Τουρκία προς ΕΕ: Στημένα και αβάσιμα επιχειρήματα – Διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Για προκατειλημμένη στάση υπέρ Ελλάδας και Κύπρου κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα παραμένει προσηλωμένη στην ενταξιακή της πορεία και τάσσεται σταθερά υπέρ της ειρήνης στην περιοχή. "Προστατεύουμε τα δικαιώματά μας" σημειώνει μεταξύ άλλων.

“Οι αποφάσεις της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης”, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ με γραπτή του ανακοίνωσή και καλεί την ΕΕ “να αλλάξει αυτή την μονομερή και εκτός πραγματικότητας στάση της”, όπως την χαρακτηρίζει. Λίγη ώρα αργότερα θέση πήρε και ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. "Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει" είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγορεί την ΕΕ ότι μετέτρεψε τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ σε όμηρο του Κυπριακού και ότι κινείται ως μια ‘ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων”. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “παρά την προκατειλημμένη αυτή στάση, η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει βήματα αποφασιστικά και ειλικρινή στην ενταξιακή της διαδικασία”, αναφέροντας ότι “η Τουρκία δεν απομακρύνεται από την ΕΕ όπως λένε κάποιοι ισχυρισμοί”.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “απορρίπτουμε τα σημεία που αναφέρονται στην χώρα μας στις αποφάσεις που λήφθηκαν στην συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου”. “Οι αποφάσεις δεικνύουν πόσο απέχει η ΕΕ από το να αντιληφθεί τα βήματα που έκανε η χώρα μας, παρά τις δοκιμασίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη. Η ΕΕ είχε πράξει μεγάλο σφάλμα εντάσσοντας ως μέλος της την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ το 2014. Τώρα για χάρη της διατήρησης αυτού του σφάλματος υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο Κυπριακό μετατρέποντάς τις σε όμηρο αυτού του προβλήματος. Φαίνεται ότι η ΕΕ και πάλι συνέγραψε τις αποφάσεις της με τρόπο μεροληπτικό από την σκοπιά εξ ολοκλήρου της Ε/κ πλευράς”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως “λαμβάνοντας η ΕΕ αυτές τις αποφάσεις κινήθηκε όχι ως μια κοινότητα αρχών και αξιών αλλά σαν μια ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων”. “Αυτή η κατάσταση είναι αντίθετη με την φιλοσοφία ίδρυσης της ΕΕ”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Αναφέρει ακόμη ότι με το επιχείρημα της ‘αλληλεγγύης της Ένωσης’ η ΕΕ βλέπει τον εαυτό της σαν Δικαστήριο σε θέματα διμερών διαφορών που αφορούν την κυριαρχία και κάνει μονομερείς δηλώσεις, με πολιτικό κίνητρο για ευαίσθητα θέματα όπως είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τα οποία έχουν ιδιαίτερες τεχνικές διαστάσεις, κάτι που αποτελεί μια στάση η οποία δεν εξυπηρετεί την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. “Είναι γνωστό ότι η ΕΕ στο παρελθόν ποτέ δεν πήρε μέρος σε διμερή ζητήματα που αφορούσαν ισχυρισμούς θαλάσσιων αρμοδιοτήτων των δικών της μελών που συγκρούονταν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η παρούσα στάση της ΕΕ ουσιαστικά βασίζεται στα στημένα, αβάσιμα και μαξιμαλιστικά επιχειρήματα του διδύμου Ε/Κ-Ελλάδας σε σχέση με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι οποίοι σφετερίζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των συνεταίρων του νησιού, των Τ/Κ. “Οι αποφάσεις για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτή την μονομερή και εκτός πραγματικότητας στάση της”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο όπως και σε όλες τις γύρω θάλασσες”. “Αυτοί που κάνουν βήματα αντίθετα με τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ στην ανατολική Μεσόγειο, αυτοί που προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα πετύχουν ποτέ αυτούς τους στόχους τους”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι “οι Τ/Κ έχουν προτείνει την σύσταση κοινής ενεργειακής επιτροπής για τις πηγές ενέργειες του νησιού και τα έσοδα ενέργειας, ωστόσο αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την Ε/κ πλευρά”. “ Μέχρι να βρεθεί λύση στο νησί, η σύσταση κοινής ενεργειακής πολιτικής θα είναι ένα θετικό βήμα και αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών θα διευκολυνθεί η περιεκτική λύση”, αναφέρεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό, η Τουρκία θα διατηρήσει την αποφασιστικότητά της κάνοντας τα απαραίτητα βήματα με στόχο να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στις δικές της περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας, όσο και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ. Να μην έχει κανένας αμφιβολία γι αυτό”. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “παρά αυτή την προκατειλημμένη στάση, η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει βήματα αποφασιστικά και ειλικρινή στην ενταξιακή της διαδικασία”. “Η Τουρκία δεν απομακρύνεται από την ΕΕ, όπως λένε κάποιοι ισχυρισμοί. Αντίθετα, η ΕΕ με το να μην συμπεριφέρεται δίκαια και ειλικρινά απέναντι στη χώρα μας, απομακρύνει την Τουρκία από την ίδια και χάνει την πειστικότητά της ενώπιον του τουρκικού λαού. Αν η ΕΕ αφήσει την προκατάληψή της απέναντι σε παγκόσμια ζητήματα όπως είναι η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, η ενεργειακή ασφάλεια και κινηθεί με στρατηγικό όραμα θα ωφελήσει την ίδια”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Κύπρος, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκβιάζει με την Αμμόχωστο η Τουρκία: Η τουρκοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνα για άνοιγμά της

Τσίπρας σε ΝΔ: Ενιαία εθνική γραμμή – Αφήστε τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες

Αναγνωστοπούλου: Τα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας "πονάνε"

SHARE: