Τουρκικό αεροσκάφος έκανε βόλτες πάνω από τη νησίδα Παναγιά

Τουρκικό αεροσκάφος CN-235

Τα προβλήματα που έχει η Τουρκία δε θα λυθούν βγάζοντας τα στο Αιγαίο" απαντά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας

Αεροσκάφος CN-235 της τουρκικής ακτοφυλακής πέταξε δύο φορές πάνω από τη νησίδα Παναγιά του συγκροτήματος των Οινουσών, τις πρώτες πρωινές ώρες, σήμερα.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό αεροσκάφος εισήλθε στο FΙR Αθηνών βορείως της Χίου, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως-καταγράφηκε μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών- στις 3:38 πμ. Ένα λεπτό αργότερα πέταξε πάνω από την Παναγιά από ύψος 3.400 ποδιών και στις 3:40 εξήλθε του FIR Αθηνών.

Το ίδιο αεροσκάφος εισήλθε ξανά στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως, στις 5:32 πμ, οπότε ξαναπέταξε πάνω από την Παναγιά, από ύψος 3.400 ποδιών επίσης. Ένα λεπτό αργότερα εγκατέλειψε το FIR Αθηνών.

Το τουρκικό CN-235 αναγνωρίσθηκε από ελληνικό μαχητικό.

Εκτιμάται ότι η παράνομη δραστηριότητα του αεροσκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής έγινε αντιληπτή από την ολλανδική φρεγάτα Ντε Ρόυτερ, που δρα βορείως της Χίου, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η απάντηση Βίτσα και το μήνυμα στην Ευρώπη

«Να αντιληφθεί ότι κατανοούμε πως βρίσκεται σε μια σχετικά δύσκολη θέση, αλλά δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματά της βγάζοντάς τα έξω και ειδικά προς την περιοχή του Αιγαίου», κάλεσε την Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ του «Σκάι», με αφορμή και τη σημερινή, παράνομη, δραστηριότητα αεροσκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής.

Παράλληλα, κάλεσε «τους Ευρωπαίους συμμάχους και συνεταίρους μας, να αντιληφθούν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρώπης.

Με αυτή την έννοια να στέρξουν στην προσπάθειά μας να διαμορφωθεί μια σταθερότητα στην περιοχή».

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στο non paper της Ιταλίδας υπουργού Άμυνας για τη δημιουργία ευρωστρατού, εκτιμώντας ωστόσο ότι το θέμα θα συζητείται για πολύ μεγάλη περίοδο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε, ότι «το ζήτημα των παραβιάσεων εμείς το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζουν ως δύναμη αποτροπής τα σύνορα της χώρας, αυτό είναι δεδομένο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network