Τσιόδρας: Η πανδημία θα τελειώσει με τα εμβόλια και με επιτήρηση

Τσιόδρας: Η πανδημία θα τελειώσει με τα εμβόλια και με επιτήρηση
Ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής Eurokinissi

Η τοποθέτηση του καθηγητη Λοιμωξιολογίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Τι είπαν οι Β.Κικίλιας, Ν.Χαρδαλιάς, Π.Αρκουμανέας. Τα 5 ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ

Την πεποίθηση του ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού θα τελειώσει με τα εμβόλια εξέφρασε σήμερα στην Βουλή ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την πορεία της πανδημίας στην χώρα. Προϋπόθεση επισήμανε όμως είναι τα εμβόλια να αντιμετωπιστούν σαν “δημόσιο αγαθό”. Αναφορικά με την πορεία της νόσου επισήμανε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην Αττική.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας πραγματοποίησε την ενημέρωσή με αναλυτικά διαγράμματα για κάθε περιοχή της χώρας. Επισήμανε ότι “δυστυχώς έχουμε μια αύξηση στην Αθήνα την παρακολουθούμε και η υπομονή του κόσμου έχει εξαντληθεί” δίχως όμως να αναφερθεί στην προοπτική ενός νέου lockdown. Σημείωσε πως “ο ιός είναι εδώ ελπίζουμε να είναι για λίγους μήνες εδώ με το εμβόλιο να το καταπολεμήσουμε αλλά είναι εδώ και θα μας πίεση κι άλλο θέλει προσοχή”.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ είπε πως “εγώ νομίζω θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις”. Επίσης σημείωσε ότι εύκολα μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες στην αντιμετώπιση του Covid 19 επικαλούμενος το παράδειγμα της Πορτογαλλίας. Σήμερα είπε “έχει 300 θανάτους την ημέρα” ενώ αρχικά είχε πολύ εικόνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συνολικά δήλωσε ότι με την παρέλευση του χρόνου “η ισορροπία μεταξύ οικονομίας και πανδημίας γίνεται εύθραυστη”. Έκανε όμως αναφορά στα εμβόλια σημειώνοντας ότι “εγώ πιστεύω ότι η επιδημία θα λήξει με τα εμβόλια αρκεί αυτά να είναι δημόσιο αγαθό”. Ειδικά για το εμβόλιο της AstraZeneca επισήμανε ότι “το εμβόλιο της Οξφόρδης μειώνει την μεταδοτικότητα κατά 67%”. Καταληκτικά είπε πως με την πανδημία “θα τελειώσουμε με αξιόπιστα δεδομένα επιτήρησης” και “τήρηση των μέτρων σε ένα αποδεκτό επίπεδο κοινωνικά”.

Στην συζήτηση παρενέβη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως “παραλάβαμε 565 κλίνες ΜΕΘ, έχουμε τώρα 1303 και συνεχίζουμε. Έχουμε μηδέν αναμονές εντός πανδημίας ενώ είχαμε 30 με 35 αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας χωρίς πανδημία με τον απλό ιό της γρίπης”. Πρόσθεσε πως “έχουν γίνει 9000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας ενώ απ’ αυτούς 4000 νοσηλευτές με διαδικασίες ΑΣΕΠ θα μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου” . Σημείωσε πως ανάμεσά τους θα περιλαμβάνονται 1423 μόνιμοι γιατροί”.

Στην δική του τοποθέτηση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως “από Αρχή της πανδημίας μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021 έχουν καταγραφεί 88.000 παραβάσεις σε καταστήματα που δεν τηρούσαν τα μέτρα”. Αναφέρθηκε και στα μέτρα που λήφθηκαν το καλοκαίρι για τον έλεγχο των τουριστών σημειώνοντας πως βρέθηκαν ” 95.082 άτομα σε καραντίνα” κι εντοπίστηκαν “2.427 κρούσματα. Τόσο αυτοί όσο και οι επαφές τέθηκαν σε απομόνωση”.

Όσο για τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα διέψευσε ότι ύφισταται θέμα “διπλών βιβλίων” στην καταγραφή των κρουσμάτων. Υποστήριξε πως “ένα είναι το Εθνικό Μητρώο Covid” μιλώντας για την ύπαρξη υποστηρικτικού συστήματος που “παρουσιάστηκε εσκεμμένα από κάποιους ως διπλά βιβλία. Τόνισε ότι στόχος του οργανισμού είναι “να δώσουμε αξιόπιστα στοιχεία σε όποιον ζητήσει για να πάρει αποφάσεις” επισημαίνοντας ότι από τον οργανισμό τροφοδοτούνται και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δήλωσε ότι “νοιώθω περήφανος για το έργο που έχει κάνει αυτός ο οργανισμός”.

Τα 5 (αναπάντητα) ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα με κύριο αποδέκτη τον Σωτήρη Τσιόδρα. Παρόλα αυτά ο ίδιος δεν θέλησε να πάρει τον λόγο και να απαντήσει δευτερολογώντας.

Χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος απεύθυνε στον Σωτήρη Τσιόδρα 5 συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • Δυο μέλη της επιτροπής έχουν δηλώσει ότι η πρόταση τους για το άνοιγμα του τουρισμού, μόνον μετά από υποχρεωτικά τεστ, δεν λήφθηκε υπόψη από την κυβέρνηση. Ενόψει των παραπάνω, γιατί δεν δίδονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων ούτως ώστε να ξέρουμε τι προτείνετε εσείς με την επιστημονική ευθύνη σας και τι κάνει η κυβέρνηση.
  • Αν η Επιτροπή Υγείας όταν γνωμοδοτεί προς στην κυβέρνηση, π.χ. για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, λαμβάνει υπόψιν τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων όταν γνωμοδοτεί. Ο κ. Μαγιορκίνης είχε δηλώσει ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο Πολυτεχνείο.
  • Έχετε τοποθετηθεί ορισμένες φορές σε θέματα εκτός της ειδικότητας σας. Λόγου χάρη, στις 26 Οκτωβρίου είχατε δηλώσει πως είναι αδύνατον να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή σε μεγαλύτερα και περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πως το θέμα του συνωστισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία. Είναι αυτό ένα θέμα που ανάγεται στη γνώμη των εμπειρογνωμόνων; Δεν παρείχε η θέση αυτή άλλοθι στην κυβέρνηση να εκδυθεί των δικών της ευθυνών;
  • Έχουμε ασκήσει δριμεία και διαρκή κριτική στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της: για ανακολουθίες, αντιφατικές αποφάσεις, για μη λήψη αναγκαίων μέτρων όπως για το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τα μη μαζικά τεστ, ιδίως στους χώρους εργασίας τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ.
  • Πιστεύετε ότι έπρεπε να έχουν και στη χώρα μας γίνει μαζικά τεστ όπως σε άλλες χώρες; Η Σλοβακία π.χ. έχει εξετάσει πάνω από το 60% του πληθυσμού της. Δεν θα ήταν αυτό ένα αποτελεσματικό εργαλείο;
  • Στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπερψηφίστηκε τροπολογία που υιοθετεί την πρόταση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος η ΕΕ να πάρει τις πατέντες των εμβολίων, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί, αυτό που και εσείς αποδεχτήκατε και σας τιμά, ότι είναι ένα δημόσιο αγαθό. Και γενικότερα η ΕΕ να πάρει πρωτοβουλίες στον ΠΟΥ γιατί αυτό αφορά όλον τον κόσμο: οι πολυεθνικές των φαρμάκων πουλάνε στις φτωχότερες χώρες πιο ακριβά από ότι σε χώρες εκτός της ΕΕ. Ποια είναι η άποψη σας για την πρόταση αυτή;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα