Τσίπρας κατά ΔΝΤ: Κι αυτοί το βιολί τους

Τσίπρας κατά ΔΝΤ: Κι αυτοί το βιολί τους

"Τώρα είμαστε σε θέση να φτιάξουμε εμείς τη μελωδία", δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό για το αναπτυξιακό σχέδιο, αφήνοντας αιχμές για "κάποιους που σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων επιμένουν στο δικο τους βιολί". Χαρακτήρισε αντιμεταρρύθμιση την απελευθέρωση των απολύσεων και επιτέθηκε στο Μητσοτάκη

Αιχμές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εν μέσω της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης, άφησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Αναφερόμενος στην τεχνική διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η οικονομία άντεξε και ανέκαμψε και πως το αληθινό διακύβευμα δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων, αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Είπε επίσης ότι κάποιοι στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων μπορεί να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα έχει κάνει το σκοπό τους παράφωνο.¨

"Τώρα είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς τη μελωδία", τόνισε ο κ.Τσίπρας, θέλοντας να δείξει ότι ναι μεν το Ταμείο επιμένει, αλλά πως αυτό δε θα επηρεάσει την πορεία των πραγμάτων.

"Έπειτα από 7 χρόνια καταστροφικής ύφεσης η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, γιατί η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ", δήλωσε ο κ.Τσίπρας εξάλλου αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο.

"Οφείλουμε συντεταγμένα να ανοίξουμε τη διαβούλευση για την επόμενη μέρα της οικονομίας και αυτός είναι ο σκοπός του σημερινού υπουργικού Συμβουλίου", τόνισε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί επιθυμία μας να επιστρέψουμε στο μοντέλο του παρελθόντος.

"Στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Χρειάζονται πολύπλευρες και ριζικές μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός", είπε , επισημαίνοντας ότι δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο και ότι όσοι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο τον χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο.

Είπε, για παράδειγμα, ότι η απελευθέρωση των απολύσεων είναι αντιμεταρρύθμιση, και πως τέτοιες αντιμεταρρυθμίσεις αποτελούν την ατζέντα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. "Ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ.Μητσοτάκη είναι η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση της προστασίας στην εργασία, η φορολογική ασυλία στον μεγάλο πλούτο, η προστασία των ισχυρών απέναντι στον μικρό και μεσαίο ανταγωνισμό. Για εμάς κοινωνική ευημερία είναι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, το δικαίωμα όλων σε μια αξιοπρεπή και σταθερή εργασία και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος", πρόσθεσε.

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι με τη σημερινή συνεδρίαση ξεκινά η συζήτηση πάνω στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική και ανέφερε ότι θα υπάρξει ένα εύλογο διάστημα διαβούλευσης με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, σε κεντρικό επίπεδο, καθώς και ότι στη συνέχεια θα υπάρξει αντίστοιχη διαδικασία σε επίπεδο περιφερειών.

«Με τελικό στόχο να ξανασταθεί η κοινωνία στα πόδια της οφείλουμε να συνθέσουμε μαζί με τους τοπικούς και τους παραγωγικούς φορείς, τους βασικούς στόχους ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Περιγράφοντας τους βασικούς αυτούς στόχους, ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε τα εξής:

Πρώτον, στροφή της παραγωγής σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Δεύτερον, ενδυνάμωση της εξωστρέφειας επιχειρήσεων. Τρίτον, ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού. Τέταρτον, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων δεν είναι μόνο υπόθεση των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων αλλά αφορά τους πάντες – μέχρι και τα υπουργεία που έχουν την εποπτεία της διοίκησης και του κοινωνικού τομέα, ανέφερε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διέξοδο μέσω πολιτικής λύσης

Κρίσιμη εβδομάδα

SHARE:

24Media Network