Τσίπρας: “Φέρνετε το νομοσχέδιο από φόβο για τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται”

Τσίπρας: “Φέρνετε το νομοσχέδιο από φόβο για τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται”
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις Eurokinissi

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για διαμοιρασμό 20 εκατ. "χωρίς κριτήρια, με μόνο στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης", "λες και ήταν λεφτά της οικογένειας σας".

«Επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία», «που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από τη Μεταπολίτευση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να ρυθμίσει πράγματα που αντιστοιχούν στην κοινή λογική και πως, αντίθετα, προσπαθεί «να επαναφέρει διατάγματα του 1971». Κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «έχει αποφασίσει να ξοδέψει το χρόνο του ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσει αλλά για να γκρεμίσει». Να «εκδικηθεί», όπως είπε, μια Ελλάδα «που προχώρησε όταν άφησε πίσω το κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομα της» και την Αριστερά,»που είναι ο πολιτικός αντίπαλός της».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα αυτή την «αντιδραστική τομή» είναι γιατί «φοβάται» τις εξελίξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις «που έρχονται από Σεπτέμβρη» καθώς η χώρα «μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης». Και αυτό, όπως είπε, «παρά τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για διαμοιρασμό 20 εκατ. «χωρίς κριτήρια, με μόνο στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης», «λες και ήταν λεφτά της οικογένειας σας».

«Και ήρθε χτες η απόφαση του κ. Μαρινάκη να σας τα γυρίσει πίσω τα χρήματα αυτά που κατά τη δική σας εκτίμηση αντιστοιχούσαν στα δικά του μέσα. Τι έγινε; Δεν την κάνατε σωστά τη μοιρασιά;», σχολίασε. Ο κ. Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό ότι «δεν είναι μόνο εκτεθειμένος αλλά και καταγέλαστος» και πως δεν έχει άλλη επιλογή από το «να πάρει πίσω το πρόγραμμα της ντροπής» και εν συνεχεία, εφόσον θέλει να δώσει διαφημιστική πίτα, υπάρχουν όροι που προβλέπει ένα δημοκρατικό πλαίσιο, είπε. «Με όρους διαφάνειας, αξιοκρατίας, με πραγματικά κριτήρια τους εργαζόμενους, την αναγνωσιμότητα, την τηλεθέαση». «Με διαφάνεια και λογοδοσία, όχι έτσι», τόνισε.

θέλετε να περάσετε τον χρόνο που σας απομένει όχι χτίζοντας, αλλά γκρεμίζοντας

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε: «Έχω την αίσθηση ότι θέλετε να περάσετε τον χρόνο που σας απομένει όχι χτίζοντας, αλλά γκρεμίζοντας». «Θέλετε να γκρεμίσετε και να εκδικηθείτε για μία Ελλάδα η οποία συλλογικά άφησε πίσω το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομά της» συνέχισε.

Αναφερόμενος στα κεφάλαια της καμπάνιας “Μένουμε στο σπίτι” ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως μοιράστηκαν «σαν να ήταν χρήματα της οικογένειάς σας» και πρόσθεσε: «Μοιράστηκαν χωρίς κανένα κριτήριο, με μόνο στόχο τη χειραγώγηση». Σημείωσε δε πως χθες «ήρθε το απόγειο της γελοιοποίησης, με την απόφαση Μαρινάκη να επιστρέψει τα χρήματα».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε σε υψηλότατους τόνους, λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση κ. Μητσοτάκη δεν είστε μόνο εκτεθειμένος, αλλά και κατεγέλαστος» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω «το πρόγραμμα της ντροπής».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο προσπαθεί να διχάσει την κοινωνία, να οδηγήσει σε μία κατάσταση στην οποία «οι ηλικιωμένοι θα κατηγορούν τους νέους, οι φτωχοί τους πλουσίους, οι άνεργοι τους εργαζόμενους, ο δημόσιος υπάλληλος των 600 ευρώ τον υπάλληλο των 700 ευρώ, μία κοινωνία που θα τρώει τις σάρκες της, με την αστυνομία σε ρόλο εγγυητή της ομαλότητας, με την αστυνομία να αποφασίζει ποιος, πού και πότε θα διαδηλώσει».

Κανένα ελληνικό Σύνταγμα από το 1964 δεν επέβαλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ σε σύντομη αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «μετά από αυτό που έπαθε χθες είναι σε μία ανησυχία». «Δεν είναι εύκολο ο χορηγός σας να σας επιστρέφει τα χρήματα» σχολίασε καυστικά.

Την υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την είχαν μόνο τα χουντικά διατάγματα. Συνειδητά η ρήτρα αυτή απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975.

Το πιο εντυπωσιακό στο νομοσχέδιο αυτό δεν είναι σε αυτά που λέει, αλλά σε αυτά που παραλείπει, παρατήρησε. Απουσιάζει η όποια διάταξη που να περιορίζει την αστυνομική δράση, δεν προβλέπει ούτε την παραμικρή απαγόρευση, υποχρέωση, ευθύνη στις αστυνομικές αρχές.

«Η αστυνομία λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία» γράφει το άρθρο για τις υποχρεώσεις της αστυνομίας είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι αυτό στέλνει το εφιαλτικό μήνυμα «Το κράτος είστε εσείς». «Όλη η πολιτική της καταστολής, όλα όσα είδαμε έναν χρόνο τώρα, αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο» τόνισε, αναφερόμενος σε περιστατικά απρόκλητης βίας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρύθμιση που ορίζει ότι πρέπει ένα πρόσωπο να είναι υπεύθυνο για τη συγκέντρωση και να πληρώνει τυχόν καταστροφές. Όπως είπε στόχος δεν είναι άλλος από το να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Στο σημείο εκείνο καταφέρθηκε και κατά του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας πως «μεγαλύτερη ακόμη ντροπή είναι να ψηφίζεται κάτι τέτοιο από δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις». Σχολίασε δε πως μπορεί «πολλοί να ζήλεψαν την δική σας διαδρομή προς τα έδρανα της Ν.Δ. κ. Χρυσοχοΐδη». Κάλεσε δε τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής «να μην ξεχνούν ποια ιστορική παράδοση υπηρετούν» και υπογράμμισε «η Δημοκρατική Παράταξη σε αυτόν τον τόπο έχει και θα έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Απευθυνόμενος εκ νέου στον πρωθυπουργό τόνισε πως «σήμερα επιχειρείτε να ξηλώσετε είναι η δημοκρατική κατάκτηση της περιόδου της Μεταπολίτευσης». «Η Μεταπολίτευση μας έδωσε το Συμβόλαιο για την ομαλότερη περίοδο» είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος είναι από την πρώτη γενιά των τυχερών Ελλήνων που δεν έζησε πολιτικές διώξεις. «Η δική μου γενιά μεγάλωσε σε μία Ελλάδα που εξέλιξε σε προοδευτική κατεύθυνση το Σύνταγμά της, που κατοχύρωσε το οικογενειακό Δίκαιο, που προσάτευσε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που θέσπισε τη δημόσια εκπαίδευση και το εθνικό σύστημα υγείας» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως αυτό το Συμβόλαιο δεν γράφτηκε μόνο σε χαρτί, αλλά γράφτηκε στους δρόμους από τους ανθρώπους που υπέμειναν τα βάσανα μίας ζωής, από τους νέους του αντιδικτακτορικού αγώνα, της πολιτικής αλλαγής του 81, αλλά και αργότερα από τη γενιά του Γρηγορόπουλου και τους νέους του σήμερα. 

«Αυτοί που φοβάστε είναι αυτοί που σας πίστεψαν έναν χρόνο πριν… Εκεί που νομίζατε ότι θα βλέπουν οι πολίτες για πάντα το σωτήρα, βλέπουν τον πρωθυπουργό της μεγαλύτερης ύφεσης που έχει ζήσει η χώρα στην μεταπολεμική περίοδο και προβληματίζονται» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος κατανοεί πως ο δήθεν άτρωτος ηγέτης έχει χτίσει μία χάρτινη ηγεμονία».

«Νομοσχέδια σαν και αυτό θα βρουν την θέση που τους αξίζει: Στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας προς Φ. Γεννηματά: Αυτοκαταστροφική και παράλογη η επιλογή σας

«Η επιλογή σας να κάνετε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη 4ετία ήταν εύλογη επιλογή, ήσασταν κόμμα της αντιπολίτευσης. Σήμερα η επιλογή σας να κάνετε αντιπολίτευση πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβέρνηση είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, είναι μια παράλογη και αυτοκαταστρογική για εσάς επιλογή».

Αυτό απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Φώφη Γεννηματά, μετά την πρωτολογία της, και σχολίασε απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής: «Καθείς και οι επιλογές του σε αυτή τη ζωή και ο καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του». 

Της είπε πως αν θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση «βεβαίως ο δρόμος είναι ανοικτός». Ωστόσο, πρόσθεσε, «το μόνο πρόβλημα ενδεχομένως για εσάς να είναι ότι ίσως κ. Μητσοτάκης σε λίγο να μη σας έχει και τόσο ανάγκη, γιατί σας διεμβολίζει ήδη και παίρνει τα στελέχη που λοξοκοιτάνε και έχουν σαν όραμα να βρεθούν ξανά στα έδρανα, της κυβέρνησης του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στη ζωή και στην πολιτική υπάρχουν ορισμένες κορυφαίες στιγμές που κανείς καλείται να πάρει κορυφαίες στρατηγικές αποφάσεις είτε το συνειδητοποιεί είτε όχι και επέκρινε την κ. Γεννηματά για τρεις τέτοιες στρατηγικές επιλογές της ως αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής.

Ανέφερε ότι η πρώτη στρατηγική και κρίσιμη απόφαση για την κ. Γεννηματά ήταν όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε την απλή αναλογική και εκείνη επέλεξε «πέρα και έξω από κάθε λογική του στενού κομματικού σας συμφέροντος αλλά και των ιδεολογικών σας αναφορών, να πείτε όχι και να στηρίξετε και να δώσετε μαξιλάρι ασφαλείας στη δεξιά του κ. Μητσοτάκη». Αυτό, τόνισε, «παρά το γεγονός ότι εκπροσωπείτε ένα κόμμα που έχει την απήχηση που έχει στην ελληνική κοινωνία και θα μπορούσε να παίζει έναν κρίσιμο ρυΕίπε πως «δεύτερη κρίσιμη στρατηγική επιλογή» της ήταν να πάει απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, «κόντρα στις ιδέες της προοδευτικής παράταξης και να στηρίξετε τη δεξιά και μάλιστα τότε την ακραία λαϊκιστική εκδοχή της». Σημείωσε πως εξ όσων γνωρίζει ήταν μόνη στο κορυφαίο κομματικό όργανο που διαφώνησε με τις απόψεις των συντρόφων της τότε «που σε συνάφεια με την ιστορία, τις προοδευτικές ιδέες, τη στάση και τη θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, υπερασπίστηκαν μια συμφωνία θετική για τη χώρα που σήμερα τηρεί και ο κ. Μητσοτάκης».

«Η τρίτη στρατηγική επιλογή είναι τώρα», υπογράμμισε. Την κατηγόρησε ότι «επιλέγει όχι απλά να κάνει τη συνήγορο του κ. Μητσοτάκη, αλλά να υπερακοντίσει σε επιχειρηματολογία την κυβέρνηση και τη δεξιά και να μιλά με μια πολύ βαριά γλώσσα για παρακράτος και διαπλοκή». Είπε πως όχι μόνο αποφασίζει να ψηφίσει το νομοσχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Μητσοτάκη «που βρίσκεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές ευαισθησίες του προοδευτικού χώρου, που συρρικνώνει συνταγματικές ελευθερίες», αλλά ότι το κάνει και σε μια «δύσκολη στιγμή για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση». Εξήγησε ότι αναφέρεται στις εξελίξεις στην οικονομία, την «πολύ μεγάλη ύφεση και τις συνέπειες της στην κοινωνία», «σε όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με την απόπειρα χειραγώγησης ΜΜΕ με την περίφημη “λίστα Πέτσα” που είναι “λίστα Μητσοτάκη”». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα