Τσίπρας: “Αυτό που κάνει η κυβέρνηση με το ρεύμα είναι δολοφονικό”

Τσίπρας: “Αυτό που κάνει η κυβέρνηση με το ρεύμα είναι δολοφονικό”
Αλέξης Τσίπρας Aris Oikonomou/ SOOC

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά για την κυβερνητική πολιτική και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ζήτημα της ακρίβειας στην ενέργεια. Το μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη και η άποψή του για τα εσωκομματικά.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βέλη κατά του Κυριάκου Μητσοτακη για την πολιτική του στο ζήτημα της ενέργειας και διέψευσε ότι υπάρχει ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο Open, o αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι “η κυβέρνηση την έχει λερωμένη τη φωλιά της. Πως είναι δυνατόν να έχι η χώρα την ακριβότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα;

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία η τιμή δεν είναι ούτε μισή. Το 99% των αυξήσεων πηγαίνει στο καταναλωτή. Αυτή είναι ελεύθερη αγορά; Η απάντηση είναι δυο λέξεις: Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πλαίσιο αισχροκέρδειας είναι πρωτοφανές.Θα το κάνουμε λοιπον όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Θέλουμε να κόψουμε τα κλεφτόδεντρα.

Πλαφόν στη χονδρική τιμή και παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας. Απλά τα πράγματα και χωρίς δημοσιονομικό κόστος”.

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνησή του ψήφισε τη διάταξη για το Χρηματιστήριο Ενέργειας τόνισε:Το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι ευρωπαϊκή οδηγία. Γι’ αυτο νομοθετήσαμε. Αυτό είναι το νομικό πλαίσιο αλλά εφαρμόζεται στρεβλά στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης.Aυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι δολοφονικό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κοιτάξτε γύρω σας. Εχουν ανατιναχθεί οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Πως θα τα βγάλουν πέρα αυτοί οι άνθρωποι;Η ΔΕΗ δεν μπορεί να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικα κριτήρια σε περιόδους κρίσεις. Και να έχουν τα γαλάζια golden boys παχυλούς μισθούς και μπόνους. Ζούμε έναν παραλογισμό”.

Για τα μέτρα που προτείνει είπε ότι “τα περισσότερα από όσα εξήγγειλα δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Αυτό είναι σαφές. Μειώνουμε το κέρδος της δημόσιας επιχείρησης και των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν και μέτρα που θα έχουν κόστος όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Θα ανακουφίσουν όμως τον κόσμο.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Με τόσο υψηλό πληθωρισμό πρέπει και οι εργαζόμενοι να ζήσουν. Είναι απαραίτητο. Η αύξηση που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι της πλάκας.Yπάρχει ανάγκη και για μερική διαγραφή του χρέους της πανδημίας. Δεν θα πληρωθούν αλλιώς τα χρήματα αυτά. Αρα τα μέτρα που προτείνουμε είναι ρεαλιστικά και κοστολογημένα. Πρόκειται για παρεμβάσεις για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία.Η κοινωνία έχει θυμό και οργή. Το ζήτημα της κυβερνητικής κατάρρευσης είναι απολύτως εμφανές. Οταν μιλάει η τσέπη, η δυσαρέσκεια είναι πολύ μεγάλη. Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι είμαι ο παλαιότερος ο αρχηγός. Εγώ δεν κουβαλάω όμως πολιτικό όνομα 60 και πλέον ετών.Στην πανδημία είμαστε πρώτοι στους θανάτους. Το δύσκολο δεν είναι η πρωτιά στις εκλογές, είναι η ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι επιβεβλημένο και έντιμο να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες”.

Στο σχόλιό του για το ουκρανικό τόνισε ότι “η Eλλάδα δεν μπορεί να ασκήσει μία ουδέτερη πολιτική στην Ουκρανία όπως η Τουρκία. Αλλά δεν είχε κανένα λόγο να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία και να γίνει μέρος της σύγκρουσης. Η καταδική της ρωσικής εισβολής και η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου είναι δεδομένες. Το να στείλουμε οπλισμό όμως δεν προσέφερε κάτι στη χώρα”.

Κάλεσε, επίσης, τον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής: “Καλό είναι ο κ. Ανδρουλάκης να μας πει τι θέλει. Να μιλήσει προγραμματικά. Κινείται στην γκρίζα ζώνη. Επιλέξαμε μην ξεχνάτε την απλή αναλογική, άρα δεν θέλουμε να στραγγαλίσουμε κανέναν. Εγώ κατέθεσα 5+1 σημεία. Τους Πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο ελληνικός λαός και τους διαμορφώνουν οι συσχετισμοί στις κάλπες. Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να μιλήσει για πολιτικές όχι για πρόσωπα. Να μας πει ποιον προτείνει λοιπόν για τη θέση του Πρωθυπουργού. Θα μας βγάλει δηλαδή άσο από το μανίκι;

Η απεύθυνσή μας δεν είναι μόνο στο ΚΙΝΑΛ. Οσοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους πριν τις εκλογές, θα έχουν πρόβλημα μετά. Να δώσουμε εικόνα στον κόσμο θέλουμε και να φύγει η κυβέρνηση της δεξιάς. Το ΚΙΝΑΛ συγκυβέρνησε με τη ΝΔ, γι’ αυτό κατέληξε στα μονοψήφια ποσοστά. Σε κυβέρνηση που έκλεισε την ΕΡΤ. Και ο κ. Ανδρουλάκης ήταν τότε γραμματέας”.

Τέλος, στο εσωκομματικό πεδίο εμφανίστηκε ενωτικός: “Το συνέδριό μας ήταν μαζικό και πήρε ομόφωνες αποφάσεις. Το κόμμα μας έχει ανασυνταχθεί, το μήνυμα είναι πολύ ηχηρό. Και θέλουμε και μπορούμε. Στα συνέδρια της αριστεράς, τα μη προκάτ συνέδρια, αυτά γίνονται. Εγιναν και ψηφοφορίες. Εγινε διάλογος με πάθος, έτσι κάνουμε στην αριστερά. Οι εντάσεις δεν είναι πρωτόγνωρες. Δεν υπάρχει ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μερίδα του τύπου δημιουργεί εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει και η μεγάλη εικόνα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση”.

Οικονόμου: “Ψέμα ο ισχυρισμός για την τιμή χονδρικής”

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε:

“Η Μεγάλη Εβδομάδα προσφέρεται για περισυλλογή και αυτογνωσία και όχι για ψέματα και υποκρισία. Είναι ψέμα ολκής ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα πως η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα ανήλθε σε 272,68ευρώ/MWh, όντας χαμηλότερη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία.

Είναι υποκρισία το ότι παρέλειψε να αναφερθεί στις τιμές στη λιανική αγορά, αυτές που τελικά πληρώνουν οι πολίτες, και που διαμορφώνονται μετά και την οικονομική στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση. Τον Μάρτιο η μέση τιμή στην Ελλάδα ανήλθε σε 0,236 ευρώ/KWh και ήταν χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώθηκε σε 0,255 ευρώ/ kWh, και από άλλες 13 χώρες. Μάλιστα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, στις οποίες αναφέρεται διαρκώς, είχαν υψηλότερες τιμές στην λιανική αγορά, με 0,384 ευρώ /kwh και 0,245 ευρώ/ kWh αντίστοιχα.

Η τραγωδία του κ. Τσίπρα είναι ότι, ύστερα από δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με μια αποτυχημένη κυβερνητική θητεία στην πλάτη του, γέρασε πολιτικά χωρίς να γίνει σοφός. Για αυτό και αντιμετωπίζει με αφέλεια και ελαφρότητα τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση εδώ και εβδομήντα χρόνια, ισχυριζόμενος ότι είναι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που έχει μια άμεση εύκολη λύση για όλα τα τεράστια προβλήματα”.

Ηλιόπουλος: “Οι πολίτες θα στείλουν τον λογαριασμό στον Μητσοτάκη”

Από την πλευρά του, απαντώντας στον Γ. Οικονόμου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε:

Το θράσος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεπερνάει κάθε όριο. Αφού πρώτα μας είπαν ότι δεν θα μειώσουν τον ΕΦΚ για να μην κερδίσουν όσοι “έχουν Καγιέν” σήμερα ο εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη είπε στους πολίτες ότι τελικά οι τιμές στην λιανική είναι καλές και δεν χρειάζεται να διαμαρτύρονται. Και ας είναι πάλι σήμερα πρωταθλήτρια η Ελλάδα με την ακριβότερη τιμή χονδρικής στα 268 ευρώ, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία έχουν 85 ευρώ.

Για τους Λουδοβίκους του Μαξίμου τα προβλήματα των πολιτών μοιάζουν σαν ένας ξένος κόσμος. Ούτε τους ενδιαφέρει ούτε θέλουν να τα αντιμετωπίσουν. Να είναι σίγουροι όμως ότι οι πολίτες θα στείλουν τον λογαριασμό στον κ. Μητσοτάκη. Η προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη η κοινωνία θα έρθει και θα φέρει την απαραίτητη πολιτική αλλαγή.

Τέλος, συνιστούμε τον κ. Οικονόμου να είναι πιο προσεκτικός στις αναφορές του για «παλαιό», καθώς είναι εκπρόσωπος ενός Μητσοτάκη”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα