Τσίπρας: Η χώρα βρίσκεται για τα καλά σε πορεία εξόδου από την κρίση

Τσίπρας: Η χώρα βρίσκεται για τα καλά σε πορεία εξόδου από την κρίση
Andrea Bonetti

Στο κλείσιμο της αξιολόγησης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια της Ιονίας Οδού, η οποία όπως τόνισε θα φέρει πιο κοντά την ΕΕ και τα δυτικά Βαλκάνια στην Ελλάδα και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ηπείρου

«Η χώρα βρίσκεται για τα καλά σε πορεία εξόδου από την οικονομική κρίση», είπε ο Αλέξης Τσιπρας αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης κατά τα εγκαίνια της Ιονίας Οδού, η οποία όπως τόνισε θα φέρει πιο κοντά την ΕΕ και τα δυτικά Βαλκάνια στην Ελλάδα και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ηπείρου.

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα,  ανοίγοντας τον βηματισμό της για μια νέα εποχή, απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος και από το ασφυκτικό καθεστώς της Επιτροπείας και αξιοποιεί τις δυνατότητες και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Αυτό επεσήμανε  ο ΑλέξηςΤσίπρας, περιγράφοντας, ταυτόχρονα, το όραμα της κυβέρνησης για μια Δίκαιη Ανάπτυξη, κυρίως στις περιοχές που αδικήθηκαν στα χρόνια της ευμάρειας, όπως η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί βουλευτές, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την Αντιπολίτευση, ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, για τον οποίο η έγκαιρη ολοκλήρωση και παράδοση του έργου αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα, στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι γενικοί γραμματείς  Θάνος Βούρδας και Γιώργος Δέδες, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιάννης Μανιάτης απλό τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των Δήμων της περιοχής, της Εκκλησίας και άλλων τοπικών φορέων.

Αιχμηρός ήταν στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Σπίρτζης, λίγο  πριν δώσει τον λόγο στον πρωθυπουργό. Με σαφώς ειρωνική διάθεση, ζήτησε συγγνώμη που απογοήτευσε αυτούς που διακινούσαν την αντίληψη ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να ολοκληρώσει το έργο εγκαίρως. “Συγνώμη γιατί κόψαμε ένα δις ευρώ περίπου από τις αποζημιώσεις, για την ακρίβεια 900 εκατομμύρια, όταν για 330 εκατομμύρια κόπηκαν οι συντάξεις και ανέβηκαν οι εισφορές συγνώμη γιατί θα συνεχίσουμε τα έργα και θα κόψουμε τα διόδια” Πρόσθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορικών, που ευχαρίστησε όλους όσοι δούλεψαν και κόπιασαν για την ολοκλήρωση του έργου, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση.

Για ένα έργο που έγινε για όλους τους πολίτες και ανήκει στους πολίτες μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, που χαρακτήρισε το έργο γεωστρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ήπειρο που τη βγάζει από την απομόνωση. “Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που ένα όραμα για χιλιάδες πολίτες αυτής της ξεχασμένης γωνιάς παίρνει σάρκα και οστά, ένα έργο που είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα ήταν το γιοφύρι της Άρτας” τόνισε θα πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το έργο αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της δυτικής Ελλάδας και κυρίως της Ηπείρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, θύμισε τη σύγκριση ανάμεσα σε αυτό που παρέλαβε η κυβέρνηση, που ήταν στο 50%, ένα έργο που είχε σταματήσει, κατορθώνοντας όχι μόνο να το επανεκκινήσει αλλά και να τηρήσει απολύτως τα χρονοδιαγράμματα, ενώ πέτυχε να εξασφαλίσει εκπτώσεις 230 εκατομμυρίων και, συνολικά 900 εκατομμυρίων από όλα τα μεγάλα έργα.

“Καταφέρνουμε να αλλάξουμε την εντύπωση που κυριαρχούσε για χρόνια ότι προστασία του δημόσιου συμφέροντος και  μεγάλα έργα είναι έννοιες ασύμβατες” τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος ανακοίνωσε ότι λύθηκε το πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό των τσάρτερ στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Δεν μπορώ να παραλείψω να πω, ότι τα έργα αυτά ξεκίνησαν το 2006, τέσσερις κυβερνήσεις πριν από εμάς, ολοκληρώνονται με εμάς. Ταυτόχρονα, όμως, αναπόφευκτη, είναι και η σύγκριση. Η σύγκριση της αποτελεσματικότητας, η σύγκριση του χρονοδιαγράμματος, καθότι από το 2006 έως το 2015, για την Ιόνια Οδό, είχαμε την ολοκλήρωση περίπου του 50% των έργων σε εννιά χρόνια και μετά σήκωσαν κάποια τα χέρια ψηλά, καθώς το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους ήταν τέτοιο που τους ανάγκασε να σταματήσουν τα έργα. Μέσα σε δύο χρόνια, σε δυόμιση χρόνια, όχι μόνο καταφέραμε να ξεκολλήσουμε τα έργα, να τα επανεκκινήσουμε, όχι μόνο βρήκαμε μια φόρμουλα ευνοϊκή για το δημόσιο συμφέρον, αλλά τηρήσαμε, καταφέραμε και τηρήσαμε απόλυτα τα χρονοδιαγράμματα και κάνουμε πράξη ένα όνειρο, ένα όραμα για όλη τη Δυτική Ελλάδα, ένα έργο πνοής για τη χώρα”, είπε ο κ.Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και τα επόμενα έργα, τα οποία αποτελούν, όπως τόνισε, κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την Ιόνια Οδό, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, τη σύνδεση με την Πρέβεζα και το Αγρίνιο και την επέκταση προς Κακαβιά.

Επικριτικοί στις δηλώσεις τους, αμέσως μετά την τελετή,  εμφανίστηκαν ο Κωστής Χατζηδάκης  και ο Γιάννης Μανιάτης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για δύο Ελλάδες που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, την Ελλάδα  της δημιουργίας που προχωρεί  μπροστά και την Ελλάδα  του λαϊκισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το έργο στο 75% και όχι στο 50% και ότι έδωσε 500 εκατομμύρια πανωπροίκια στους κατασκευαστές.

Μετά την τελετή των εγκαινίων, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Μουσείο Αργυροχοειας στο Κάστρο των Ιωαννίνων, οπου ξεναγήθηκε στους χώρους του. Ακολούθησε γεύμα για όλους τους προσκεκλημένους.

Στο περιθώριο της δεξίωσης στο μουσείο Αργυροτεχνίας για τα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού, ο κ.Τσίπρας πραγματοποίησε σύσκεψη με τον δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων τόνισε στον Πρωθυπουργό την ιδιαίτερη σημασία της επίλυσης του χρόνιου προβλήματος με τις εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού του αεροδρομίου Ιωαννίνων.

«Είναι πολύ σημαντικό για την Ήπειρο. Κανείς δεν έδινε σημασία μέχρι τώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας ευχαριστώντας τον Πρωθυπουργό.

Σημειώνεται πως ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στα εγκαίνια υπογράμμισε πως πλέον οι πτήσεις τσάρτερ θα μπορούν να έρχονται στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, να ανεφοδιάζονται εκεί και έτσι να ενισχυθεί ιδιαίτερα η τουριστική κίνηση στην περιοχή.

Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τέθηκε το μείζον ζήτημα της προστασίας της λίμνης των Ιωαννίνων και τονίστηκε  ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με σταθερά βήματα  σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της λίμνης (Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη, ολοκλήρωση του αποχετευτικού της πόλης και επέκταση του βιολογικού).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα