Τσακαλώτος προς ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: Ώστε τώρα τα λέει καλά ο φίλος μου ο Βαρουφάκης;

Τσακαλώτος προς ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: Ώστε τώρα τα λέει καλά ο φίλος μου ο Βαρουφάκης;

Διαβεβαίωσε ότι στην επόμενη έξοδο στις αγορές η κυβέρνηση θα πετύχει «σοβαρότερο επιτόκιο». Σφοδρή αντιπαράθεση με τον Γ. Μανιάτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Δηκτικές αναφορές στην όψιμη υιοθέτηση των λεγομένων του Γιάνη Βαρουφάκη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και μερίδα του Τύπου έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη Βουλή καταλογίζοντάς τους ότι αναπαράγουν σχεδόν με «θρησκευτική ευλάβεια» όσα ανέφερε προ τριών μηνών στο βιβλίο του. 

«Πριν τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχα μια πολύ μεγάλη ανησυχία για τον φίλο μου τον Γιάνη Βαρουφάκη. Είχα μείνει με την εντύπωση ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι εφημερίδες τον θεωρούσαν υπεύθυνο για την καταστροφή της Ελλάδας και ότι πρέπει να γίνει εξεταστική για την εποχή του» είπε ειρωνικά ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «τώρα πια καταλαβαίνω, όμως, ότι τα λόγια του Βαρουφάκη τα προσέχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια όπως και οι εφημερίδες που τον κατηγορούσαν». «Και ποσοστά να έπαιρναν δεν θα αναπαρήγαγαν τόσο πολύ όσα λέει ο κ. Βαρουφάκης ασχέτως αν βγήκε το βιβλίο πριν από τρεις μήνες» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών στον ίδιο τόνο. «Τώρα το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι τα λέει πολύ καλά ο Βαρουφάκης και ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ο πρωθυπουργός από τον κ. Σαμαρά και από τον κ. Στουρνάρα…» συμπλήρωσε. 

Υπάρχει συνολική στρατηγική για την έξοδο στις αγορές

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και στην πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές επισημαίνοντας ότι δεν είναι σοβαρό να συγκρίνει κανείς την έξοδο του 2014 με τη σημερινή αλλά ούτε και να συγκρίνει  τα επιτόκια της ελληνικής εξόδου με εκείνα χωρών που δεν είναι σε πρόγραμμα, ούτε είχαν PSI. «Όλα αυτά είναι πολιτικός αφρός» τόνισε χαρακτηριστικά

Υποστήριξε, αντίθετα ότι αυτό που έχει σημασία είναι πως η σημερινή κυβέρνηση έχει συνολική στρατηγική για την έξοδο από τα Μνημόνια και τη μόνιμη έξοδο στις αγορές. «Η δική μας έξοδος εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική που ενσωματώνει τη λύση για το Χρέος η οποία θα αποσαφηνιστεί περισσότερο σε λίγους μήνες» ανέφερε. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι αυτή η στρατηγική θα επιτρέψει στη χώρα να βγει ξανά στις αγορές «με σοβαρότερο επιτόκιο». Καταλόγισε, επίσης, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι η δική τους στρατηγική απέτυχε εκ των πραγμάτων γιατί δήλωναν δημόσια ότι το χρέος είναι βιώσιμο με αποτέλεσμα μετά την πρώτη έξοδο να ανέβουν πάλι τα επιτόκια και να μην μπορέσει η χώρα να δανειστεί ξανά. 

Χουλιαράκης: Διπλά επιτυχής η έξοδος στις αγορές

Στην έξοδο στις αγορές αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος σημείωσε ότι η έξοδος  της Δευτέρας 24 Ιουλίου ήταν δύο φορές επιτυχής. Πρώτον λόγω της στιγμής: γιατί ήταν στο τέλος του Ιουλίου όταν πολλά επενδυτικά κεφάλαια είχαν αποσυρθεί για το καλοκαίρι και δεύτερον γιατί ακολούθησε την έκθεση του ΔΝΤ που χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο. «Οι διεθνείς αγορές υπερκάλυψαν την έκδοση παρά την έκθεση του ΔΝΤ και αυτό δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ. Χουλιαράκης. 

Ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε επίσης ότι η έξοδος του 2014 της κυβέρνησης Σαμαρά στις αγορές ήταν μεν επιτυχής ως προς την υπερκάλυψη της έκδοσης του ομολόγου αλλά πλήρως αποτυχημένη ως προς τη συνέχεια. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι στο επόμενο διάστημα θα κριθεί αν έχει συνέχει η νέα έξοδος επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρή αντιπαράθεση Τσακαλώτου – Μανιάτη

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη που υποστήριξε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των λεγομένων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και εκείνων του κ. Τσακαλώτου όσον αφορά την έξοδο στις αγορές. «Ο κ. Τσακαλώτος μας είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι αέρας» κατήγγειλε ο κ. Μανιάτης προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Τσακαλώτου ο οποίος του καταλόγισε ότι μιλάει στη Βουλή ως υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Εύχομαι στον κ. Μανιάτη καλή επιτυχία» είπε δηκτικά ο κ. Τσακαλώτος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα