι δαπάνες να μειώσουν το πλεόνασμα του 2017.  Η κυβέρνηση, λοιπόν, έδωσε τα 620 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2016 γιατί το ποσό δεν μπορούσε να δαπανηθεί εντός του 2017. Τότε που μπορούσε η ΝΔ δεν ψήφισε τα μέτρα. Τώρα χειροτερεύει τη θέση της, προτείνοντας δαπάνες που φαίνεται πως δε γνωρίζει που θα καταλογιστούν.”

Αντιπαράθεση για την πρόταση Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ ειδικότερα σε συνέντευξη του στον Alpha χθες το βράδυ έθεσε το ερώτημα γιατί δεν μπορεί σήμερα ένα μέρος του πολύ μεγάλου πλεονάσματος, που όπως είπε παρήγαγε ο κ.Τσίπρας με υπερφορολόγηση, να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία, “που το πλήρωσε πολύ ακριβά”.

Πρότεινε συγκεκριμένα το 0,5% του ΑΕΠ από την υπέρβαση του πλεονάσματος και των στόχων να επιστρέψει στην κοινωνία με τα εξής μέτρα: Όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, κατάργηση του φόρου στο κρασί και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Προτάσεις που είχε διατυπώσει και στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.

“Καλώ τον Αλέξη Τσίπρα να τις εφαρμόσει. Έχει τη δυνατότητα και αυτά θα τα στηρίξουμε. Αλλά όχι τα αντίμετρα που είναι φερετζές ενός σκληρού πακέτου μέτρων που έρχεται το 2019- 2020”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας απάντησε στο υπουργείο Οικονομικών και κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να νομοθετήσει άμεσα τα μέτρα που πρότεινε ο κ.Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δε θα ψηφίσει τα αντίμετρα της κυβέρνησης τα οποία χαρακτήρισε “ψευτοαντίμετρα”.

Στη ΝΔ διευκρινίζουν ότι τα γαλάζια αντίμετρα αφορούν το 2017 στο πλαίσιο της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος και υποστηρίζουν ότι με διακυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορούν να διατηρηθούν τέτοια μέτρα οριζόντιας φοροελάφρυνσης στο πλαίσιο ενός διαφορετικού μίγματος πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι το αίτημα των πρόωρων εκλογών για τη ΝΔ παραμένει ακόμα και να υιοθετούσε η κυβέρνηση τα γαλάζια αντίμετρα, καθώς όπως επισημαίνουν πηγές της ΝΔ, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα αντίμετρα θα εξαρτώνται από την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων για την οποία δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ούτε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

O κ.Μητσοτάκης μάλιστα κάλεσε εκ νέου μέσω twitter τον κ.Τσίπρα να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ και να επιστρέψει μέρος του πλεονάσματος πίσω στην κοινωνία τώρα.

“Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και τι του 2017. Τα 620 εκατ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν τα ψήφισε το Δεκέμβριο. Τώρα που δείχνει όψιμη σπουδή για το πλεόνασμα, μπορεί να επανορθώσει, ψηφίζοντας τα 3,6 δισ. ευρώ θετικών μέτρων για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες”, απάντησε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Η πρόταση ΠΑΣΟΚ

Εν τω μεταξύ, δική της πρόταση θα καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής του σχήματος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να επιστρέψει στους Έλληνες πολίτες 1% του ΑΕΠ, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι στόχοι του 2017, ενώ χαρακτήρισε τη χθεσινή πρόταση Μητσοτάκη πρόχειρη και αποσπασματική.

Ειδικότερα η κ.Γεννηματά κατηγόρησε τη μεν κυβέρνηση ότι αρνείται να αξιοποιήσει την ρητά προβλεπόμενη από το ισχύον πρόγραμμα δυνατότητα για απόδοση στην οικονομία και στην κοινωνία, των επιπλέον χρημάτων που εισέπραξε στραγγίζοντας με τους φόρους τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, και αφετέρου τον κ.Μητσοτάκη και τη ΝΔ ότι ενώ “δεν ψήφισαν το ΕΦΑΠΑΞ επίδομα για τους συνταξιούχους, σπεύδουν τώρα να συμμαζέψουν το λάθος τους με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο.”

Η κ.Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του 2017, μπορεί να επιστρέψει στους Έλληνες πολίτες περίπου 1,9 δις ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ) και πως αυτό μπορεί να γίνει με τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2017.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha ότι “Εάν η κυβέρνηση φέρει εκβιαστικά τα αντίμετρα με ένα νόμο και ένα άρθρο, δεν θα μπούμε σε αυτή την κουβέντα”, λέγοντας πάντως ότι: “Θα ήταν επιπόλαιο από μέρους μας να τοποθετηθούμε χωρίς να έχουμε τη συνολική πρόταση της κυβέρνησης”. Ζήτησε “Αντίμετρα για την πραγματική οικονομία, όχι ψίχουλα για τους πελάτες του κ. Τσίπρα”.

«Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση πέτυχε και κάνει σχέδια για τα επόμενα 6 χρόνια. Η ΝΔ ζητά εκλογές και λέει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα. Η διχόνοια συνεχίζεται» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ΕΚ «επιχειρείται νέο πολιτικό κλίμα και η συνεννόηση που κατά βάθος όλη η κοινωνία επιθυμεί, θυσιάζεται στον εγωϊσμό των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη”.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα