Τσίπρας: Δυναμικός ρεαλισμός, η στρατηγική για την Ελλάδα στην μετα-Covid εποχή

Τσίπρας: Δυναμικός ρεαλισμός, η στρατηγική για την Ελλάδα στην μετα-Covid εποχή
Ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εξωτερική πολιτική που θα ταυτίζει το εθνικό συμφέρον με την ειρήνη και θα προασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα, προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για την επαύριο της πανδημίας.

“Δυναμικός ρεαλισμός”. Τις δύο αυτές λέξεις χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να περιγράψει την στρατηγική της χώρας στην διεθνή σκηνή, έτσι όπως η τελευταία θα διαμορφωθεί στην εποχή μετά την παγκόσμια πανδημία. Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ξεκαθάρισε ότι προκρίνονται ο διάλογος και οι διπλωματικές λύσεις, ταυτόχρονα όμως σημείωσε ότι δεν χωρούν αυταπάτες στον τρόπο προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει να έχει φοβική πολιτική για τα Δυτικά Βαλκάνια και να βασιστεί στο κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα στην περίοδο μετά την πανδημία δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιστρέψει στα μοντέλα του παρελθόντος. Επισημαίνοντας ότι απαιτείται μια στρατηγική “δυναμικού ρεαλισμού”.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο οικονομικό επίπεδο “πρέπει να οικοδομήσουμε ένα οικονομικό μοντέλο βασισμένο στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην άμβλυνση των ανισοτήτων”. Αυτό επισήμανε πρέπει να γίνει “με όρους που συνάδουν με τις δυναμικές πολιτικές που βλέπουμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αξιοποιούν τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στην ΕΕ την τελευταία περίοδο για να αμβλύνουν τις ανισότητες και να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή”. Στην λογική αυτή τόνισε πως πρέπει “να παλέψουμε για τα δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα, είτε μιλάμε για τα δικαιώματα του παιδιού, των γυναικών και των ομόφυλων ζευγαριών, είτε τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας ή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας”.

Όσον αφορά την διεθνή θέση της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως “η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας του 21ου αιώνα, πρέπει να αξιοποιεί τις μοναδικές δυνατότητες και τα δίκτυα που διαθέτει για να προωθεί τα εθνικά της συμφέροντα και να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο και τον λόγο της στις εξελίξεις, ανεξαρτήτως των διαφορών της στην περιοχή”. Τάχθηκε υπέρ “μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ταυτίζει το εθνικό μας συμφέρον με την αναβάθμιση του διεθνούς μας ρόλου ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας”. Διευκρίνισε πως “αυτό αφορά κατά πρώτο λόγο τόσο την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έναντι τρίτων, όσο και την επίλυση διαφορών βάσει του διεθνούς δικαίου”

Πιο ειδικά τα 3 μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι “σε σχέση με την Τουρκία αποτελεί μείζον λάθος μια συντηρητική πολιτική μη-λύσης και προσχώρησης σε λογικές διπλωματικής ανάσχεσης αντί της ανάπτυξης μιας δυναμικής στρατηγική λύσης”. Τάχθηκε υπέρ των διμερών συμφωνιών με χώρες της ευρύτερης περιοχής, σχολίασε όμως ότι “όπως αποδείχτηκε και πέρσι που το Oruc Reis παραβίαζε για 3 μήνες τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι δήθεν μπορεί να δημιουργηθεί μια περιφερειακή ασπίδα ανάσχεσης απέναντι στην Τουρκία, αν έρθει η δύσκολη στιγμή. Ούτε ότι η Κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιστρέψει ή να παγώσει την θετική ευρωτουρκική ατζέντα με την Τουρκία αν αυτή επανέλθει στις παραβιάσεις”.

Σχετικά με το Κυπριακό είπε πως “είναι σαφές ότι οι Τουρκικές θέσεις σε σχέση με το Κυπριακό είναι πιο μακριά από τη διεθνή νομιμότητα από ποτέ. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική επιμονή στις πάγιες θέσεις μας για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, βασισμένη σε κράτος με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα”.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα δυτικά Βαλκάνια τονίζοντας πως “είναι σαφές ότι οι Πρέσπες άνοιξαν νέες δυνατότητες ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην περιοχή και στην ευρωπαϊκή της προοπτική”. Σχολιάζοντας την στάση της κυβέρνησης για την Συμφωνία των Πρεσπών είπε πως “θεωρώ θετικό ότι η Κυβέρνηση τιμά τη Συμφωνία αλλά την ίδια στιγμή την βλέπουμε – εγκλωβισμένη στα εσωκομματικά της – να μην προχωρά όχι στην διοργάνωση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας για νέες συμφωνίες, αλλά ούτε στην κύρωση των παλιών μνημονίων που έχουν απτά οφέλη για τη χώρα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα