“Τρέχει” η υπόθεση Γεωργούλη: Στους δικηγόρους του η δικογραφία, πληροφορίες για νέες καταγγελίες

“Τρέχει” η υπόθεση Γεωργούλη: Στους δικηγόρους του η δικογραφία, πληροφορίες για νέες καταγγελίες
Αλέξης Γεωργούλης Philippe STIRNWEISS/© European Union 2022

Έρχονται νέες καταγγελίες για τον Αλέξη Γεωργούλη με ενδεχόμενη κακοποιητική εργασιακή συμπεριφορά - Τι είπε η Ελίζα Βόζενμπεργκ για το timing της καταγγελίας - Σε επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση η καταγγέλλουσα - Πότε θα τοποθετηθεί ο ίδιος ο ευρωβουλευτής.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες στην υπόθεση Γεωργούλη μετά το αίτημα άρσης της ασυλίας του εκ μέρους των βελγικών εισαγγελικών αρχών, για υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα σεξουαλικής υφής. Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν άλλωστε οι πληροφορίες πως εκτός από την υπόθεση με την Ελένη Χρονοπούλου, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες κατά του μέχρι πρότινος ευρωβουλετή του ΣΥΡΙΖΑ για ανάρμοστη συμπεριφορά, οι οποίες είχαν τεθεί στο αρχείο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι καταγγελίες αφορούν κακοποιητική εργασιακή συμπεριφορά εκ μέρους του Αλέξη Γεωργούλη, ενώ είναι πιθανό να έρθει στο φως και νέα υπόθεση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως μετέδωσε την Τετάρτη το MEGA, ενδέχεται να δημοσιευθούν τρεις νέες καταγγελίες από εργαζόμενους στο γραφείο του, πρώην ή νυν.

Σε κάθε περίπτωση, για να κληθεί στις βελγικές αρχές ο κ. Γεωργούλης, θα πρέπει πρώτα να αρθεί η ασυλία του. Το αίτημα των βελγικών αρχών για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή έχει μεταφερθεί στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή θα ψηφίσει επ’ αυτού μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου το αίτημα να επιστρέψει στην Ολομέλεια και να ξεκινήσει η διαδικασία άρσης της ευρωβουλευτικής ασυλίας του. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, ο ίδιος ο Γεωργούλης θα κληθεί κεκλεισμένων των θυρών στην επιτροπή νομικών υποθέσεων για να δώσει εξηγήσεις. Εκεί έχει δικαίωμα να παρουσιάσει οποιοδήποτε έγγραφο, ή άλλο γραπτό αποδεικτικό στοιχείο.

Η επιτροπή εγκρίνει, κεκλεισμένων των θυρών, εισήγηση προς το σύνολο της Βουλής για έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος, δηλαδή άρση ή υπεράσπιση της ασυλίας. Δεδομένου ότι και εκείνος έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του, θεωρείται απίθανο να μη γίνει κάτι τέτοιο.

Όπως πάντως εξηγούσαν στο NEWS 24/7 οι αρμόδιοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, “σκοπός της βουλευτικής ασυλίας είναι η προστασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των μελών του από νομικές διαδικασίες σε σχέση με δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων. Εγγυάται ότι ένας ευρωβουλευτής μπορεί να ασκήσει ελεύθερα την εργασία του/της και δεν μπορεί να εκτεθεί σε αυθαίρετες, πολιτικές διώξεις. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν μπορούν να υπόκεινται σε οποιαδήποτε μορφή έρευνας, κράτησης ή νομικής διαδικασίας σχετικά με απόψεις που εκφράζονται ή ψήφους υπό την ιδιότητά τους, ως ευρωβουλευτών. Η βουλευτική ασυλία δεν είναι προσωπικό προνόμιο ενός βουλευτή, αλλά εγγύηση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας του Κοινοβουλίου στο σύνολό του”. Πρακτικά λοιπόν, δεδομένου ότι το αίτημα για άρση ασυλίας δεν αφορά πολιτικούς λόγους, αλλά εγκλήματα σεξουαλικής φύσης, η υπόθεση αναμένεται σε κάθε περίπτωση να προχωρήσει άμεσα, παρότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Βόζεμπεργκ: Δεν αμφισβητώ τον Παπαδημούλη – Γιατί καθυστέρησε να φτάσει η καταγγελία

Είναι δε σαφές, πως από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει οποιαδήποτε κάλυψη για τον ευρωβουλευτή τόσο από την ηγεσία του κόμματος όσο και από τις δηλώσεις όλων των στελεχών που έχουν τοποθετηθεί για το θέμα. Μάλιστα, προσδοκάται η άμεση απόδοση δικαιοσύνης για την υπόθεση στην οποία ήδη εμπλέκεται.

Σχετικά με το γιατί καθυστέρησε να φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο το αίτημα των βελγικών αρχών, απάντηση έδωσε η ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, “η καταγγελία της κ. Χρονοπούλου έγινε στις αρχές, και έπειτα η ίδια πήγε σε γιατρούς” ενώ σχετικά με την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της υπόθεσης η ίδια είπε πως “η επιτροπή που είναι αρμόδια για την άρση ασυλίας ευρωβουλευτών συνεδριάζει μία φορά το μήνα και μεσολάβησε και ο κορονοϊός, γεγονός που παρέτεινε τις διαδικασίες”.

Στο ερώτημα για τον αν υπήρχε πληροφόρηση στο Ευρωκοινοβούλιο απάντησε πως “δεν έχουμε όλοι οι ευρωβουλευτές την ίδια πληροφόρηση, όμως δεν μπορώ να αμφισβητήσω τα λεγόμενα του κ. Παπαδημούλη”.

Ο κ. Παπαδημούλης επανέλαβε από τη δική του μεριά ότι μετά τη φημολογία το 2022, ο κ. Γεωργούλης ρωτήθηκε και διέψευσε τις φήμες κατηγορηματικά. “Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας, ρωτήσαμε τους πάντες για τις φήμες”, συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Για τις πληροφορίες ότι έρχονται κι άλλες καταγγελίες σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.: “Τους ζητώ να καταφύγουν στη δικαιοσύνη για να κριθούν όλα”. “Αν μαθαίναμε από κάπου ότι υπάρχει αυτή η καταγγελία, θα ζητούσα από τον συνάδελφό μου τον Νίκο τον Ανδρουλάκη, παρά τις πολιτικές διαφορές που έχουμε, να μου πει τι γίνεται και να με φέρει σε επαφή με την καταγγέλλουσα. Σας βεβαιώνω ότι με βάση τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ και τις προσωπικές μου αρχές θα έκανα εισήγηση από τότε να αποπεμφθεί από το κόμμα, όπως κάναμε ακαριαία μόλις μάθαμε την καταγγελία. Θεωρώ απαράδεκτη την δημοσιοποίηση των στοιχείων ερήμην της και θεωρώ ότι είναι άδικη η κατηγορία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ότι έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσκαλώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να δώσει ονόματα γιατί αλλιώς είναι βαριά συκοφαντία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ”, είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ.

“Το ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη ευρωομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και ελέγχει και τη διοίκηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς η Πρόεδρος της Ευρωβουλής, η Ρομπέρτα Μέτσολα, ανήκει στο ΕΛΚ. Και αυτοί δηλώνουν επίσης ότι το έμαθαν τη Δευτέρα του Πάσχα, όχι πιο πριν. Είναι δυνατόν λοιπόν, κάτι που δεν το ξέρουν η Μέτσολα, ο Βέμπερ και ο Μεϊμαράκης, να το ξέρει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ;”, τόνισε ακόμη ο Δημ. Παπαδημούλης. “Από κει και πέρα, θέλω να πιστεύω ότι οι βελγικές δικαστικές αρχές, θα κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα από δω και πέρα, ώστε να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης. Και από εκεί, να πάνε και σε όποιες άλλες καταγγελίες αν υπάρχουν. Η εξέταση όλων των καταγγελιών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τις βελγικές αρχές, γίνεται με απόλυτη μυστικότητα και εμπιστευτικότητα, για να προστατεύονται αυτοί που καταγγέλλουν ότι είναι θύματα παρενόχλησης και βίας. Και αυτό νομίζω ότι είναι σωστό”, είπε ακόμη.

Δικηγόρος καταγγέλλουσας: Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις βελγικές αρχές

Στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” μίλησε άλλωστε ο δικηγόρος της καταγγέλλουσας για την υπόθεση Γεωργούλη. Ο κ. Σπήλιος Σπηλιάκος σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η καταγγέλλουσα περιμένουν να δουν τις εξελίξεις και ότι κινήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα. Ανέφερε ακόμα ότι η κατάσταση της ψυχολογίας της εντολέως του δεν είναι καλή, μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος και των φωτογραφιών της.

“Η διαδικασία εξακολουθεί να είναι μυστική αυτή τη στιγμή στο στάδιο που βρίσκεται στο Βέλγιο, όπως και η εντολέας μου έχει ευλαβικά τηρήσει αυτά τα τρία χρόνια τη μυστικότητα της διαδικασίας. Εμείς εμμένουμε σε αυτό”, τόνισε ο κ. Σπηλιάκος.

Σε ερώτηση για το εάν η εντολέας του γνώριζε πώς θα εξελισσόταν η διαδικασία απάντησε: “Το χρονικό διάστημα προφανώς όχι. Αυτό είναι αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια της Εισαγγελίας των Βρυξελλών, η οποία ενεργεί στο χρόνο που η ίδια επιλέγει. Δεν μπορώ να σας εξηγήσω το χρόνο στον οποίο προέβη στο αίτημα στην Ευρωβουλή η Εισαγγελία, ούτε μπορώ να εξηγήσω και να τοποθετηθώ για ποιο λόγο αυτό δεν είχε γίνει νωρίτερα ή γιατί δεν έγινε αργότερα. Εμείς οι δικηγόροι της επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα και θα πράξουμε ανάλογα. Αυτή τη στιγμή έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις βελγικές αρχές και αναμένουμε την εξέλιξη της διαδικασίας”.

Σε άλλη ερώτηση, για το εάν η καταγγέλλουσα έχει υποβληθεί σε εξετάσεις που να αποδεικνύουν κακοποίηση, σημείωσε ότι τα απαιτούμενα αποδεικτικά μέσα έχουν προσκομιστεί αρμοδίως.

Από πλευράς του ο ευρωβουλευτής μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων του δηλώνει άγνοια για την καταγγελία εις βάρος του και αρνείται τις κατηγορίες.

“Δεν έχει κληθεί ποτέ, δεν γνωρίζουμε την δικογραφία, δεν έχουμε λάβει γνώση ακόμη της καταγγελίας που έχει γίνει, ότι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και γι΄αυτό το λόγο δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε σε φήμες, θα περιμένουμε να λάβουμε την δικογραφία πιθανόν την Πέμπτη, το μεσημέρι και μετά θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποια τοποθέτηση”, επισημαίνει η δικηγόρος του Αλέξη Γεωργούλη, Σταματίνα Μαλλά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα