‘Κεραυνοί’ Τσίπρα για τον Άδωνι των offshore

‘Κεραυνοί’ Τσίπρα για τον Άδωνι των offshore

Ηχηρή "απάντηση" Τσίπρα στη ΝΔ για Paradise Papers και για την "Ελλάδα της αρπαχτής". Συναινετική κατάργηση της Σαρία στη μειονότητα προωθεί η κυβέρνηση. "Βγαίνουμε από την ομηρία", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός

Τη διαχωριστική γραμμή των… «Paradise Papers» και των offshore μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ανέδειξε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας από την Κομοτηνή, τασσόμενος με την «Ελλάδα της δημιουργίας» και όχι «της αρπαχτής», αλλά και εξαγγέλλοντας ουσιαστική κατάργηση της Σαρία στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο 6ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Κομοτηνή, υπενθύμισε εμμέσως πλην σαφέστατα την εμπλοκή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στα «Paradise Papers», ενώ «αξιοποίησε» και σημερινή συνέντευξη του αντιπροέδρου του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», στην οποία εμφανίζει ως «φυσική ανθρώπινη διεργασία» το «να προσπαθούν οι άνθρωποι να γλιτώνουν λεφτά». «Στον παγκόσμιο καπιταλισμό όσο οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να γλιτώσουν αυτή τη λεηλασία των εισοδημάτων τους από τις κυβερνήσεις, έτσι δουλεύει το παγκόσμιο σύστημα», είχε υπογραμμίσει ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στα Paradise Papers, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πως «δικαιώνει» τις offshore συνδέοντάς τις με την υπερφορολόγηση.

«Ελλάδα της δημιουργίας» VS «Ελλάδα της αρπαχτής»

«Κάποιοι θέλησαν να μας ενημερώσουν ότι το να παρκάρεις τα λεφτά σε φορολογικούς παραδείσους αποτελεί ηθικό δικαίωμα. Εάν βρεθήκαμε ως χώρα στο σημείο της χρεοκοπίας δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες ή γιατί ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας, αλλά γιατί υπήρχαν δύο Ελλάδες: Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας και από την άλλη η Ελλάδα της διαφθοράς. Η δεύτερη κοίταζε πάντα πως θα απομυζήσει τον κόπο και τις δυνατότητες της πρώτης. Τώρα έχουμε και την άποψη ότι εκτός από νόμιμη αυτή η λεηλασία ήταν και ηθική. Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης. Δε θα την αφήσουμε να επιστρέψει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και, παραπέμποντας εκ νέου στα «Paradise Papers», επανέλαβε πως «Δε θα επιτρέψει στους παραδείσους των λίγων να γίνουν η κόλαση των πολλών».

Μήνυμα ανάκαμψης

Πέραν αυτού αλλά και της απαρίθμησης μίας σειράς μεγάλων έργων που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε προγραμματίζονται, το κεντρικό πολιτικό μήνυμα στο οποίο επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα μετά την διαγγελματικού χαρακτήρα τηλεοπτική δήλωσή του για την διανομή κοινωνικού μερίσματος, ήταν η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Εξασφαλίσαμε τη δημοσιονομική ισορροπία και βγαίνουμε από την ομηρία», υπογράμμισε, για να προσθέσει πως «δε θα περιμένουμε τον Αύγουστο του 2018, οπότε θα ξεκλειδώσουν οι καγκελόπορτες για την έξοδο από το πρόγραμμα, ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα αφορά ένα άλλο μοντέλο συνεννόησης». Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η εμφατική αναφορά του στην ανάγκη για «συνεννόηση, συναίνεση, σύνθεση», που συνέδεσε και με την απλή αναλογική, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση την προωθεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε «κάθε κύτταρο της κοινωνίας». «Αυτή είναι η άποψή μου και την λέω ξεκάθαρα, πρέπει όλοι μας να ξεφύγουμε από τους εγωισμούς μας», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως «είναι ορατό το ξέφωτο το ίσωμα, δεν έχουν τελειώσει ακόμη οι δυσκολίες και οι ανηφόρες, όμως όσο και να ελπίζουν κάποιοι ότι στο τέλος της διαδρομής θα σκοντάψουμε, δε σκοντάψαμε στα δύσκολα, τώρα θα τελειώσουμε τη διαδρομή».

Κατάργηση της Σαρία

Σε ό,τι αφορά στην ίδια τη μειονότητα της Θράκης, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για συναινετική de facto κατάργηση της Σαρία –καθώς η Ελλάδα αποτελεί την τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει ως τώρα την ισχύ του ιερού μουσουλμανικού νόμου. «Η κυβέρνησή μας υλοποιεί με συστηματικό τρόπο ένα σχέδιο αντιμετώπισης των ελλείψεων και των ανισοτήτων που αφορούν τον μειονοτικό πληθυσμό, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Πρώτον στην Παιδεία, όπου το μήνυμά μας είναι σαφές. Στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την δημόσια παιδεία. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, προβαίνουμε στις κινήσεις που χρειάζονται, ώστε τα δημόσια νηπιαγωγεία να ανταποκρίνονται και στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών της μειονότητας», διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναγνωρίζοντας πως «οφείλουμε να εξασφαλίζουμε αξιοπρεπείς συνθήκες για τα παιδιά που πηγαίνουν σε μειονοτικά σχολεία – όπως για παράδειγμα στο μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης – και εργαζόμαστε εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ως προς τον πυρήνα του θέματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «σήμερα οι Έλληνες πολίτες που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου». «Γνωρίζετε όλοι τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες αναφέρουν ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας για τις κληρονομικές τους υποθέσεις δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαθήκες, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες. Εμείς σήμερα σπάμε τα δεσμά του παρελθόντος», είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας πως η κυβέρνηση θα «ανοίξει τον δρόμο του μέλλοντος, καταργώντας την υποχρέωση και δίνοντας το δικαίωμα της επιλογής».

Οι 5 στόχοι της ρύθμισης

Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή «μέσα στις επόμενες ημέρες», προσθέτοντας πως η ρύθμιση αυτή θα υπηρετήσει τους εξής στόχους:

«Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.

Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.

Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.

Τέταρτον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο.

Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.

Και πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται».

Μάλιστα, κλείνοντας, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση δεν αφορούν μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά «είναι αξιακού χαρακτήρα και δίνουν τη δυνατότητα οι αξιακοί κώδικες της πλειονότητας και της μειονότητας να βρουν ακόμα περισσότερα κοινά στοιχεία». «Και κάθε κοινό στοιχείο που προσθέτουμε σε όσα μας ενώνουν, τόσο πιο ισχυρή γίνεται η κοινωνική συνοχή και οι δεσμοί που εγγυώνται ότι πορευόμαστε μαζί και ισότιμα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλους», κατέληξε, καταχειροκροτούμενος, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα