Γ. Τσίπρας: Να ενημερώσει ο υπουργός Άμυνας για το είδος του οπλισμού που στείλαμε στην Ουκρανία

Ο Γιώργος Τσίπρας στο βήμα της Βουλής
Ο Γιώργος Τσίπρας στο βήμα της Βουλής EUROKINISSI

Ο Γιώργος Τσίπρας με δήλωσή του τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το ζήτημα του είδους του οπλισμού που έστειλε στην Ουκρανία.

Ο Γιώργος Τσίπρας επανέφερε τη Δευτέρα στη Βουλή τη συζήτηση για το είδος του οπλισμού που η Ελλάδα έστειλε στην Ουκρανία.

Οπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Άμυνας.

ADVERTISING

Αναλυτικά η σχετική δήλωση:

Για πολλοστή φορά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος σήμερα στη Βουλή αρνήθηκε να απαντήσει ρητά σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τι ακριβώς έχει αποσταλεί ως οπλισμός προς την Ουκρανία. Οι απαντήσεις μονίμως περιορίζονται στο ότι: 1. έχει ήδη δοθεί απάντηση από το ΥΠΕΘΑ με το από 24 Μαρτίου 2022 έγγραφο 3592 στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και, 2. αυτά τα οποία εστάλησαν προέρχονται «από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων». Και οι δυο απαντήσεις δημιουργούν περισσότερα ερωτηματικά από όσα απαντούν.

Σε ότι αφορά το από 24 Μαρτίου 2022 έγγραφο του ΥΠΕΘΑ, ενώ γίνεται ρητή αναφορά στο τύπο και την ποσότητα των «400 τυφεκίων τύπου ΑK-47», το έγγραφο επιπλέον αναφέρεται γενικόλογα σε «εκτοξευτές, τους οποίους η χώρα μας είχε προμηθευτεί προ πολλών ετών» και σε «πυρομαχικά για τα ως άνω όπλα». Επειδή είναι πλήθος τα δημοσιεύματα, πρόσφατα (πχ εφημερίδα «Δημοκρατία») και παλαιότερα, ότι δεν πρόκειται μόνον για εκτοξευτήρες RPG, επειδή το είδος του οπλισμού που απεστάλη προφανώς καθορίζει και το βαθμό εμπλοκής της χώρας στην πολεμική σύγκρουση της Ουκρανίας που κακώς αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και επειδή, τέλος, ενδεχόμενα υφίσταται ζήτημα μείωσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας οφείλει να απαντήσει ρητά και συγκεκριμένα για τον τύπο και την ποσότητα του οπλισμού και να αφήσει τις γενικόλογες απαντήσεις.

Σε ότι αφορά «τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων» από τα οποία προέρχεται ο οπλισμός, να ενημερώσουμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι είναι ακριβώς τα αποθέματα που κρίνουν την αμυντική ικανότητα μιας χώρας από χρονική άποψη. «Αποθέματα» δεν σημαίνει ότι δεν τα έχουμε ανάγκη. Κατά συνέπεια οφείλει να ενημερώσει για το εύρος των αποθεμάτων από τα οποία αφαιρέθηκε ο οπλισμός που απεστάλη. Δημόσια ή σε απόρρητη διαδικασία, όπως ο ίδιος κρίνει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γιώργος Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ, Πόλεμος στην Ουκρανία
SHARE:

24Media Network