Τσίπρας: Η ελληνική δημοκρατία δεν απειλείται, δεν διαλέγεται με τελεσίγραφο

Τσίπρας: Η ελληνική δημοκρατία δεν απειλείται, δεν διαλέγεται με τελεσίγραφο
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Δεν κάνουμε πίσω στις δεσμεύσεις μας τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ., προτείνοντας ως ΠτΔ τον Προκόπη Παυλόπουλο (Vid)

“Ήδη ο λαός αισθάνεται ότι ζει και αναπνέει σε μια διαφορετική χώρα. Όχι, δεν ξεπεράσαμε τόσο σύντομα τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, όχι, δεν προλάβαμε να επουλώσουμε τις πληγές της οικονομικής κρίσης. Οι άνεργοι παραμένουν άνεργοι, εκατομμύρια συμπολίτες μας συνεχίζουν να ζουν δύσκολα. Όμως αυτό που άλλαξε ριζικά στο συναίσθημα του μέσου Έλληνα είναι ότι δεν αισθάνεται πια αυτή την απαξίωση και τον εξευτελισμό”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

“Οι Έλληνες αισθάνονται περήφανοι και αξιοπρεπείς, δεν μπορούν πια να κάποιοι να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι χώρα αποικία, σαν να είμαστε παρίες της Ευρώπης.  Αυτή η πρωτοφανής οργανική ενότητα λαού και κυβέρνησης είναι που μας γεμίζει δύναμη και αντοχή αλλά και αυτή που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη”, σημείωσε και συνέχισε:

“Η Ελλάδα είναι παρούσα, είναι εδώ και αγωνίζεται όρθια για να βγει από τη παγίδα της λιτότητας και του χρέους. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε, θα βγούμε από την αυτοτροφοδοτούμενη παγίδα χρέους που μπήκαμε τα τελευταία χρόνια όσο και αν κάποιοι μας θέλουν άβουλους και άφωνους.

Η ελληνική δημοκρατία δεν απειλεί και δεν απειλείται, δεν θέτει αλλά και εν αποδέχεται όρους, δεν διαλέγεται με τελεσίγραφο, διαπραγματευόμαστε σαν ισότιμος εταίρος.

Είναι η πρώτη χειροπιαστή αλλαγή, πραγματική αλλαγή που πολλοί μέσα και έξω από τη χώρα δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει τη δική της φωνή που ακούγεται σε εκατοντάδες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη”.

Λεπτό προς λεπτό πως είδε το NEWS 247 όλες οι εξελίξεις μέσω της Live Blogging πλατφόρμας του

“Μπορεί κάποιους να ενοχλεί που δε λέμε ναι σε όλα. Ο Σόιμπλε έχασε τη ψυχραιμία του χθες γιατί εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό. Θα ήθελα με απεριόριστη εκτίμηση να του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό, να μην λυπάται τους λαούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανοι, αυτοί διεκδικούν με αξιοπρέπεια, σεβασμό και εκτίμηση”, προσέθεσε.

“Η νέα κυβέρνηση σηματοδοτεί μια τομή από το παρελθόν, ανοίγει έναν αληθινό μονόδρομο στο αύριο και το αποδεικνύουμε. Η αλληλεγγύη των λαών με τις αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις που όμοιές τους έχουν υπάρξει στον αντιδικτατορικό αγώνα έχουν πια χαράξει οριστικά και αμετάκλητα τις κόκκινες γραμμές. Δε δίνουμε έναν αγώνα μόνο στο όνομα του ελληνικού λαού αλλά όλων των λαών της Ευρώπης που τόσα χρόνια υπομένουν μια άδικη πολιτική λιτότητας που οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδα”, υπογράμμισε.

Κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως “δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, δεν είμαστε διαχειριστές του μνημονίου, έχουμε καθαρή και μοναδική εντολή τη σωτηρία του τόπου και του λαού. Δεν βιαζόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε, εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη και αμοιβαία επωφελής συμφωνία, μια συμφωνία χωρίς λιτότητα, το μνημόνιο που μας κατέστρεψε, χωρίς τη τοξική παρουσία της τρόικας. Ο,τιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία, είναι παράδοση, είναι ολοκλήρωση της ευθανασίας της πατρίδας μας. Διαβεβαιώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι η δική μας κυβέρνηση δε θα αποδεχτεί τέτοιες παραχωρήσεις σε κοινές αξίες και αρχές, τις ιδρυτικές ευρωπαϊκής μας ενότητας.

Διαβεβαιώνουμε ότι σκεφτόμαστε να πρωτοτυπήσουμε, να μην μείνουμε στην κακή παράδοση των εξαγγελιών των κυβερνήσεων χωρίς  να πράττουν όσα λένε μετά τις εκλογές”.

Ξεκινάμε από την Πέμπτη το πρωί, καταθέτουμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πρώτο από το σχέδιο νόμου κοινωνικής σωτηρίας για τη προστασία της κατοικίας των πολιτών. Ξεκινάμε άμεσα τη τήρηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Καταθέτουμε νόμο που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, χωρίς αστερίσκους και ψιλά γράμματα. Τα νομοσχέδια θα ψηφιστούν το βράδυ της Παρασκευής με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας ώστε ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του και να γνωρίζει ο λαός ποιος στηρίζει ποιον, ποιος στέκεται δίπλα του και ποιος ψάχνει για προσχήματα”.

“Σκοπεύουμε να καταθέσουμε και 2ο σχέδιο νόμου που θα βάζει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα για να εξυπηρετήσεις της ολιγαρχίας”. Σε αυτό το πλαίσιο θα επαναφέρουμε και το δίκαιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις τριετίες και το θεσμό της διαιτησίας”, συμπλήρωσε, και σημείωσε ότι σύντομα θα έρθουν στη Βουλή νομοσχέδια που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση.

Παράλληλα, σημείωσε πως “θέλουμε λύση, όχι ρήξη”. Με σκληρή διαπραγμάτευση και αρνούμενοι να υποκύψουμε σε ψυχολογικούς εκβιασμούς, καταλήξαμε τη περασμένη Πέμπτη στη κοινή δήλωσή μου με τον Ντάισελμπλουμ.. Αναφερθείς στην πρόταση Μοσκοβισί, είπε πως την αποδέχτηκαν αλλά 15 λεπτά πριν από την έναρξη του Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ την αντικατέστησε με μια νέα που δεν γνώριζαν καν.

“Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στο να μας εξωθήσει σε μη συμφωνία χθες βράδυ αφού το νέο σχέδιο εξειδίκευε και τα μέτρα που θα έπρεπε να υιοθετήσουμε. Μας ζητούσαν εκτός από τη ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και των μέτρων της, που δεν κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση να ολοκληρώσει”.

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι λύση μπορεί να υπάρξει και θέλουμε να υπάρξει αρκεί να θελήσουν όλοι να υπάρξει. Μέρα με τη μέρα κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη ότι πρέπει να υπάρξει λύση προς όφελος των λαών της Ευρώπης. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για τον ελληνικό λαό”, είπε.

Τόνισε ότι είναι “αναγκαία όσο ποτέ η ενότητα του λαού σε κοινωνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία και τις επιτακτικές της ανάγκες. Ακούστηκαν πολλές προτάσεις. Άκουσα με προσοχή την άποψη για εκλογή αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή η πρόταση είναι εύλογη γιατί δεν υπήρξε ποτέ αριστερό ΠτΔ. Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα που είναι πιο ρεαλιστική αλλά η αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική, δεν διεκδίκησε αξιώματα για τον εαυτό της. Και για αυτό πιστεύω ότι σήμερα χρειαζόμαστε ένα ΠτΔ με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, που να χαίρει ευρύτατης αποδοχής τόσο στη κοινωνία όσο και στη Βουλή που θα τον εκλέξει”.

“Με αυτό το σκεπτικό προτείνω να ψηφίσετε τον Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος μπορεί να είναι ο ΠτΔ που με το κύρος θα μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία”, κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει τη Τετάρτη συνάντηση, στις 12:00, στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία κ. Κάρολο Παπούλια.

Στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (13:00) και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο (14:00), προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, καθώς η Αθήνα επιδιώκει να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη μεταξύ των εταίρων της στην ευρωζώνη και ζητεί την παράταση της συμφωνίας δανεισμού της.

Ο εκπρόσωπος του Ρέντσι ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο στο οποίο εικονίζεται ο Ρέντσι να κάθεται στο γραφείο του και να μιλάει στο τηλέφωνο. Ο Πάντοαν κάθεται απέναντί του. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για το περιεχόμενο της συνδιάλεξής τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα