Τσίπρας: Έχουμε νέα φιλοσοφία για την αυτοδιοίκηση – Θελήσαμε να γίνουν ουσιαστικές τομές

Τσίπρας: Έχουμε νέα φιλοσοφία για την αυτοδιοίκηση – Θελήσαμε να γίνουν ουσιαστικές τομές
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Κρήτη Eurokinissi

"Στους λεγόμενους μικρούς δήμους, δεν υπάρχουν τόσο δεξιοί και αριστεροί δήμαρχοι, ΣΥΡΙΖΑ ή Νέοδημοκράτες" ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη, συμπληρώνοντας ότι " Υπάρχουν δήμαρχοι που αγαπούν τον τόπο και είναι ανιδιοτελείς και υπάρχουν και οι άλλοι που λειτουργούν με ιδιοτέλεια".

«Για μας ως κυβέρνηση το δίκαιο γίνεται πράξη. Για μένα προσωπικά είναι πολύ σημαντικό να βλέπω και να καταλαβαίνω την ψυχή του ανθρώπου». Αυτές οι δύο φράσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έγιναν αποδεκτές με χειροκροτήματα από τους πολίτες στο Σπήλι Ρεθύμνου, όπου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της παραμονής του και της περιοδείας του στην Κρήτη για μία εβδομάδα.

Ο Αλ. Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό, Παύλο Πολάκη, επισκέφτηκε το Σπήλι στο Ρέθυμνο – μια περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου, τον οποίο όπως ανέφερε, γνωρίζει πολλά χρόνια, και μαγεμένος από τους ανθρώπους και το τοπίο, δεν μπορεί να αποχωριστεί. «Σας γνωρίζω πολλά χρόνια και ως επισκέπτης στον τόπο σας μαγεύτηκα από τη χάρη του, την ομορφιά του», είπε στους συγκεντρωμένους πολίτες, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι μικροί τόποι έχουν την μεγάλη αξία – και για τον λόγο αυτό, η επίσημη Πολιτεία πρέπει να είναι δίπλα τους αλλά και στους δημάρχους, οι οποίοι γνωρίζουν πιο είναι το καλό για τον τόπο τους και προσπαθούν για αυτό.

«Σε ό,τι αφορά την αυτοδιοίκηση στους λεγόμενους μικρούς δήμους, εκεί που το έργο των δημάρχων φαίνεται στον κόσμο, δεν υπάρχουν τόσο δεξιοί και αριστεροί δήμαρχοι, ΣΥΡΙΖΑ ή Νέοδημοκράτες. Υπάρχουν δήμαρχοι που αγαπούν τον τόπο και είναι ανιδιοτελείς και υπάρχουν και οι άλλοι που λειτουργούν με ιδιοτέλεια. Εμείς, με αυτό το γνώμονα κινηθήκαμε, όχι μόνο στο δικό σας δήμο, αλλά σε όλους τους δήμους της χώρας και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κόμμα του 3 με 4%, που πήγε στο 36%, οπότε δεν πρόλαβε να φτιάξει δεσμούς στην αυτοδιοίκηση, με δημάρχους. Βρεθήκαμε να έχουμε τη διακυβέρνηση της χώρας και θελήσαμε να αφήσουμε πέντε πράγματα, κάποιες ουσιαστικές τομές στο χώρο της αυτοδιοίκησης, χωρίς το άγχος να θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους δικούς μας δημάρχους. Γιατί ούτως ή άλλως ήταν λιγοστοί και διότι θέλαμε να μπούμε σε μία άλλη φιλοσοφία, που πιστεύω ότι είναι σωστή, σε ότι αφορά την αυτοδιοίκηση. Φροντίσαμε να λειτουργήσουμε με κριτήρια ίσα για όλους και δώσαμε κίνητρα και δυνατότητες σε όσους δημάρχους αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους να το πράξουν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να βοηθάει μία κυβέρνηση τον δήμαρχο ενός τόπου να αφήσει έργο:

«Πιστεύω πως αφήσαμε ένα σημαντικό έργο στην αυτοδιοίκηση, εδώ, στον δήμο Αγίου Βασιλείου, ως κυβέρνηση σταθήκαμε δίπλα στον Γιάννη Ταταράκη, που όπως όλα δείχνουν θα βγει από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Έργο όπως ο βιολογικός καθαρισμός, έργο που είναι μία σπουδαία εξέλιξη, αλλά και ο δρόμος που συνδέει τη Σούδα με τον Κόρακα και από κει με το Φραγκοκάστελο, που θα είναι ένας δρόμος ο οποίος θα δώσει σημαντική πνοή στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Αγίου Βασιλείου που πραγματικά είναι και μοναδικής ομορφιάς και μοναδικής αξίας για όσους ακόμα αντιλαμβάνονται την ομορφιά, όχι με όρους πολυτελείας αλλά με όρους πραγματικής φυσικής ομορφιάς που την βρίσκεις στον τόπο αυτό και που ακόμα δεν έχει και δεν πρέπει να χαλάσει. Διότι η ανάπτυξη εδώ στην περιοχή, πρέπει να παραμείνει ανάπτυξη ήπιας μορφής».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ψυχή των ανθρώπων που την βρίσκει ο καθένας στον τόπο του Αγίου Βασιλείου – ψυχή με ομορφιά όπως τόνισε, ίδια με την ομορφιά του περιβάλλοντος. «Αυτό βρήκα εδώ και δεν το αλλάζω με τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία. Όπως επίσης βρήκα και τον Γιάννη Ταταράκη τον δήμαρχο σας, έναν άνθρωπο που έχει έγνοια και αγάπη για τον τόπο. Και εμάς δε μας νοιάζει αν οι ιδέες του είναι στην αριστερά ή στην δεξιά, μας νοιάζει που οι ιδέες του ταυτίζονται με τις δικές μας, ώστε να προχωρήσουμε κάποια πράγματα μπροστά για αυτό τον τόπο που και εσείς και εμείς τον αγαπάμε», είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτή είναι η νέα φιλοσοφία που διέπει την κυβέρνηση για την αυτοδιοίκηση: «Με αυτή τη νέα φιλοσοφία θα δουλέψουμε καλύτερα στην αυτοδιοίκηση, καθώς και με τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος «Κλεισθένης» (σε ό,τι αφορά την ανακατανομή των πόρων ώστε να στηριχτούν ορεινοί και απομακρυσμένοι δήμοι, οι νησιωτικοί δήμοι) και φυσικά με το πρόγραμμα «Φιλόδημος», με το οποίο έπεσαν χρήματα στην αυτοδιοίκηση και μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα πράγματα».

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στους δημότες αλλά και στον δήμαρχο, ότι θα ασχοληθεί και θα βοηθήσει για την κατασκευή του νέου δρόμου που θα εξυπηρετήσει την παραλιακή ζώνη Σούδα – Κόρακα – Παλαιόχωρα – Φραγκοκάστελο, με τη φράση «είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη».

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου μιλώντας προς όλους τους παρευρισκόμενους για τον πρωθυπουργό, εξέφρασε την έκπληξη του όπως είπε για το ότι «είναι σεμνός και ταπεινός άνθρωπος, που αν και πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας με έκανε να αισθάνομαι όμορφα και χαλαρά μαζί του. Όπως μου έκανε εντύπωση πως εδώ και 15 χρόνια επισκέπτεται την περιοχή από απλός πολίτης και μέχρι και σήμερα που είναι πρωθυπουργός διαμένει στο ίδιο χώρο στα ίδια δωμάτια του ίδιου χωριού. Χαίρομαι που ο πρωθυπουργός της χώρας γνωρίζει τόσο καλά το Ρέθυμνο και τον δήμο μας – και μάλιστα περιοχές που προσωπικά κάποιες δεν τις γνωρίζω καλά. Είστε παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την πολιτική, για το πώς πρέπει να φερόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Ταταράκη τα τελευταία χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση έχει λάβει μία μεγάλη ανάσα δεδομένου ότι πολλά πράγματα όπως ανέφερε έγιναν στους μικρούς 89 μικρούς ορεινούς δήμους της χώρας που πήραν απλόχερα χρήματα. «Είκοσι εκατομμύρια ευρώ θεσμοθετημένοι πόροι, 22% αύξηση θα λάβει ο δήμος Αγίου Βασιλείου με 250 χιλιάδες περίπου ευρώ, τα οποία θα λάβει παραπάνω από τα χρήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση του δήμου. Επίσης ο δήμος θα λάβει επιπλέον χρήματα μετά από μία έκτακτη επιχορήγηση με απόφαση της κυβέρνησης, που θα φτάσει στο 30% ως αύξηση της τακτικής επιχορήγησης. Για μελέτες, ο δήμος Αγίου Βασιλείου, από τα 10 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν στους ορεινούς δήμους Βασιλείου θα λάβει 100.000 ευρώ», είπε ο δήμαρχος. Μιλώντας επίσης για το πρόγραμμα Φιλόδημος που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, είπε ότι «είναι ένα πρόγραμμα με την προσωπική σφραγίδα του Πάνου Σκουρλέτη και προσωπική επιτυχία του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος μαζί με τον υπουργό κ. Χαρίτση δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τους ορεινούς δήμους και όχι μόνο. Εμείς έχουμε λάβει πέντε εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και αναμένουμε ακόμη 2,5 εκατομμύρια από το πρόγραμμα. Ο «Φιλόδημος» έδωσε αναπτυξιακή προώθηση και προοπτική στους δήμους, σε έργα όπως αποχέτευση, ύδρευση, άρδευση, αγορά μηχανημάτων, αντιπλημμυρικά έργα, παιδικές χαρές, γήπεδα. Όλα αυτά γίνονταν από το συγκεκριμένο ευέλικτο πρόγραμμα που αντικατέστησε το ΕΣΠΑ, το οποίο είχε πολλές χρονοβόρες διαδικασίες, με αποτέλεσμα οι μικροί δήμοι να ήταν αδύνατο να καταθέσουν προτάσεις». Τέλος, όπως ανέφερε στον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, από το υπουργείο Υποδομών έχει λάβει 6 εκατ. ευρώ για τις φυσικές καταστροφές, ευχαριστώντας για το γεγονός ότι ως κυβέρνηση στέκεται τόσο κοντά και δίπλα στο δήμο Αγίου Βασιλείου – κάτι το οποίο βοηθάει πάρα πολύ να αντιλαμβάνονται οι πολίτες το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει το ενδιαφέρον της επίσημης πολιτείας σε μικρές περιοχές.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο, να πράξει ό,τι το δυνατόν για τον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης. «Δεν είναι το μόνο μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο αλλά είναι το έργο πνοής για όλους εμάς τους κατοίκους 600.000 άνθρωποι και πέντε εκατομμύρια επισκέπτες κάθε καλοκαίρι» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός, μετά από μία βόλτα στο κέντρο του χωριού, κάθισε για φαγητό μαζί με όλους τους παρευρισκόμενους πολίτες, ευχόμενος να βρεθούν και πάλι, έχοντας όλοι, όπως ανέφερε, υγεία. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι «νιώθω για αυτόν τον τόπο αληθινή αγάπη». Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία παράκαμψη 120 χιλιομέτρων για να βρεθεί στο Σπήλι παρά το γεγονός ότι σήμερα το απόγευμα θα μιλήσει σε κεντρική ομιλία στο Εθνικό Στάδιο Χανίων – και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «την κούρασή μου την ξεπερνάω με την αισιοδοξία που έχω στις σκέψεις μου και την καλή διάθεση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα