Τσίπρας: Ετοιμάζουν νέο μνημόνιο. Να τελειώνουμε με τη λιτότητα τώρα

Τσίπρας: Ετοιμάζουν νέο μνημόνιο. Να τελειώνουμε με τη λιτότητα τώρα

Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Ολλανδία, σε εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Μιλώντας σε εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ολλανδίας, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. "Ήλθε στην εξουσία ως εχθρός της λιτότητας και αποχωρεί από αυτή ως τυφλός νεοφιλελεύθερος, επευφημητής της κ. Μέρκελ", είπε μεταξύ άλλων.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Σαμαράς προετοιμάζει νέο μνημόνιο "ίσως με ένα διαφορετικό όνομα, αλλά με τις ίδιες πολιτικές, με νέα μέτρα λιτότητας".

"Γι' αυτό", πρόσθεσε, "ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είναι αυτός που στην πραγματικότητα θέτει το δίλημμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα: Λιτότητα ή ανάπτυξη, Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ".

Στο πλαίσιο συζήτησης του Σοσιαλιστικού κόμματος της Ολλανδίας (SP) με θέμα: "Δημοκρατία, Οικονομία και Κοινωνία", ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Δημοκρατία στην Ευρώπη βρίσκεται σε υποχώρηση, και ο λόγος είναι ο νεοφιλελευθερισμός.

Όπως εξήγησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός είναι και ο κύριος λόγος της υποψηφιότητάς του ως πρόεδρος της Κομισιόν: Ο τερματισμός της λιτότητας και η επανάκτηση της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι κύριες αιτίες που θέτουν σε κίνδυνο τη Δημοκρατία είναι οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού που προκαλούν την ανεργία και η έλλειψη διαφάνειας αλλά και η έλλειψη αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, σημειώνοντας μάλιστα ότι η ΕΕ είναι μακριά από τους λαούς της Ευρώπης.

"Καταλαβαίνω την κ. Μέρκελ να αντιδρά με θυμό, όταν η Ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ απειλούν την Ευρώπη της ιδεολογίας της, την Ευρώπη των συμφερόντων της, που έχει χτίσει αργά αλλά σταθερά κατά τα χρόνια της κρίσης.

Αλλά δύσκολα κατανοώ τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά. Ήρθε στην εξουσία ως εχθρός της λιτότητας, (...) θα την αφήσει ως τυφλός νεοφιλελεύθερος, ένα φίλος της λιτότητας και ένας επευφημητής της κας Μέρκελ".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η καγκελάριος Μέρκελ στη Γερμανία, μαζί με τη νεοφιλελεύθερη γραφειοκρατική ελίτ στις Βρυξέλλες, αντιμετωπίζουν την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σαν οικονομικές στρεβλώσεις και την εθνική κυριαρχία ως μια ενόχληση. Γι 'αυτό αναγκάζουν την Ευρώπη να φορέσει το ζουρλομανδύα της λιτότητας.

"Η κρίση στην Ευρώπη συνεχίζεται. Όσο περισσότερο διαρκεί τόσο περισσότερο αποσταθεροποιεί τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης . Όσο περισσότερο διαρκεί απειλεί τη σταθερότητα της Ευρωζώνη. Έχει αποκαλύψει τόσο τις ανεπάρκειες όσο και τα όριά της αυτή η διαδικασία", κατέληξε.

(Πηγή φωτογραφίας, Γιάννης Μπουρνούς)

SHARE:

24Media Network