Τσακαλώτος: Η αποπληρωμή του ΔΝΤ είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση

Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ευκλείδης Τσακαλώτος AP

Με δεικτικό τρόπο σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να δηλώσει ότι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τις 2 Μαϊου.

Αναλυτικά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε τα εξής: "Το χθεσινό επίσημο αίτημα της χώρας για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι μια θετική κίνηση, η οποία όμως είχε απόλυτα δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στο EWG της 2/5 είχε παρουσιαστεί η πρόθεση της ελληνικής πλευράς και καμία χώρα δεν είχε εκφράσει αντίρρηση. Αυτό ήταν άλλωστε αναμενόμενο καθώς η κίνηση αυτή χαρακτηριζόταν ως “win-win” αφού και η Ελλάδα είχε – προφανώς – συμφέρον να αντικαταστήσει ακριβότερο χρέος με φθηνότερο και οι πιστωτές μας είχαν συμφέρον να έχουμε καλύτερη διάρθρωση χρέους.

Ο μόνος λόγος που είχε καθυστερήσει το επίσημο αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στο μαξιλάρι ασφαλείας, ήταν ότι η χώρα εισήλθε σε προεκλογική περίοδο. Άρα τα όσα γράφονται για την αξιοπιστία και το κύρος της ΝΔ που έκαναν την πρόωρη αποπληρωμή δυνατή ανήκουν στους ευσεβείς πόθους των γραφόντων".

Πέτσας: Κάνουμε αποφασιστικό βήμα

Νωρίτερα, ο κ. Πέτσας ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: "Όπως γνωρίζετε, ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την προηγούμενη Παρασκευή τους ομολόγους του στο Eurogroup για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποπληρώσει, πρόωρα, τμήμα των δανείων που πήρε η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εν συνεχεία, έστειλε χθες σχετικές επιστολές προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κάνουμε έτσι ένα αποφασιστικό βήμα για τη μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου με πολλαπλά οφέλη για όλους:

1ον. Το Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζει κέρδη περίπου 70 εκατ. ευρώ το χρόνο, δεδομένου ότι τα δάνεια που θα προεξοφληθούν έχουν ετήσιο επιτόκιο 4,91%, ενώ το τρέχον κόστος δανεισμού για 10ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.

2ον. Θα υπάρξει βελτίωση στους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, αλλά και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

3ον. Θα υπάρξουν έμμεσες θετικές επιδράσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.

4ον. Θα ενισχυθεί η αξιοπιστία και η αυτοπεποίθηση της χώρας.

5ον. Μαζί με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και το πέρασμα σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, θα συμβάλει στην  αποδοχή της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από τους εταίρους μας".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσακαλώτος, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network