Τρεις υπουργοί, τρία νομοσχέδια, τρεις “μετωπικές” με την αντιπολίτευση

Τρεις υπουργοί, τρία νομοσχέδια, τρεις “μετωπικές” με την αντιπολίτευση
Στο επίκεντρο των πολιτικών συγκρούσεων θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι Γ.Βρούτσης, Στ.Πέτσας και Ά.Γεωργιάδης.

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, ενώ η πανδημία μαίνεται, βάζουν τις επόμενες 45 ημέρες τα νομοθετήματα για τις εργασιακές σχέσεις, τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και τις δημόσιες συμβάσεις, που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση.

Ο επόμενος ενάμισης μήνας είναι αναμφισβήτητα κρίσιμος για την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού. Είναι όμως παράλληλα και η χρονική περίοδος που η κυβέρνηση επιλέγει να «περάσει» από την Βουλή τρία νομοθετήματα που θα την φέρουν σε «μετωπική σύγκρουση» με όλα τα κόμματα της Βουλής.

Μάλιστα οι υπουργοί που καλούνται να «φέρουν σε πέρας» αυτή την αποστολή, οι Γιάννης Βρούτσης, Στέλιος Πέτσας και Άδωνις Γεωργιάδης, είναι πρόσωπα που βρίσκονται μονίμως στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης.

Όχι μόνον για τις νομοθετικές επιλογές τους αλλά και γιατί θεωρούνται φορείς του σκληρού πυρήνα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Η αντίστροφη μέτρηση για την προώθηση των νομοθετημάτων έχει αρχίσει από την προηγούμενη Πέμπτη, οπότε και εγκρίθηκαν από το υπουργικό Συμβούλιο.

Η αίθουσα της ολομέλειας του κοινοβουλίου. Μόλις 50 βουλευτές θα μπορούν να ειναι παρόντες λόγω των έκτακτων μέτρων για τον Covid 19 Eurokinissi

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις που προοιωνίζονται θα διεξαχθούν σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Η λειτουργία της Βουλής μετά την πορεία έξαρσης του Covid 19 έχει σημαντικά περισταλεί λόγων των ειδικών μέτρων. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η ελεγχόμενη είσοδος στο κτίριο της Βουλής με θερμομέτρηση, η παρουσία μόλις 50 βουλευτών στις συνεδριάσεις της ολομέλειας, την ουσιαστική παύση της λειτουργίας των ειδικών επιτροπών και σειρά άλλων μέτρων για τις υπηρεσίες υποδομής.

Κοινοβουλευτική μάχη για το εργασιακό
 

Το νομοσχέδιο του Γιάννη Βρούτση, για τις εργασιακές σχέσεις, είναι φανερό πως θα αποτελέσει την «μητέρα των μαχών» στο κοινοβούλιο με την κυβέρνηση να βρίσκει αντιμέτωπη ολόκληρη την αντιπολίτευση. Αναμένεται μάλιστα να εξαντλήσει όλες τις κοινοβουλευτικές της δυνατότητας. Αυτό παρά το γεγονός ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ «έκαψε» ένα από τα κοινοβουλευτικά του όπλα καταθέτοντας πρόταση μομφής στον Χρήστο Σταϊκούρα για το νομοσχέδιο του Πτωχευτικού Κώδικα και δεν μπορεί να επαναλάβει κάτι τέτοιο το επόμενο 6μηνο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το νομοσχέδιο για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας θα ψηφιστεί λίγο μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και θα είναι ίσως η τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία της, εκτός από την ψήφιση του Τακτικού Προϋπολογισμού για το 2021. Σύντομα το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί υπό καθεστώς διαβούλευσης η οποία θα διαρκέσει ολόκληρο τον Νοέμβριο. Άλλωστε για τον μακρύ χρόνο της διαβούλευσης έχει δεσμευθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να τελεσφορήσει κάποια αποτελέσματα.

Ο υπουργός Εργασίας Για΄ννης Βρούτσης. Το νομοσχέδιο του η αντιπολίτευση δεν θέλει καν να φτάσει στην Βουλή. Πόσο μάλλον να ψηφιστεί Eurokinissi

Οι κατευθύνσεις του νομοσχεδίου βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που απορρίπτεται εντελώς ως βάσης συζήτησης. Τα θέματα που θεωρούνται απαγορευτικά είναι τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου: Δηλαδή η αύξηση των ωρών εργασίας που θα υπολογίζονται σε 6μηνιαία βάση έτσι ώστε ένας εργαζόμενος να μπορεί να εργάζεται έως και 10 ώρες με την «διαφορά» που θα προκύπτει από το 8ωρο να αναπλήρώνεται με ρεπό και άδειες. Η ρύθμιση αυτή οδηγεί – σύμφωνα με την κριτική που ασκεί σύσσωμη η αντιπολίτευση – σε απλήρωτες υπερωρίες. Ανάλογες ενστάσεις υπάρχουν για την αποψίλωση αρμοδιοτήτων των επιθεωρήσεων εργασίας όπως και για τα θέματα που αφορούν την αλλαγή του νόμου 1264/82 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει ζητήσει το νομοσχέδιο αυτό να μην κατατεθεί καν στην Βουλή. Το ΚΚΕ έχει μιλήσει για την «ανατροπή του αιώνα». Ο αρμόδιος για θέματα εργασίας του ΚΙΝ.ΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης κάλεσε την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να φέρει ένα τέτοιο εργασιακό ανοσιούργημα, μέσα μάλιστα στην πανδημία». Ο εκπρόσωπος του Μέρα 25 Μιχάλης Κριθαρίδης έκανε λόγο για «τελειωτικό χτύπημα σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει».

Οι νέες ρυθμίσεις για τα τηλεοπτικά ΜΜΕ
 

Ο Στέλιος Πέτσας, ούτως η άλλως, βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος της αντιπολιτευτικής ρητορικής του το αφιερώνει στις «ειδικές σχέσεις» που – όπως υποστηρίζει- έχει αναπτύξει η κυβέρνηση με τα Μέσα Ενημέρωσης. Έτσι λοιπόν το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει ο υπουργός παρά των πρωθυπουργώ αρμόδιος για ζητήματα ενημέρωσης είναι «μαθηματικά» βέβαιο ότι θα εγείρει συγκρούσεις όταν θα έρθει να ψηφιστεί στην Βουλή.

Ένα μεγάλο τμήμα του νομοσχεδίου είναι πολύ πιθανόν να τύχει διακομματικής αποδοχής αφού αφορά την υιοθέτηση μίας ευρωπαϊκής οδηγίας, που αναφέρεται σε πρόνοιες για τα οπτικοακουστικά προϊόντα ώστε να μην υποκινούν «σε βία ή μίσος κατά κοινωνικών ομάδων και σε τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων». Επίσης, την ενίσχυση του υποτιτλισμού και της νοηματικής ώστε να είναι καλύτερη η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία.

Οι περίφημες "λίστες" του Στέλιου Πέτσα είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν ξανά στο προσκήνιο με το νομοσχέδιο του που προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα τηλεοπτικά κανάλια Eurokinissi

Παράλληλα όμως στην κύρωση της οδηγίας αυτής έχει «προστεθεί» και μια σειρά ρυθμίσεων που αφορούν αλλαγές στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την «αγορά» των μέσων ενημέρωσης και ιδίως για τις εταιρίες που ασχολούνται με την διαφήμιση. Επίσης θα προσδιοριστούν οι όροι της παροχής αδειών περιφερειακών σταθμών και ραδιοφώνων ενώ θα καθορισθούν και οι αμοιβές του Διευθύνοντος Συμβούλου και των διευθυντικών στελεχών της ΕΡΤ. Παράλληλα το νομοθέτημα – σύμφωνα με την εισήγηση που έγινε στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο- «στηρίζει τους τηλεοπτικούς σταθμούς για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας». Ανάμεσα στα μέτρα στήριξης περιλαμβάνεται και η «ευελιξία στην λειτουργία των κατόχων αδείας αναφορικά με την σχέση εργασίας του προσωπικού που απασχολούν δίχως να μειώνεται το ελάχιστο όριο των 400 εργαζομένων». Θυμίζουμε ότι το ελάχιστο όριο αυτό είχε θεσμοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και επι υπουργίας του Νίκου Παππά, αποτελώντας ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ακριβώς λόγω της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Με τις αλλαγές προφανώς θα υπάρχει η δυνατότητα του να περιλαμβάνεται σε αυτό το όριο όχι μόνο ο αριθμός των εργαζομένων με έμμισθη σχέση αλλά εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης ή μέσω συνεργασίας.

Από την οπτική της αντιπολίτευσης, οι διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, ευνοϊκές σε σημαντικό βαθμό για τα τηλεοπτικά κανάλια, θα αθροιστούν προφανώς με την συνολική συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Ιδίως από την στιγμή που πριν μερικές ημέρες εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για να «τρέξει» η δεύτερη διαφημιστική καμπάνια για τον Covid 19 ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ που απευθύνεται αποκλειστικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Θυμίζουμε ότι στην συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ήταν αντίθετη σύσσωμη η αντιπολίτευση, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αυτά τα διαφημιστικά μηνύματα μπορούν να εκπέμπονται δωρεάν. Ο Στέλιος Πέτσας αντέτεινε υποστηρίζοντας ότι υπάρχει αναγκαιότητα για μια «επαγγελματική καμπάνια». Θυμίζουμε επίσης ότι με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα πρόκειται να κληθεί σε ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με αντικείμενο το θέμα της πολυφωνίας των ΜΜΕ που εποπτεύει, δηλαδή τα ραδιόφωνα και τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το ευαίσθητο θέμα των δημοσίων συμβάσεων
 

Δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να αντιληφθεί κανείς ότι στην τρέχουσα περίοδο έντασης της πολιτικής πόλωσης το νομοθέτημα που πρόκειται να εισηγηθεί η κυβέρνηση στην Βουλή και αφορά την «αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων» θα αποτελέσει πεδίο μίας ακόμη σύγκρουσης. Ιδίως αφού περιλαμβάνει διατάξεις που προσομοιάζουν σε συστήματα απευθείας ανάθεσης η περιορισμένου χρόνου μειοδοτικών διαγωνισμών. Μάλιστα ο βασικός εισηγητής υπουργός, ο Άδωνις Γεωργιάδης, δεν είναι ένα από τα μέλη του της κυβέρνησης που μπορεί να πει κανείς ότι αποφεύγει τις μετωπικές αντιπαραθέσεις.

Δεν συγκαταλέγεται στους υπουργούς που θα ...εκτονώσουν την πόλωση ο συγκρουσιακός στο κοινοβούλιο Άδωνις Γεωργιάδης Eurokinissi

Το νομοθέτημα θα αφορά τα υπουργεία Ανάπτυξης, Μεταφορών και Άμυνας. Η συνολική κατεύθυνση του νομοσχεδίου για τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς θα προβλέπει «αξιολόγηση προσφορών για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών σε ένα μόνο στάδιο όταν κριτήριο ανάθεσης είναι η βέλτιστη οικονομική προσφορά». Θέση που θα προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ιδίως από την στιγμή που συνδιάζεται με αυξήσεις των ορίων στις απευθείας αναθέσεις που φθάνουν στις 60.000 ευρώ. Το όριο μάλιστα θα αυξηθεί και για το υπουργείο Άμυνας στις 30.000 ευρώ σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο πρόσφατο υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης αντιδράσεις θα υπάρξουν και για την διάταξη που προβλέπει επίβλεψη των δημοσίων έργων από ιδιωτικές εταιρίες. Όπως επισημαίνεται το νομοθέτημα θα προβλέπει «τον διαχωρισμό επίβλεψης από Διευθύνουσα Υπηρεσία και την εισαγωγή της ιδιωτικής επίβλεψης». Θέση άλλωστε την οποία είχε αναπτύξει και σε πρόσφατη συζήτηση σε διαρκή επιτροπής της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής. Είχε επισημάνει ότι απαιτείται επίσπευση των διαδικασιών αποπεράτωσης των έργων αφού «η καθυστέρηση των έργων είναι η διπλή συγκριτικά με την Ευρώπη».

Κάποιοι άλλοι πάντως αναζητούν συναινέσεις
 

Σε αντίθεση με τους προαναφερόμενους υπουργούς, διαφορετική προσέγγιση μοιάζει να έχει το υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί όπου ο Τάκης Θεοδωρικάκος καταβάλλει προσπάθειες ώστε το νομοσχέδιο που ετοιμάζει προκειμένου να αντικαταστήσει τον νόμο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) να έχει διακομματική αποδοχή.

Κινείται δηλαδή στην κατεύθυνση του να επιτύχει κάτι ανάλογο με το νομοθέτημα για την ψήφο των απόδημων που ψηφίστηκε με 288 βουλευτές τον περσινό Δεκέμβριο. Οι διερευνητικές επαφές με τα πολιτικά κόμματα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Μόλις της προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με την αρμόδια τομεάρχη του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, προκειμένου να συζητηθούν τυχόν συγκλίσεις. Η εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ εξέφρασε την δυσπιστία της για την αλλαγή του νόμου που έχει ψηφιστεί επί ΠΑΣΟΚ με υπουργό τον Αναστάσιο Πεπονή. Παρόλα αυτά επισήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση αναμένουμε το σώμα του προτεινόμενου νομοσχεδίου, προκειμένου να τοποθετηθούμε επί της ουσίας, χωρίς διάθεση αντανακλαστικής και στείρας κριτικής, αλλά με ειλικρινή διάθεση βελτίωσης και συνεισφοράς».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα