Τσίπρας για Φιντέλ: Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών

Τσίπρας για Φιντέλ: Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών

Το "αντίο" του πρωθυπουργού στον Φιντέλ Κάστρο και των υπολοίπων αρχηγων κομμάτων και πολιτικών της χώρας μας. Αναφορά στην επί δεκαετίες επιρροή του στην ευρύτερη περιοχή έκανε ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος (Pics)

Συλλυπητήρια μηνύματα από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

"Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του Fidel Castro Ruz, ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης και διακεκριμένης προσωπικότητας του εικοστού αιώνα, της οποίας η επιρροή υπήρξε αισθητή για δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή. Εξ ονόματος του ελληνικού λαού και εμού προσωπικώς εκφράζω σε εσάς, Κύριε Πρόεδρε, αλλά και στον Κουβανικό Λαό βαθύτατα συλλυπητήρια", ανέφερε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

ADVERTISING

Με μια διπλή ανάρτηση, στον προσωπικό του λογαριασμό σε twitter και facebook, αποχαιρετά τον Φιντέλ Κάστρο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

"Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών", έγραψε ο πρωθυπουργός ο οποίος δημοσίευσε φωτογραφία που ανάρτησε ο ΣΥΡΙΖΑ: 

Στο λογαριασμό του στο facebook ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αναλυτικότερα έγραψε, ενθυμούμενος την επιστολή που είχε λάβει από τον αποθανόντα ηγέτη της Κούβας:

"Στις τωρινές πολιτικές συνθήκες στον πλανήτη μας κάθε απόφαση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να αναλύεται και να εφαρμόζεται με προσοχή, έγραφε η συγχαρητήρια επιστολή που είχα δεχθεί από τον ιστορικό ηγέτη της παγκόσμιας αριστεράς, τον Φιντέλ Κάστρο. Ο ίδιος υπήρξε εγγυητής της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας του λαού του, ενώ έθεσε τις βάσεις για την περιφερειακή συνεργασία στη Λατινική Αμερική. Η γενιά που φεύγει μας κληροδοτεί μια τεράστια ιστορική, συμβολική και πολιτική παρακαταθήκη, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε σε συνθήκες εξόχως δύσκολες, με την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού να έχει επέλθει, αλλά το όραμα του σοσιαλισμού να μην έχει βρει ακόμη την νέα άρθρωσή του. Γι'αυτό και όπως λέει ο Φιντέλ, όσοι αγωνίζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη, πρέπει να αναλύουν και να εφαρμόζουν με προσοχή κάθε πολιτική απόφαση.

Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών!".

Μητσοτάκης: Ιστορική προσωπικότητα χωρίς αμφιβολία

 

"Ο Φιντέλ Κάστρο υπήρξε αναμφίβολα μια ιστορική προσωπικότητα, σύμβολο της κουβανέζικης επανάστασης και μιας εποχής σκληρών διεθνών αντιπαραθέσεων που ανήκει πια στο παρελθόν.

Η πορεία του επιβεβαίωσε ότι πρόοδος χωρίς οικονομική και πολιτική ελευθερία, δεν μπορεί να υπάρξει", δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Το σχόλιο Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα social media, για τον θάνατο του Fidel Castro:

"Σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, αγωνίστηκε για τις ιδέες και τη χώρα του και έγινε παγκόσμιο σύμβολο", αναφέρει σε ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, για τον Φιντέλ Κάστρο, και προσθέτει: "η Iστορία σίγουρα δεν μπορεί να τον προσπεράσει. Θα τον κρίνει μακριά από εξιδανικεύσεις και αφορισμούς".

Η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο twitter:

"Hasta la victoria siempre" από το ΚΚΕ

"Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, την ΚΕ του ΚΚ Κούβας και σε όλο τον κουβανικό λαό", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

"Ο Φιντέλ Κάστρο αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στον κουβανικό λαό, στον αγώνα που δίνει και σήμερα ενάντια στο αμερικανικό εμπάργκο που συνεχίζεται και όλες τις προσπάθειες υπονόμευσης του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ".

"Ο Φιντέλ Κάστρο θα ζει για πάντα στην ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση των λαών όλου του κόσμου, των καταπιεσμένων στον αγώνα για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την τελική νίκη, για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Hasta la victoria siempre", γράφει μεταξύ άλλων το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας μας.

"Μία από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες πέρασε σήμερα στην ιστορία", αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά

"Μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες, ο Φιντέλ Κάστρο πέρασε σήμερα  στην ιστορία. Ο ασυμβίβαστος πολιτικός ηγέτης ο οποίος κατάφερε να απελευθερώσει την Κούβα ανατρέποντας τον Μπατίστα, και να την διατηρήσει συσπειρωμένη παρά τον αποκλεισμό της. Έμεινε στην ηγεσία της χώρας για μισό σχεδόν αιώνα, σπάνιο φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία", αναφέρει σε ανακοίνωσή της για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο η Δημοκρατική Αριστερά.

Και προσθέτει: "Αμφιλεγόμενος για πολλούς, αλλά αναμφίβολα μία φυσιογνωμία που επηρέασε όσο λίγοι την παγκόσμια ιστορία του 20ού αιώνα. Οι συμπατριώτες του οφείλουν πολλά, παρότι ταυτόχρονα του χρεώνονται δικαίως πολλά που αφορούν κυρίως τις αποφάσεις και τον τρόπο άσκησης εξουσίας την τελευταία δεκαετία της προεδρίας του. Σηματοδότησε όμως μία ολόκληρη εποχή με ηρωικά πρόσωπα και ελπίδες που δεν υπάρχει πια. Είναι ο τελευταίος μιας εποχής που έληξε οριστικά. Δεν πέτυχε, θα θυμίζει όμως την αντίσταση απέναντι στους ισχυρούς. Σήμερα παραμένει επίκαιρο το ρηθέν του Κορνήλιου Καστοριάδη: " Η επανάσταση σημαίνει τον ριζικό μετασχηματισμό των θεσμών της κοινωνίας. Με αυτή την έννοια, είμαι επαναστάτης".

ΛΑΕ: Ακόμα και την ημέρα του θανάτου του, έγραψε ιστορία

"Ακόμα και την ημέρα του θανάτου του, έγραψε ιστορία", αναφέρει η ΛΑΕ και συνεχίζει ως εξής στην ανακοίνωση που εξέδωσε: "Ο θάνατος του συνέπεσε με τον γιορτασμό των 60 χρόνων από την αναχώρηση της θρυλικής μικρής "Granma", όπου ο ο ίδιος ο Φιντέλ , ο Τσε και μια χούφτα νεαρών επαναστατών ξεκίνησε το αντάρτικο από τις ακτές της Κούβας, στις 25 Νοέμβρη του 1956. Ο αποχαιρετισμός στον Φιντέλ, δεν μπορεί να είναι μια συνηθισμένη και τυπική διαδικασία.

Ο Φιντέλ υπήρξε μια ιστορική προσωπικότητα τεραστίων διαστάσεων που σφράγισε με την παρουσία του, όχι μόνο την πορεία την νικηφόρας Κουβανικής επανάστασης , αλλά και την ίδια τη συνείδηση εκατομμυρίων, κομμουνιστών, επαναστατών, δημοκρατών πολιτών σε ολόκληρη την υφήλιο.

Ανάμεσα σε αυτούς και πολλοί από εμάς  στην Ελλάδα, μάθαμε, διαβάσαμε, παρακολουθήσαμε, θαυμάσαμε και εμπνευστήκαμε από τα λόγια του και τα έργα του. Νιώθουμε ότι η φυσική του απώλεια δεν θα στερήσει από τον Κουβανικό λαό την ακατάλυτη σχέση του με τις ιδέες του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα , τον ακούραστο αντιϊμπεριαλιστικό αγώνα για δικαιοσύνη και προκοπή.

Αντίθετα, θα δυναμώσει τον αγώνα του λαού του, των λαών της μαρτυρικής Λατινικής Αμερικής, τον αγώνα των λαών σε κάθε γωνία της γης, για τα πιο αγνά , πανανθρώπινα ιδανικά που ενέπνευσαν και θα εμπνέουν γενιές.

Για να τιμήσουμε διαχρονικά και όχι μόνο σήμερα, τον Φιντέλ, δεσμευόμαστε να παλέψουμε με αφοσίωση για τις αντιϊμπεριαλιστικές ιδέες, για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, για την δημοκρατική και σοσιαλιστική αναγέννηση που μπορεί να δώσει στο λαό μας και σε όλους τους λαούς την πραγματική εναλλακτική οδό που ανοίγει νέους δρόμους ειρήνης και προκοπής.  Αυτό, μάλλον, θα ήθελε και ο ίδιος ο Κομαντάντε.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά , αγωνιστικά και συντροφικά μας συλλυπητήρια στον Κουβανέζικο λαό και τους συντρόφους του. Hasta la victoria siempre comandante!''.

Θυμίζουμε ότι η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου στο Σαντιάγο ντε Κούβα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στην Κούβα προς τιμήν του αποθανόντος ηγέτη, μια πομπή με τις στάχτες του Κάστρο θα διασχίσει τη χώρα για τέσσερις ημέρες.

Οι κουβανικές αρχές κήρυξαν σήμερα εθνικό πένθος εννέα ημερών λίγες ώρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης. Το συμβούλιο του Κράτους κήρυξε σε λακωνικό ανακοινωθέν που εξέδωσε "εθνικό πένθος εννέα ημερών" από το Σάββατο (σήμερα) έως την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.

Στη διάρκειά του θα διακοπούν "όλες οι δραστηριότητες και τα δημόσια θεάματα" διευκρινίζει το ανώτατο όργανο της κουβανικής κυβέρνησης.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο

"Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη και απέραντο σεβασμό τον ηγέτη  της Κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο και απευθύνουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στον Κουβανικό λαό και το ΚΚ Κούβας.

 Με τη δράση του, ο Φιντέλ Κάστρο συμπύκνωσε τη θέληση του Κουβανικού λαού για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, για μια ελεύθερη πατρίδα, για μια κοινωνία με δικαιοσύνη, ισότητα και αξιοπρέπεια. Μέχρι το τέλος  της ζωής του, ο Φ. Κάστρο αγωνίστηκε για τις αξίες αυτές, εμπνέοντας με το παράδειγμά του όχι μόνο τον Κουβανικό λαό, αλλά τους λαούς ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, και τελικά τους λαούς του κόσμου, στον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Αψηφώντας υπέρτερες δυνάμεις που δυνάστευαν τη χώρα του για δεκαετίες, ο Φ. Κάστρο δίδαξε τι πάει να πει αξιοπρέπεια, αγώνας, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, κουράγιο και πίστη στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Οι αγώνες του αποτελούν τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το άστρο του Φιντέλ Κάστρο θα λάμπει για πάντα".

"Προσωπικά, αλλά και θεωρώντας ότι εκφράζω το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, δηλώνω τη βαθιά συγκίνησή μου για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ιστορικού ηγέτη της Κούβας και φίλου της Ελλάδας" ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε δήλωσή του για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

"Με την απώλειά του", σημείωσε, "η ανθρωπότητα γίνεται πιο φτωχή. Ο "κομαντάντε" της κουβανικής επανάστασης άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της επαναστατικής έμπνευσης και πράξης. Η Ιστορία τον συγκαταλέγει, χωρίς αμφιβολία, ανάμεσα στα πρόσωπα που άλλαξαν την πορεία της".

"Μία επανάσταση δεν είναι εύκολη. Είναι μία μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν", έγραψε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο Twitter:

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τον λαό της Κούβας

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον λαό και την κυβέρνηση της Κούβας για την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο, μιας "εμβληματικής", όπως αναφέρει, "μορφής της διεθνούς πολιτικής" και "ενός σταθερού, πιστού φίλου της Ελλάδας και της Κύπρου". "Ο Φιντέλ Κάστρο θα μείνει στην ιστορία για τον ασυμβίβαστο και θαρραλέο αγώνα του, σημείο αναφοράς κάθε απελευθερωτικού και κοινωνικού κινήματος", καταλήγει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φιντέλ Κάστρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο

Η εμβληματική απολογία του Φιντέλ Κάστρο: 'Η ιστορία θα με δικαιώσει'

Φιντέλ Κάστρο. Ο κομαντάντε 'έφυγε' και τώρα τι;

Το επαναστατικό χαίρε του ΚΚΕ στον Φιντέλ Κάστρο: 'Hasta la victoria siempre'

SHARE:

24Media Network